B. Så tar kommunen fram mål och budget
Kommunens mål och budget är som framgår under punkt A kommunens viktigaste styrdokument och beslutas av kommunfullmäktige. Arbetet med att ta fram mål och budget sker i flera steg och är en lång process där många, såväl politiker som kommunens medarbetare, är delaktiga.

Steg 1: Kommunen identifierar utmaningar och möjligheter
För att få reda på vilka utmaningar och möjligheter kommunen står inför de närmaste åren så samlas ett flertal olika underlag in och analyseras. Syftet är att ge kommunens politiker ett bra underlag inför kommande planering och prioritering.
Steg 1 pågår under september till januari.

Steg 2: Politiken ger planeringsförutsättningar
Baserat på det underlag som framkommer i steg 1 identifierar politiken de prioriteringar som ska gälla under kommande år.
Prioriteringarna sammanställs i politiska planeringsförutsättningar som beslutas i februari. Dessa presenteras därefter för kommunens olika verksamheter för att säkerställa att alla har samma bild av den politiska viljeinriktningen och de ekonomiska förutsättningarna.
Steg 2 pågår under februari.
2020
Planeringsförutsättningar för 2020 Pdf, 144.4 kB.
2021
Planeringsförutsättningar för 2021 Pdf, 209.3 kB.

Steg 3: Kommunen tar fram förslag till mål och budget
De politiska planeringsförutsättningarna är sedan styrande för nästa steg där alla förvaltningar tillsammans med sin nämndsordförande tar fram förslag på uppdrag, investeringar och effektiviseringar. Alla förslag bearbetas sedan ur ett kommunövergripande perspektiv och resulterar i ett förslag till mål och budget.
Steg 3 pågår under februari till juni.

Steg 4: Fullmäktige beslutar om mål och budget
Kommunfullmäktige beslutar om mål och budget. Beslutet tas i juni men om betydande förändringar av förutsättningar uppstår under hösten tas en kompletteringsbudget i november.
Steg 4 pågår under juni.

Steg 5: Nämnderna tar fram verksamhetsplaner
Utifrån fullmäktiges beslutade mål och budget tar nämnderna fram en verksamhetsplan.
Steg 5 pågår under juni till september.

Steg 6: Facklig samverkan
Enligt Medbestämmandelagen (MBL) ska arbetsgivaren, innan beslut fattas om viktiga förändringar, på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisationerna. Arbetsgivaren har också enligt MBL en skyldighet att fortlöpande hålla arbetstagarorganisationerna underrättade om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom riktlinjerna för personalpolitiken. Inom Östersunds kommun fullföljs bland annat detta genom det tecknade kollektivavtalet om samverkan.
Samverkan gällande mål och budget behandlas både inom berörda förvaltningar av berörda nämnder och kommunövergripande. Detta sker genom förvaltningssamverkansgrupper (FSG) och den centrala samverkansgruppen (CSG).
Steg 6 pågår hela året.

Steg 7: Mål och budget följs upp
Mål och budget följs upp tre gånger per år - per 30 april, 31 augusti och 31 december. Nämnder och styrelser följer då upp ekonomi (drift och investeringar) samt vad som åstadkommits i förhållande till de kommunövergripande målen och specifikt de politiska uppdragen. Till stöd för uppföljningen finns nyckeltal som mäter trender, resultat, effekter eller tillstånd i samhället eller kommunorganisationen.
Uppföljningarna görs med utgångspunkt i viktiga händelser, resultat och utvecklingsområden. Tyngdpunkt i redovisningen ligger på analyser, slutsatser och kommentarer som förklarar det egna resultatet och i perspektivet vad detta betyder för Östersunds kommun i sin helhet.
