Fristad Östersund

Författare, journalister och konstnärer världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de använder sitt fria ord och utrycker sina åsikter och idéer genom sin konst. För att stödja yttrandefriheten och det fria ordet har kommunfullmäktige bestämt att Östersund ska vara en fristad för en fristadskonstnär.

Sedan augusti 2017 är Östersunds kommun medlem i organisationen ICORN, International Cities of Refuge Network och redo att bli fristad för en skyddsbehövande person. Fristadsprogrammet innebär att fristadskonstnären – som kan vara en författare, journalist, bloggare, skribent, bildkonstnär, musiker, dramatiker eller kulturarbetare av annat slag – erbjuds ett stipendium och en lägenhet att bo i under två år. Fristadskonstnären får i lugn och ro ägna sig åt sitt arbete här i staden under denna period.

Den gästande fristadskonstnären väljs ut av kultur- och fritidsförvaltningen i samråd med ICORN. Under 2018 beräknas den första fristadskonstnären vara på plats i Östersund. 

ICORN är en internationell medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet och som står upp för allas globala rätt att få sina åsikter framförda. Det finns över 60 fristäder i världen, 23 av dem finns i Sverige. På ICORNS webbplats www.icorn.org finns en förteckning över anslutna fristäder.

Statens Kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2018-12-06