Riva
Du måste söka rivningslov/rivningsanmälan för att få veta om du har rätt att riva en byggnad eller del av byggnad. Du söker rivningslov/rivningsanmälan via e-tjänst hos Samhällsbyggnad på Östersunds kommun.
Börja i god tid
Att riva hela eller delar av en byggnad kräver rivningslov. Är byggnaden placerad utanför detaljplanelagt område räcker det att du gör en rivningsanmälan.
Innan du påbörjar din ansökan om rivningslov ska du fundera på om den tänkta rivningsåtgärden uppfyller kraven för rivningslov. Har du till exempel kontrollerat att den följer detaljplan? Det kan finnas skyddsbestämmelser i detaljplan som förbjuder rivning. Din byggnad kan även vara utpekad som kulturhistoriskt värdefull i vårt kulturmiljöprogram. Eller vet du att din rivningsåtgärd följer Plan- och bygglagens generella regler och Boverkets byggregler?
För att besvara dessa frågor kan du nyttja följande tjänster:
- Karta för att hitta gällande detaljplan
- Kulturmiljöprogrammet
- Om Plan- och bygglagen
- Boverkets byggregler
Beroende på hur rivningsåtgärden ser ut – och om den följer gällande detaljplan, kan vi också behöva ta in synpunkter från sakägare som exempelvis grannar.
Så mycket kostar det
Du betalar för själva handläggningen av ärendet. Kostnaden baseras på vilken typ av lov du ansöker om samt hur stor yta ärendet avser.
Skulle vi få problem att handlägga din ansökan på grund av exempelvis undermåliga ritningar kan ärendet behöva avvisas och du blir tvungen att betala en avvisningsavgift.
Så lång tid tar det
När din ansökan är komplett börjar vi handlägga ditt ärende. Det är svårt att säga hur lång tid det tar innan du får beslut – det skiljer sig åt mellan olika ärenden. Men normalt har vi löpande kontakt med dig under ärendets gång.
Handläggningstiden för rivningslov är max 10 veckor. För rivning får du ofta beslut inom 2-4 veckor. I vissa fall kan vi förlänga handläggningstiden med ytterligare tio veckor. I så fall informerar vi dig om det. Tänk därför på att skicka in din ansökan i god tid!
Tänk på följande
Du behöver skicka in handlingar tillsammans med ansökan om rivningslov/rivningsanmälan. I vår guide för att riva kan du läsa om vilka handlingar som krävs.
Rivningslovet gäller i fem år från att lovet har vunnit laga kraft. Du måste påbörja åtgärden inom två år och slutfört den inom fem år. Rivningsanmälan gäller i två år. Du får dock inte påbörja åtgärden förrän du har fått ett startbesked.
Har du frågor eller vill veta mer?
Kontakta Kundcenter på 063-14 30 00 eller kundcenter@ostersund.se
Skicka in din ansökan
Du ansöker om rivningslov/rivningsanmälan via vår e-tjänst. E-tjänsten avgör automatiskt om det är en anmälan eller ett lov som du ska lämna in. I e-tjänsten får du också hjälp att avgöra vilka uppgifter och handlingar du behöver lämna in för just den specifika åtgärd du vill göra.
Detta händer sen
I vår guide hittar du information om vad som händer när du väl lämnat in din ansökan. Där hittar du information om alla steg i bygglovsprocessen.
Övrigt att tänka på
Övriga tillstånd som du kan behöva söka
Här följer tips på några tillstånd som du också kan behöva söka om du ska:
- Schakta inom vattenskyddsområde – Östersunds kommun
- Spränga inom detaljplanerat område – Polisen
- Ändra mark och parkering - Östersunds kommun
- Ändra eller bygga ny utfart till allmän väg – Trafikverket
- Ändra byggnadsminnen - Länsstyrelsen
Fördjupad information
Kontakt
- Har du frågor om vilka tillstånd du behöver söka kan du alltid vända dig till oss på Företagslotsen.
- Företagslotsen
- 063-14 39 00
- Kontaktuppgifter till Företagslotsen