Om förskolan Astern

Här finns information för dig som är vårdnadshavare till ett barn som ska börja på vår förskola, eller som redan går hos oss.

Förskolan är en skolform som följer skollagen och har en egen läroplan. För dig som vårdnadshavare innebär det bland annat att:

  • Förskolan är det första steget i det svenska utbildningssystemet och ska lägga grunden för ett lärande som fortsätter resten av livet. I förskolan får ditt barn utbildning och undervisning i enlighet med läroplanen.
  • Verksamheten som ditt barn möter ska vara rolig, trygg och lärorik. Med leken som verktyg vill vi väcka ditt barns nyfikenhet och lust att lära genom att erbjuda ditt barn en god pedagogisk utbildning där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.
  • Ditt barn och du möts av pedagoger som arbetar utifrån läroplanens värderingar och därigenom är goda förebilder för barnen.
  • Pedagogerna utgår från varje barns förmågor, behov och intressen för att skapa en verksamhet där alla barn får möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Mer om oss

Öppettider

Vi har öppet vardagar mellan 06.30 - 17.30, vid behov till 18.30.

Förskolans personal arbetar utifrån barnens vistelsetider. Om möjligt önskar vi att ni fyller i barnens schema minst två veckor i förväg.

Inskolning

Under inskolningen ska pedagoger, barn och vårdnadshavare lära känna varandra och bygga förtroende och trygghet. Vi erbjuder individuell inskolning utifrån varje barns behov. Det viktigaste är att du som vårdnadshavare deltar i inskolningen och är med ditt barn i förskolans utbildning.

Måltider

Förskolan serverar barnen frukost, lunch och mellanmål. Vi ser gärna att lämning och hämtning sker före eller efter en måltid. Om du vill veta vilka tider vi äter, kontakta förskolan.

Veckans meny

Om förskolans måltider

Specialkost

Om ditt barn har behov av specialkost ansöker du om det via Måltidsservice.

Så beställer du specialkost

Utvecklingsdagar

Förskolan stänger verksamheten för utvecklingsdagar tre dagar varje termin. Utvecklings­dagarna ger pedagogerna möjlighet att utveckla och öka kvaliten i förskolans utbildning. Du som vårdnadshavare får information om utvecklingsdagarnas datum minst två månader i förväg via Tempus.

Anmäl behov av omsorg i god tid

Om du inte kan lösa omsorg på annat sätt under utvecklingsdagarna, är ditt barn välkommet till en annan förskola. Vilken förskola det blir beror på hur många barn som behöver omsorg.

Du behöver anmäla barnets behov av omsorg i god tid, senast två veckor innan utvecklingsdagen, för att vara garanterad plats. Den mottagande förskolan behöver veta antalet barn för att kunna planera verksamheten, till exempel ta in vikarier och beställa mat från Måltidsservice.

Vårdnadshavarinflytande

För att du och ditt barn ska vara trygga med vistelsen på förskolan, bjuder vi in dig som vårdnadshavare till delaktighet i utbildningen. Det sker i form av:

  • Daglig kontakt vid lämning och hämtning
  • Föräldramöten
  • Utvecklingssamtal
  • Årliga enkäter för vårdnadshavare
  • Vårdnadshavare får även ta del av glimtar av barnets utbildning via Unikums lärloggar.

Likabehandling

Vi har alla - barn, pedagoger och vårdnadshavare - ett gemensamt ansvar att behandla varandra väl. Tillsammans skapar vi en omsorgsfull och trygg miljö.

Varje förskola har en plan mot kränkande behandling. Kontakta oss på förskolan för att ta del av vår plan.

Barnhälsoarbetet på förskolan

På varje förskola finns ett Barnhälsoteam. Barnhälsoteamet består av rektor och specialpedagog. Förskolan har också stöd från kommunens Barn- och elevhälsa, samarbetar med Barnhälsovården/vårdscentralen. Förskolans arbetslag har även stöd från Barnhälsan.

Stark sekretess

Alla som arbetar på förskolan har tystnadsplikt. Det innebär att de inte får lämna ut några uppgifter gällande ditt eller andras barn utan vårdnadshavares tillåtelse.

Anmälningsplikt

Alla som arbetar på förskolan har skyldighet att vid oro och misstanke om att barn far illa, anmäla det till Socialtjänsten.

Försäkring

Barnen är olycksfallsförsäkrade när de är på förskolan. Försäkringen har barnen genom Östersunds kommun. Du bör själv se över tilläggsförsäkring.

Sidan uppdaterad 2025-01-16