Bofasta samer och samer på besök
Bofasta samer utan renar var en blandad befolkningsgrupp med olika sätt att förtjäna sitt uppehälle.
En del hade varit renskötare, men på grund av ålder eller sjukdom stannat kvar på vinterlandet, mer eller mindre frivilligt. Några anställdes som drängar, pigor eller getare hos de bofasta och andra blev nybyggare. Ytterligare andra försörjde sig på att tillverka och sälja korgar, kvastar, skidor och fiskeredskap.
Ibland kom det samer från fjälltrakterna på tillfälliga besök i staden under vintrarna. Några kom för att söka jobb eller på annat sätt tjäna pengar då de inte hade egna renar som de kunde leva av, andra för att sälja renkött, skinn och annat vid marknader. De passade också på att göra andra ärenden som till exempel fotografera sig i någon av Staares fotoateljéer när de besökte staden. Samer var även, med sin kunskap, eftertraktade vägvisare som bland annat anlitades som det under längre skidfärder i området.
Till Staare samlades, och samlas fortfarande, samer vid möten och andra arrangemang och anledningar, och eftersom Staare sedan länge har varit centrum för handel, utbildning, kultur och olika myndigheter har samerna sökt sig till staden för att sälja och köpa varor, träffa lappfogden och andra myndighetspersoner, gå i skola m.m. Att det första samiska landsmötet i Sverige arrangerades i Staare 1918 visar på stadens betydelse för det samiska samhället.