- Östersund.se
- / Näringsliv och arbete
- / Tillstånd, regler och tillsyn
- / Tillståndsguide
- / Alla tillstånd
- / Bygga och ändra byggnad
- / Ansluta vatten och avlopp
Ansluta vatten och avlopp
Vill du ansluta din fastighet till kommunalt vatten och avlopp ska du ansöka om det hos kommunen. Ansökan gör du till Teknisk förvaltning.
Börja i god tid
Senast 6 månader innan ditt vatten och avlopp ska vara inkopplat behöver du lämna din ansökan till kommunen.
Tänk också på att det är du som har ansvaret för att anlägga ledningarna fram till den förbindelsepunkt som kommunen upprättar.
Så mycket kostar det
Kostnaden för att ansluta din fastighet till kommunalt vatten och/eller avlopp beror på:
- fastighetens storlek
- antal bostadsenheter (bostäder) eller byggnaders bruttoarea (verksamheter)
- antal och typ av anslutningar (spillvatten, dricksvatten och/eller dagvatten)
Anslutningsavgifter för vatten och avlopp
Anslutningsavgiften är en engångsavgift och gäller oavsett om din fastighet är bebyggd eller inte. Om din fastighet ligger utanför kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp blir kostnaden en annan.
Så lång tid tar det
Det tar upp till 6 månader från det att vi tagit emot din kompletta ansökan innan vi kan koppla in ditt vatten och avlopp – förutsatt att fastigheten ligger inom kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp.
Ligger din fastighet utanför verksamhetsområdet kan det ta mer än 6 månader – om det överhuvudtaget är möjligt att ansluta till det kommunala ledningsnätet.
Det kan också ta längre tid om lantmäteriförrättningen drar ut på tiden och om det är långt eller besvärligt att schakta.
Tänk på följande
- För att vi ska kunna handlägga din ansökan ska du bifoga en fackmannamässigt ritad VA-situationsplan.
- Gör din ansökan så tidigt som möjligt, eftersom det kan ta tid om vi exempelvis behöver anlägga nya vatten- och avloppsledningar. Det är inte heller säkert att din fastighet går att ansluta till det kommunala VA-nätet, det undersöker vi när du lämnat in din ansökan.
- Har du en samhällskritisk verksamhet behöver du också fundera över hur du klarar vattenförsörjningen om det blir störningar i den kommunala vattenleveransen. Livsmedelsverket har en guide för nödvattenplanering som du kan använda som stöd.
- Har du en verksamhet som hanterar mycket oljeprodukter? Läs mer om vilka åtgärder du behöver vidta för att inte släppa ut föroreningar i avloppet.
Har du frågor eller vill veta mer?
Du kan läsa mer på kommunens webb:
Utöver det kan du också kontakta Kundcenter på 063-14 30 00 eller kundcenter@ostersund.se
Skicka in din ansökan
Du ansöker om VA-anslutning via vår e-tjänst:
Detta händer sen
Om din fastighet ligger inom det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp upprättar vi en förbindelsepunkt vid din tomtgräns. Om fastigheten ligger utanför vårt verksamhetsområde blir du hänvisad till en förbindelsepunkt vid huvudledningen. Detta gäller dock endast om det är möjligt att ansluta fastigheten till det kommunala ledningsnätet.
Karta över kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp
Det är du som anvarar för att anlägga ledningarna fram till förbindelsepunkten. I samband med att du ansluter dina ledningar till förbindelsepunkten ska kommunen besikta anslutningen. Besiktningen ska ske innan rörgraven läggs igen. Kontakta kommunens kundcenter för att boka tid för besiktning.
Det är också ditt ansvar att ordna en vattenmätarplats med konsol så att kommunen kan installera vattenmätaren. Ordna också godkända ventiler i konsollen för att kunna stänga av vattnet.
Efter att vi har upprättat förbindelsepunkten skickar vi en faktura till dig på anslutningsavgiften (även kallad anläggningsavgift).
När du betalat anslutningsavgiften och ordnat en plats för vattenmätaren kan du kontakta oss så får du en vattenmätare installerad i din fastighet.
Övrigt att tänka på
Släpp inte ut skadliga ämnen i avloppsvattnet
Du får inte släppa ut ämnen i avloppet som kan skada ledningarna eller störa reningsprocessen i reningsverken. Det gäller oavsett om utsläppen hamnar i dag- eller spillvattenledningarna. Det kan krävas fettavskiljare, oljeavskiljare eller att ni själva renar ert avloppsvatten.
Övriga tillstånd som du kan behöva söka
Här följer tips på några tillstånd som du också kan behöva söka om du ska:
- Anlägga avloppsanläggning - Östersunds kommun
Kontakt
- Har du frågor om vilka tillstånd du behöver söka kan du alltid vända dig till oss på Företagslotsen.
- Företagslotsen
- 063-14 39 00
- Kontaktuppgifter till Företagslotsen