Typografi
Typsnittet Bell Gothic ska så långt det är möjligt användas som standardtypsnitt. Det erbjuder god läsbarhet och fungerar bra för både löpande text och i rubriker. Det bidrar även till ökad igenkänning. Du som som saknar licens för Bell Gothic använder Calibri i stället.
Snabböversikt
Kommunens typsnitt
Bell Gothic | Light
Bell Gothic | Bold
Bell Gothic | Black
Calibri | Regular
Calibri | Bold
Times New Roman | Regular
Times New Roman | Bold
Milkshake
Vilket typsnitt ska jag använda när?
Myndighetsinformation
Rubriker: Calibri (Bell Gothic vid formgivning)
Brödtext: Times New Roman (Bell Gothic vid formgivning)
Vid Myndighetsinformation används Calibri och Times New Roman i första hand. Bell Gothic används i detta fall endast vid formgivning. Den som använder Bell Gothic behöver köpa en licens.
Har du frågor? Kontakta oss!
Om du känner dig osäker kring detta och har frågor så är du välkommen att mejla Alexander Andersson, ansvarig för kommunens grafiska profil. Du kan även ringa på 063-14 35 09 eller söka honom i Teams.
Information från och profilering av Östersunds kommun
Rubriker: Bell Gothic (Calibri), Milkshake
Brödtext: Bell Gothic (Calibri)
Vid information från och profilering av Östersunds kommun används Bell Gothic i första hand. Den som använder typsnittet behöver köpa en licens. För informations- och marknadsföringsmaterial av enklare slag, som inte produceras av professionell kommunikatör med tillgång till typsnittet Bell Gothic, används Calibri som ersättning.
Som komplement till dessa typsnitt används typsnittet Milkshake. Det är ett rubriktypsnitt för mjukare budskap – exempelvis diplom, inbjudningar och vykort. Milkshake är ett Opentype-typsnitt som är gratis att använda och som fungerar i både Mac OS och Windows. Det finns att ladda ned på flera olika webbplatser, googla bara på "Milkshake typsnitt".
Har du frågor? Kontakta oss!
Om du känner dig osäker kring detta och har frågor så är du välkommen att mejla Alexander Andersson, ansvarig för kommunens grafiska profil. Du kan även ringa på 063-14 35 09 eller söka honom i Teams.
Profilering av platsen Östersund
Rubriker: Isidora Sans Alt Black
Brödtext: Open Sans
Vid profilering av platsen Östersund används platsvarumärket Östersunds (Östersundspulsen) typografi. Isidora Sans Alt Black och Open Sans är Opentype-typsnitt som fungerar i både Mac OS och Windows. Open Sans är gratis att använda och finns att ladda ned på flera olika webbplatser, googla bara på "Open Sans". Isidora Sans kräver en licens, kontakta Sylvia Nord i arbetsgruppen för Östersundspulsen för tillgång till typsnittet. Via mejl sylvia.nord@ostersund.se, telefon 063-14 41 27 eller Teams.
Har du frågor? Kontakta oss!
Om du känner dig osäker kring detta och har frågor så är du välkommen att mejla Alexander Andersson, ansvarig för kommunens grafiska profil. Du kan även ringa på 063-14 35 09 eller söka honom i Teams.
Detaljerad information
Så använder du Bell Gothic och Milkshake
Att vi konsekvent använder typsnittet Bell Gothic bidrar till ökad igenkänning och tydlighet. Som komplementtypsnitt använder vi typsnittet Milkshake.
Bell Gothic Light
För löpande texter. Rekommenderad storlek är 10p/14 (10 punkter på 14 punkters radavstånd).
Bell Gothic Bold
För rubriker, mellanrubriker, ingresser och för kortare texter i mindre storlek som bildtexter.
Bell Gothic Black
För extra markerade rubriker, och tillämpningar som kräver hög läsbarhet som skyltar och affischer.
Milkshake
Ett rubriktypsnitt för mjukare budskap, till exempel diplom, inbjudningar och vykort.
Då använder du andra typsnitt
I fyra fall kan eller ska du varken använda Bell Gothic eller Milkshake.
1. Vid myndighetsinformation
För korrespondens, handlingar och dokument från myndigheten Östersunds kommun (myndighetsinformation) använder du Calibri för rubriker och Times New Roman för brödtext. Vid formgivna produktioner gäller dock Bell Gothic för både rubriker och brödtext.
2. När du saknar tillgång till Bell Gothic
För informations- och marknadsföringsmaterial av enklare slag, som inte produceras av professionell kommunikatör med tillgång till typsnittet Bell Gothic, använder du Calibri som ersättning.
3. I Powerpoint och andra dokument
För Powerpoint-presentationer och andra datorbaserade dokument som ska kunna visas utan tillgång till specialtypsnitt, använder du Calibri som ersättning. För webbplatser gäller särskilda regler, du hittar grafiska riktlinjer för externa webbsidor under kapitlet "Digitalt".
4. Vid profilering av platsen Östersund
För profilering av platsen Östersund använder du platsvarumärket Östersunds (Östersundspulsen) typografi, Isidora Sans Alt Black och Open Sans.
Relevanta länkar
Så ökar du tillgängligheten på innehållet
Om du behöver ta extra hänsyn till synsvaga läsare ökar du tillgängligheten genom att anpassa textens utformning på följande sätt:
- Gör brödtexten minst i 12p/16 (12 punkter på 16 punkters radavstånd).
- Se till att radlängden är mellan 6 och 13 cm.
- Dela upp textinnehållet i kortare stycken med tydliga rubriker.
- Undvik att placera text i bild eller på färgade bakgrunder.
- Undvik versaler eller kursiv stil. Om du bedömer det som nödvändigt kan du i undantagsfall välja Times New Roman som alternativt typsnitt för brödtext. Rubriker ska dock sättas i Bell Gothic.
Kontakt
- För mer information är du välkommen att vända dig till kommunens kundcenter som besvarar din fråga eller hjälper dig vidare.
- Kundcenter
- 063-14 30 00
- kundcenter@ostersund.se