Matavfall

I Östersunds kommun sorterar vi ut matavfallet. När du sorterar ut matavfallet tar vi hand om näringen och energin på ett bättre sätt än om du låter det gå till förbränning. Bland annat innehåller matavfallet kväve som kan användas för att gödsla åkermark samt energi som kan användas som bränsle.

Symbol för matavfall

I behållaren för Matavfall lämnar du exempelvis:

  • resterna från din tallrik
  • skal, rens och kärnor från grönsaker, rotfrukter och frukt
  • kaffesump och kaffefilter
  • tesump och tepåsar av papper
  • skal från skaldjur
  • rens och mindre ben från kött, fisk och fågel
  • hushållspapper och servetter

Påsen för matavfall lämnar du sen:

  • i kärlet för matavfall (tunna med brunt lock)
  • i soprum med kärl för matavfall

Du kan också sortera matavfall i egen kompost om du har ansökt om hemkompostering.

Matavfallet tar vi hand om här i Östersund, men om det inte är utsorterat utan är blandat med restavfall så eldas det i stället upp i Sundsvalls sopförbränningsanläggning. Det är en onödig transport - och vi tar inte heller tillvara på näringen och energin som matavfallet ger.

Landsbygdsbor kan flagga för matavfallspåsar

Nu gör vi det lättare för dig som bor på landsbygden att få tag i matavfallspåsar. De som bor i stan får hämta sina matavfallspåsar på återvinningscentralerna, biblioteken och på Kundcenter precis som förut. Det går att komma åt papperspåsar varje dag i veckan!

Om du bor på landsbygden, det vill säga utanför Östersunds stadsdelar, i Brunflo eller i Lit, och behöver fler matavfallspåsar kan du nu klämma en papperspåse under locket framtill på matavfallskärlet (se bild) inför hämtning. Då lägger chauffören en bunt med påsar på locket vid nästa soptömning, så länge lagret med buntar räcker. Om det tar slut så får du en bunt vid nästa sophämtning. Det finns också buntar att hämta på återvinningscentralerna, biblioteken och Östersunds kommuns kundcenter.

För dig som har soprum där du bor kan man prata med fastighetsansvarig för att ställa i ordning plats för påsar. Det går att göra en beställning här.

Matavfallspåse är fastklämd under locket på en matavfallstunna

Mer information om matavfall

Hämta nya matavfallspåsar

Tre olika gröna korgar för matavfall med en brun papperspåse med nedvikta kanter i varje

Hämta nya matavfallspåsar

På återvinningscentralerna och kommunens kundcenter kan du hämta både mat­avfalls­påsar och korg att ha påsarna i, helt gratis.

Du kan också hämta matavfallspåsar på biblioteken i Östersund, Torvalla, Brunflo och Lit. Påsarna är tillgängliga när biblioteken är öppna.

Det finns också lådor med matavfallspåsar i på återvinningsstationerna i Tandsbyn, Fåker och Orrviken.

Så använder du påsen

Papperpåse för matavfall i en korgliknande grön behållare

Påsen måste få luft för att inte gå sönder. Ha påsen i en luftig be­håll­are - gärna den korg som du kan få på åter­vinnings­centralen.

Brun papperspåse i grön korg för matavfall. Påsens botten är dubbelvikt.

Vik upp botten på påsen innan du vecklar ut den så får du en dubbel botten!

Insidan på en matavfallspåse med ett streck som indikerar hur mycket påsen får fyllas

Fyll bara på med mat­av­fall till den streck­ade linjen. Då kan du rulla ihop påsen sen.

En ihoprullad matavfallspåse

Om du rullar påsen hårt håller det även om påsen hamnar upp och ner i mat­avfalls­kärlet.

När påsen är full lägger du den i kärlet för matavfall.

Papperspåsar istället för bioplastpåsar

Hösten 2021 slutade vi med bioplastpåsar och gick istället över till papperspåsar. Det gjorde vi för att:

  • få mindre plast i matavfallet
  • bioplastpåsar inte fungerar i biogasanläggningen.

Matavfall i soprummet

Hur funkar det med matavfallet i ditt soprum? Behövs mer information eller kanske helt enkelt en soprums-makeover? Läs mer på sidan Avfall från flerbostadshus

matavfallskorg med papperspåse i som har ögon och mun.
Matavfallspåse i korg och tankebubblor med olika matavfall i.

Tips för smidig hantering av matavfall

Ställ ut matavfallskärlet varje hämtning

Du som bor i hus eller villa betalar en årsavgift för matavfallskärlet, så du kan lika gärna ställa ut det vid varje sophämtningstillfälle.

Restavfallskärlet betalar du däremot per hämtning för. Så ju mer matavfall du sorterar i matavfallskärlet, desto mindre blir det i restavfallet. Därmed sparar du också pengar!

Håll påsen torr

För att slippa dålig lukt och trasiga matavfallspåsar är det viktigt att hålla påsen torr. Låt därför matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen.

  • Lägg några rutor hushållspapper i vasken och häll ut matavfall som soppa, mjölk och sås genom pappret.
  • Melon, tomat och annan blöt frukt/grönt kan du vira in i tidningspapper eller hus­hålls­papper.
  • Olja, stekfett och frityrolja kan du hälla i en flaska och stoppa i kärlet för restavfall eller ta med till återvinningscentralen. Fettet som kommer till återvinningscentralen blir till nya produkter som exempelvis tvål.
Blå tratt på plastflaska och två blå trattar framför flaskan.

Skruva av tratten och sätt på en kork när flaskan är full. Ta med till återvinningscentralen, eller lägg i ditt kärl för restavfall.

Matavfallet fryser fast

Vintertid kan matavfallet frysa fast i matavfallskärlet vilket gör att kärlet inte går att tömma eller att det bara töms till hälften. Detta undviker du genom att:

  • Skura kärlet rent invändigt inför vintern
  • Lägga lite tidningspapper eller äggkartonger (av papper förstås!) i botten på kärlet
  • Kyla ned matavfallspåsen på vintern (ställ ut den på en tidning) innan du lägger den i matavfallskärlet. Täck påsen med en hink eller annat så kommer inte fåglarna åt den.
  • Skaka på kärlet ibland.
  • Ställ ut kärlet för matavfall vid varje tömningstillfälle. Du betalar en årsavgift för den tömningen - så töm ofta!
  • Lägg gärna hushållspapper och servetter i matavfallskorgen och kanske lägga lite papper mellan påsarna i matavfallskärlet.

Insamlingspersonalen brukar skaka kärlen några extra gånger vid tömning men de har ingen möjlighet att hacka loss fastfruset matavfall. Det är fastighetsägarens ansvar att avfallspåsarna ligger löst i avfallskärlen och faller ur när kärlen töms.

Slipp flugor

Förslut påsen och lägg den i tunnan för matavfall även om påsen inte är full. Spola av korgen för matavfallspåsen och tvätta av platsen där du har matavfallet inomhus.

Ställ fram matavfallskärlet för tömning och tvätta ur den när den är tom. Du kan droppa i lite ättika i tunnan efteråt. Det tar bort flugorna och den dåliga lukten. Eller så strör du trädgårdskalk i botten av tunnan och eventuellt runt om tunnan så håller sig flugorna borta.

Om det är rent och torrt trivs inte flugorna.

Sortera rätt!

Det är superviktigt att det inte kommer plast i matavfallet. Bitar av plast, porslin och metall bryts i biogasanläggningen. De riskerar att följa med biogödslet ut på åkern och i hagen.

Vad händer med matavfallet sen?

Strängar av kompost. Två är täckta av dukar. I bakgrunden ångar det av komposten när den vänds med ett arbetsfordon.

Matavfallet hämtar vi med en sopbil och kör till Gräfsåsens avfallsanläggning. Där blandar vi det med trädgårdsavfall och komposterar det till jord. När komposteringen är klar använder vi den att täcka över vår gamla deponi.

Matavfallet blir fordonsgas 2025

symbol för matåtervinst

Under 2025 ska Jämtlands län ha en färdig biogasanläggning på Gräfsåsen. Då kommer matavfallet att rötas och bli både fordonsgas och biogödsel till åkrar i länet.

Länets kommuner samarbetar för att samla in matavfall och har tillsammans tagit fram symbolen för matåtervinst.

Slaktavfall från vilt

Mindre mängder slaktavfall från till exempel jakt för eget husbehov kan du lägga i kärlet för restavfall. Förpacka det väl. Ta inte med det till återvinningscentralen!

Slaktavfall i kärlet för restavfall

Avfall från slakt för eget husbehov kan du lägga i kärlet för restavfall. Förpacka det väl. Detsamma gäller små djurhudar. Om du har lite större mängder slaktavfall eller djurhudar så får du beställa extratömning av kärlet.

Slaktavfall i skogen

Slaktavfall från vilt från din egen jakt eller ditt jaktlag kan du lämna i skogen, på egen mark eller med markägarens tillstånd. Välj platsen noggrant så att människor och husdjur inte kommer till skada eftersom rovdjur kan intressera sig för slaktavfallet. Vad finns i det närliggande området: motionsspår, vandringsled eller bostadshus?

Låt det vara 2 km till närmaste bebyggelse eller motionsspår.

Om det är närmare än 2 km från bostäder ska du gräva ner slaktavfallet, så djupt att det inte kan grävas upp av rovdjur eller attrahera rovdjur eller skadedjur. Välj platsen med omsorg, så att det inte är i närheten av vattendrag och minst 1 meter ovanför grundvattnet.

Gräv inte ner större mängder slaktavfall på samma plats. Och byt plats från år till år.

Svensk lantbrukstjänst kan hämta slaktavfall också.

Om djuret ser sjukt ut

Misstänker du att ett dött vilt djur är infekterat med någon sjukdom som kan överföras till människor eller djur måste djuret och eventuella slaktbiprodukter tas om hand. Misstänker du sådan sjukdom, kontakta i första hand Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för att få reda på vad du ska göra.

Mer information finns på Jordbruksverkets hemsida.

Slänger du mycket matrester?

Se allt avfall som hör till Matavfall

Hela listan

Apelsinskal, Avokadokärna, Bananskal, Benrest, Blomskräp, Bröd, Bulle, Choklad, Citron, Citronskal, Dressing, Sås, Kaffefilter, Tefilter, Fiskavfall, Fiskrens, Fiskben, Fläsksvål, Fruktskal, Frukt, Fryst mat, Mindre fågelben, Giftsvamp, Godis, Grönsak, Gröt, Havregryn, Hummerskal, Krabbskal, Hundmat, Hushållspapper, Sump, Kaffesump, Kaka, Karamell, Kattmat, Kex, Kräfta, Kräftskal, Kräm (exempelvis jordgubbskräm), Krämost, Kycklingben, Kött, Köttben, Leverpastej, Livsmedel (utan förpackning), Makaron, Pasta, Marsansås, Marsanpulver, Matrest, Melittafilter, Mjöl, Mjölk, Morot, Mussla, Musselskal, Nyponsoppa, Pulver till nyponsoppa, Nöt, Nötskal, Ost, Pappersservett, Popcorn, Potatis, Potatisskal, Pulversoppa, Pulversås, Revben, Ris, Rotsak, Räkskal, Servett, Skaldjursskal, Skinka, Skinn (från livsmedel), Smör, Snittblomma, Socker, Surströmming, Surströmmingsrens, Sylt, Tepåse (papper), Tesump, Toalettpapper, Äpple, Äppelskrutt, Blombukett, Blomma, Äggskal, Krukväxt, själva växten, inte jorden!, Slaktavfall rens och mindre ben från kött, fisk och fågel

Tips! Tryck Ctrl + F för att söka efter ett specifikt avfall i listan.

Sidan uppdaterad 2025-01-08