Energi- och klimatrådgivning

Kommunens energi- och klimatrådgivning är opartisk och kostnadsfri. Vi finns till för att förmedla kunskap om vad du kan göra för att använda energin på ett optimalt sätt och samtidigt påverka miljön så lite som möjligt.
Nytt stöd för energikonventering och energieffektivisering
Från den tredje juli 2023 kan du som äger ett småhus som värms upp med el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Du kan ansöka om bidrag för materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet, till exempel att installera en värmepump eller att ansluta till fjärrvärme.
Du kan även ansöka om bidrag för åtgärder på klimatskärmen (en byggnads golv, tak, ytterväggar, fönster och dörrar som utgör gränsen mot omgivningen). Men bara om du först har fått bidrag till åtgärder på värmesystemet i samma hus.
Läs mer på Boverkets sida Bidrag för energieffektivisering i småhus.
Vi hjälper dig med frågor om energi och klimat
Energi- och klimatrådgivarna är utbildade och hjälper dig med information och råd om hur du kan energieffektivisera och hur du kan göra för att minska din klimatpåverkan. Servicen är kostnadsfri och oberoende och vänder sig till privatpersoner, företag, föreningar och organisationer.
Kontakta våra energi- och klimatrådgivare
För att komma i kontakt med vår energi- och klimatrådgivning vänder du dig till kommunens kundcenter på 063-14 30 00 eller på mejl: kundcenter@ostersund.se.
Om du vill veta mer kan du även besöka Energi- och klimatrådgivarna Jämtland Härjedalens webbplats och facebooksida. Där finns mer tips och fakta, nyheter och kommande evenemang!
Du kan till exempel få råd om:
- Hur du kan minska energianvändningen i din bostad.
- Vilka för- och nackdelar det finns med olika uppvärmningssystem och tekniska lösningar.
- Vad du bör tänka på när du ska renovera eller bygga nytt.
- Hur du kan sänka din energikostnad.
- Att ställa om till hållbara resor och transporter.
- Vad du kan göra för att minska din klimatpåverkan.
- Vilka aktuella bidrag och stöd som finns att söka inom energi- och klimatområdet.
Sök bidrag!
Det finns flera olika bidrag och stöd att söka för att till exempel installera solceller och laddplatser, minska energianvändningen och ställa om till förnybar energi. Några exempel är:
- Skattereduktion för grön teknik - solceller, energilagring och laddpunkt
- Rot- och rutavdrag vid renovering och hushållsnära tjänster
- Klimatklivet - stöd till klimatinvesteringar
- Klimatbonus till bilar med låga utsläpp
- Regionalt stöd till energieffektiviseringsåtgärder
Kontakta energi- och klimatrådgivningen för att få mer information om vilka bidrag som är aktuella och hur du gör för att ansöka.