Ät mindre och bättre kött

Kött har betydligt högre klimatpåverkan än grönsaker. Men det finns ju bättre och sämre kött, sett till klimatpåverkan. Genom att minska mängden och välja bättre kött gör du en insats för miljön - samtidigt som du sannolikt får godare kött på köpet!
Så här gör du:
- Ät mer vegetariskt och mindre kött. Antingen genom att byta ut hela hela måltider, eller genom att dra ner på mängden kött. Testa att till exempel att byta ut lite köttfärs mot exempelvis morötter, linser eller vegetarisk färs. Nyttigare, billigare och mindre klimatpåverkan utan att tumma på smaken.
- Det kött du äter väljer du med omsorg. Det kan exempelvis vara:
- Ekologiskt
- Vilt
- Naturbeteskött
- Närproducerat
- Lokalproducerat
- Svenskt
Det här behöver du:
- En smula motivation.
Framgångsfaktorer:
- Njut! När du väl äter kött så ta det lugnt och reflektera över hur köttet faktiskt smakar, och vilken skillnad det kan vara på kött och kött.
- Handla direkt från producenten! Det är roligt att handla direkt från producenten, exempelvis genom RekoRing eller gårdsbutik, samtidigt som många upplever att det känns meningsfullt att stötta lokala bönder.
Fallgropar:
- Priset - det kan vara lätt att stirra sig blind på priset, särskilt om man är van att låta det styra.
LÖSNING: Genom att äta mindre köttportioner och mer sällan så sparar du ihop till att kunna unna dig dyrare kött ibland.
Sidan uppdaterad 2025-02-20