Textil

Att tillverka textilier kräver stora resurser, därför är det viktigt att använda dem så länge som möjligt. Är textilen utsliten är det viktigt att lämna in den till återvinningscentralen för att den ska kunna återvinnas. Är textilen hel och ren lämna i första hand in textilen till en biståndsorganisation, men vi tar även emot den på återvinningscentralen.

En hel och en trasig t-shirt på grön bakgrund

I fraktionen Textil lämnar du exempelvis:

  • Kläder (både hela och trasiga)
  • Skor (viktigt att skor paras, helst med snöre eller gummisnoddar)
  • Handväskor
  • Ryggsäckar
  • Hattar, mössor, kepsar
  • Bälten
  • Accessoarer
  • Mjuka leksaker
  • Hemtextilier

I Brunflo och Lit finns ännu ingen insamling för textil, dessa får du ta med dig till Odenskogs återvinningscentral.

Fraktionen Textil hittar du:

Lämna i första hand in hela och rena textilier till bistånds­organisa­tionerna i Östersund, loppis eller sälj dem på second-hand­marknaden, då stannar dina kläder kvar lokalt och vi slipper onödiga transporter. När du behöver något nytt tänk på att köpa begagnat i första hand.

Se även:

Återbruk

Frågor och svar

 

Vad innebär de nya reglerna om textilavfall?

Från och med 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Detta gäller inte bara i Sverige, utan inom hela EU.

Det nya kravet innebär att du inte längre får kasta trasiga kläder och andra kasserade textilier i ”den vanliga soppåsen”, restavfallet. Textilavfall ska i stället sorteras ut och lämnas på återvinningscentralen i Odenskog.

Vad är textilavfall?

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:

  • Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
  • Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
  • Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
  • Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

Var och hur kan jag lämna mina textilier?

Du lämnar in ditt textilavfall på återvinningscetralen i Odenskog. Lägg dina textiler i en genomskinlig säck och förslut den väl.

Lämna gärna hela och rena textilier till en biståndsorganisation i första hand. Vi tar även emot hela textilier på återvinningscentralen i Odenskog. Men kom ihåg, lämnar du in dina hela och rena textilier till en biståndsorganisation stannar de kvar lokalt och vi slipper onödiga transporter.

Vad händer med det insamlade textilavfallet?

Textilierna vi samlar in på återvinningscentralen skickar vi till en sorteringsanläggning utanför Södertälje. Där sorteras textilierna ut enligt avfallstrappan. I första hand går det till återbruk, i andra hand till återvinning och det som inte kan återbrukas eller återvinnas kommer eldas upp och bli till energiåtervinning.

Hur mycket textil konsumerar svenskarna?

I genomsnitt köper varje person 25 nya plagg varje år. År 2023 var konsumtionen av textil drygt 11 kilo per person, och närmare 8 kilo slängdes i soppåsen. Av den textil som slängs beräknas mer än hälften vara i användbart skick, alltså helt och rent.

Kan jag påverka klimat- och miljöpåverkan genom att minska min textilkonsumtion?

Ja absolut! Genom att inte köpa nytt utan i stället se till att dina kläder och andra produkter av textil används en längre tid kan du minska klimat- och miljöpåverkan.

Det är lätt att bli fartblind i sin konsumtion. Modet växlar i en allt snabbare takt, förr kom kanske fyra kollektioner på ett år, nu kommer nya kollektioner löpande. Men, med nya produkter uppkommer nytt avfall och det är inte bara i slutet av en produkts liv som den skapar avfall. Vi brukar prata om det osynliga avfallet, det avfall som uppstår under tillverkningen, som konsumenten aldrig ser. Om vi konsumenter ska kunna agera miljövänligt måste det osynliga avfallet bli synligt!

För att illustrera detta kan du tänka dig att par sneakers. De väger inte mycket mer än 550 gram, men ger upphov till 7 kilo avfall under produktionen. Samma sak gäller för ett par jeans. De väger runt 450 gram men ger upphov till 28 kilo avfall under produktionen. Då förstår du kanske hur minskad produktion och konsumtion skulle kunna minska klimat- och miljöpåverkan.

När livslängden på ett plagg fördubblas minskar klimatpåverkan och vattenanvändningen med nästan 50 procent.

Varför planeras inte ett mer omfattande insamlingssystem för textilavfall?

Från och med 1 januari 2025 har kommunerna ansvar för insamling av textilavfall.

Men inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system.

Varför införs det nya kravet?

Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng. Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.

Idag går tyvärr mycket textil till energiåtervinning, det vill säga att det blir till värme och el. En stor del hade kunnat återanvändas, eller om textilen är trasig och utsliten, materialåtervinnas. En färsk undersökning visar att ungefär hälften av det som slängs är textilier som hade kunnat återbrukas.

Den svenska textilkonsumtionen orsakar idag utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Inte helt lätt att förstå hur mycket det är, men vi kan jämföra det med utsläpp från med bil som kör 850 000 varv runt jorden. Då inser vi att det behövs en förändring.

Vem omfattas av det nya kravet?

De nya reglerna gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, och inte bara i Sverige utan inom hela EU.

Kommer biståndsorganisationer fortsatt kunna ta emot mina textilier som jag tror att någon annan skulle kunna få nytta av?

Biståndsorganisationer jobbar med att samla in textilier som kan återanvändas. Så ja, du kommer fortsatt kunna lämna in dina textilier, exempelvis hela och rena byxor, tröjor och gardiner, till frivillighetsorganisationer. Det som inte du längre behöver eller önskar ha kvar, kan göra någon annan jätteglad!

Se allt avfall som hör till Textil

Hela listan

Tröja, T-shirt, Kläder, Gardin, Byxa, Strumpa, Jacka, Mössa, Vante, Halsduk, Skjorta, Byxa, Tygduk, Handduk, Liten handväska, Hatt, Handske, Gosedjur, Mjukisdjur, Nallebjörn, Keps, Jeans, Leksak i textil, Textilnäsduk, Tygnäsduk, Påslakan, Tygservett, Trasig textil, Sängkläder, Tygblomma, Tygväska, Örngott, Överkast, Tyg, Slips, Filt, Bälte, Skärp, Väska, Mjuka leksaker (utan batteri), Sko, Matta, Kudde, Täcke, Trasmatta, Gympasko (hel), Sko i läder, Skinnväska, Skinn, Siden, Kläder i läder, Livrem, Nylonstrumpa, Stumpbyxa

Tips! Tryck Ctrl + F för att söka efter ett specifikt avfall i listan.

Sidan uppdaterad 2025-04-14