Kulturmiljöer Landsbygden
Här hittar du information om inventeringen av kulturmiljöer på landsbygden. Landsbygden är uppdelad i socknar. Varje sida om en socken inleds med en allmän beskrivning av dess historia, sedan följer urvalet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader i socknen.
Inventeringen av landsbygden
På sidorna nedan hittar du de byggnader som vi hittills bedömt som värdefulla. Landsbygdens byggnader är inte färdiginventerade varför det mycket väl kan finnas byggnader som är särskilt värdefulla även om de inte finns med på denna lista. En bebyggelseinventering är ett långsiktigt och pågående arbete och därför kan vissa miljöer eller byggnader saknas.
Kulturmiljöprogrammet innebär inte ett utökat juridiskt skydd utöver det som redan gäller enligt plan- och bygglagens generella bestämmelser om varsamhet och förvanskning. Varje ärende om bygglov, förhandsbesked eller detaljplan prövas från fall till fall.
Så gjordes inventeringen
Ett viktigt mål med inventeringen har varit att uppdatera inventeringen ”Kulturhistoriskt värdefulla miljöer i Östersunds kommun, kulturhistoriskt underlag för planeringsarbete” som som Jämtlands läns museum blev klar med 2003.
Inventeringen genomfördes med bidragsstöd från länsstyrelsen under 2016-2018 och omfattade landsbygden i Östersunds kommun. Totalt har ca 1100 hus och ca 50 miljöer pekats ut som särskilt värdefulla.
Inventeringen har utförts av en extern konsult, på uppdrag av kommunen och genom bidrag från länsstyrelsen.
Inventeringen bestod av litteratur- och arkivstudier av befintligt material, besök på plats och fotodokumentation. Materialet har sedan bearbetats. Materialet består av generella texter om de olika områdena/miljöerna och foton på de utpekade husen.
Kulturmiljöprogrammet har för avsikt att peka ut alla byggnader som är kulturhistoriskt särskilt värdefulla. På landsbygden är det däremot svårt att vara säker på att varje enskild byggnad är inventerad. Det kan alltså finnas byggnader som är kulturhistoriskt särskilt värdefulla även om de inte finns med i kulturmiljöprogrammet. Därför har också en sammanställning av de olika byggnadstyperna som kan finnas på landsbygden gjorts. Detta ger en vägledning till vilka byggnader som kan vara kulturhistoriskt särskilt värdefulla.
Landsbygden är uppdelad i socknar. Varje socken inleds med en allmän beskrivning av dess historia sedan följer urvalet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader i socknen.