- Östersund.se
- / Kommun och politik
- / Press- och informationsmaterial
- / Profilmanual Östersunds kommun
- / 9. Skyltning
- / Skyltning idrott och friluftsliv
Skyltning idrott och friluftsliv
Skyltning av kommunens motions- och vandringsleder, friluftsområden och naturreservat ska åstadkomma en känsla av tydlighet, trygghet och professionalism hos den som nyttjar dessa.
Stolpmodulsystem
Stolpmodulssystemet är en hänvisning till hur skyltar och stolpar ska monteras. I modulsystemkartan finns anvisat vilka höjder, tjocklekar, avstånd etc som man ska förhålla sig till. Nedan hittar du en version som lämpar sig för utskrift.
Symbolskyltar / Pictogram
Syftet med symbolskyltarna är att visa vilken typ av led eller motionsspår som avses och att hänvisa i rätt riktning. I vissa fall kan flera leder hänvisas till på samma stolpe. Pictogramskyltarna ska alltid sitta på egen stolpe (modul A), de får ej kombineras med större skyltar på samma modul.
Skyltarna placeras på stolpmodul A och ska vara 17 cm breda. Förbuds- och varningsskylt samt textskylt ska vara 30 cm breda.
Symbolskyltar färgkodade efter svårighetsgrad
Cykling utför (downhill)
- Grön: LÄTT. Lätta cykelleder som oftast är lätt sluttande grusvägar eller stigar.
- Blå: MEDELSVÅR. Cykelleder som ofta är måttligt stökiga och branta stigar eller smalare vägar. Viss terräng som inbjuder till hopp kan förekomma.
- Röd: AVANCERAD. Cykelleder som kan vara smala och stökiga med brantare partier, eller smalare vägar med terräng som ställer krav på fart- och luftkontroll från åkaren. En hel del hopp kan förekomma.
- Svart: EXPERT. Cykelleder som ofta är branta, smala och stökiga med mycket kurvor och hopp. Lederna ställer stora krav på både fart och luftkontroll från åkaren.
Vid övrig cykling används symbolskylten för cykel.
Symbolskyltar – sommar
Skyltarna används för att informera och skylta för barmarksaktiviteter. Skyltarna placeras på stolpmodul A och ska vara 17 cm breda. Förbuds- och varningsskylt samt textskylt ska vara 30 cm breda.
Skyltarna har vit kant och vit symbol på mörkgrön botten (CMYK: 73/36/61/25).
Symbolskyltar – vinter
Skyltarna används för att informera och skylta för vinteraktiviteter. Skyltarna placeras på stolpmodul A och ska vara 17 cm breda. Förbuds- och varningsskylt samt textskylt ska vara 30 cm breda.
Skyltarna har vit kant och vit symbol på mörkturkos botten (CMYK: 82/31/27/9).
Symbolskyltar – pilar
Skyltarna finns för att visa färdriktning. Pilarnas position ska riktas antingen höger, vänster eller uppåt. Pilen ska alltid kompletteras i samma färg som aktuell symbolskylt.
Symbolskyltar – förbud
Förbudsskyltar ska användas endast där det är nödvändigt. Underlag för skyltens användning ska finnas. Förbuds- och varningsskylt samt textskylt ska vara 30 cm breda.
Symbolskyltar – varning
Varningsskyltar används vid behov och där risk för annan fara förekommer. Varningsskylt samt textskylt ska vara 30 cm breda.
Infoskyltar
Mindre infoskyltar – exempel
Textstorleken på infoskylten ska vara minst xx mm hög och fylla ut skylten så att vänster- och högermarginalen inte är mindre än 15 mm eller mer än 25 mm. Skyltarna placeras på stolpmodul A och ska vara 17 cm breda. Infoskylten ska alltid kompletteras i samma färg som aktuell symbolskylt.
Infoskyltar – tillägg till förbuds- och varningsskyltar – exempel
Textstorleken på infoskylten ska vara minst xx mm hög och fylla ut skylten så att vänster- och högermarginalen inte är mindre än 15 mm eller mer än 25 mm. Skyltarna placeras på stolpmodul A och ska vara 17 cm breda.
Större infoskyltar – exempel
Beroende på vilken aktivitet som informeras väljs antingen blå eller grön profil, utgå ifrån huvudsäsongen. Samtliga skyltar ska alltid ha sidfot med Östersunds-silhuetten.
Den vänstra ytan i sidfoten kan nyttjas för placering av logotyper från till exempel samarbetspartners eller projektlogotyper.
Logotypen för Östersunds kommun ska alltid finnas med på skyltarna.
Primärt ska en stående version användas, placerad på en vit platta med skugga som sticker ner från skyltens överkant. I dessa fall placeras en vit version av Östersundslogotypen i den högra ytan i sidfoten.
Om det av utrymmesbrist eller andra skäl inte passar att placera logotypen för Östersunds kommun i topp, så placeras en liggande vit version av den logotypen i den högra ytan i sidfoten. I dessa fall används inte Östersundslogotypen.
Kartskyltar
Beroende på vilken aktivitet som informeras väljs antingen blå eller grön profil, utgå ifrån huvudsäsongen. Samtliga skyltar ska alltid ha sidfot med Östersunds-profilen. Den vänstra ytan i sidfoten kan nyttjas för placering av logotyper från till exempel samarbetspartners eller projektlogotyper.
Kartskyltarna har till uppgift att visa aktuell led eller spår. Bifoga alltid teckenförklaring.
Kartskyltarna kan även då det är relevant innehålla pictogramskyltar för att ytterligare beskriva ledens/spårets funktionalitet och nyttjande.
Områdesskyltar
Skylt med text, samt illustration eller karta som beskriver ett område.
Storleken ska minst vara i storleken 700x1000 mm / 1000x700 mm. Övriga storlekar finns listade i skyltmodulsystemet.
Spårmarkeringsskyltar
Samtliga skyltar ska vara 17 cm breda och vara i profilfärger för vinter. Tvåfärgad romb används för markering av elljusspår, där den gula halvan är symbol för belysning.
Östersunds Skidstadion
Rannåsen
Spikbodarna
Torråsen
Lugnvik
Lövsta
Östberget
Brunflo
Lit
Kontakt
- För mer information är du välkommen att vända dig till kommunens kundcenter som besvarar din fråga eller hjälper dig vidare.
- Kundcenter
- 063-14 30 00
- kundcenter@ostersund.se