Mål 3: God hälsa och välbefinnande
Alla människor ska ha möjlighet till god hälsa och välbefinnande. Vi ansvarar för flera välfärdstjänster som påverkar kommuninvånarnas hälsa genom hela livet. Meddelivslängden ökar i kommunen, men även klyftorna.

Medellivslängden ökar, men även klyftorna
Befolkningen i Östersunds kommun har i stort en god hälsa där medellivslängden för både kvinnor och män ökar. Däremot finns det betydande skillnader i hälsan utifrån bland annat kön, ålder och socioekonomiska förutsättningar. Kvinnor i kommunen uppskattar i lägre omfattning sin hälsa som god och har ett högre ohälsotal än män.
Kommunen ansvarig för flera tjänster med betydelse för hälsa
Befolkningen i Östersunds kommun har i stort en god hälsa där medellivslängden för både kvinnor och män ökar. Däremot finns det betydande skillnader i hälsan utifrån bland annat kön, ålder och socioekonomiska förutsättningar.
Färre kvinnor i kommunen skattar sin hälsa som god, jämfört med män. Kvinnor har även har ett högre ohälsotal än män.
För att minska ojämlikheten inom hälsa arbetar kommunen bland annat med utvecklingsplaner för Torvalla, Brunflo och Lit-Hägenås.
Läs mer om arbetet med utvecklingsplanerna: Mål 11: Hållbara städer
Luftkvalitet och farliga partiklar i centrala staden
I Östersund har vi problem med höga halter av skadliga partiklar i utomhusluften i centrala staden. Partikelföroreningar i luften är ett lokalt problem som orsakar ohälsa och sjukdomar. Barn, äldre och personer med luftvägssjukdomar är extra utsatta.
Sedan 2020 överskrider vi EU:s miljökvalitetsnormer för PM10, den större storleken av luftburna partiklar. Vi har därför tagit fram ett åtgärdsprogram för luft, men de åtgärder vi hittills genomfört har inte varit tillräckliga. Det har både varit åtgärder för att minska symptomen - dammet från vägarna - i form av dammbindning med saltlösning och våtsopning. Men även åtgärder som syftar till att minska själva orsaken - biltrafiken - och istället öka gång, cykel och kollektivtrafik.
Läs mer: Luften i centrala Östersund
Åldrandevänlig kommun
Precis som i resten av landet blir även befolkningen i Östersunds kommun allt äldre. Därför arbetar vi aktivt för att vara en så kallad åldrandevänlig kommun. Det innebär att äldre och personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet till hälsosamma och självständiga liv. Det gör vi bland annat genom att öka delaktighet och tillgänglighet när det gäller kommunens naturområden, offentliga byggnader, kollektivtrafik och sociala mötesplatser.
Tobaksfri kommun
Östersunds kommun strävar efter en tobaksfri arbetsmiljö för att värna och medarbetare och de medborgare vi möter i arbetet. Det innebär att våra arbetsplatser ska vara fria från tobak och att tobaksanvändning inte är tillåtet på arbetstid. Medarbetare som vill sluta med tobak har möjlighet att få stöd i avvänjningen.
Kommunens ansvar
Kommunen ansvarar för flera av de välfärdstjänster som har betydelse för befolkningens hälsa genom hela livet. Kommunen har också ett tillsynsansvar för att säkerställa att kommunens medborgare inte utsätts för miljöer som kan påverka hälsan negativt, exempelvis buller, fukt och mögel.
Barn och utbildning
Omsorg och hjälp
Tillsynsarbete inom miljö och hälsa
Kommunens mål
Följande i våra mål kan kopplas till det globala målet "God hälsa och välbefinnande":
I Östersunds kommun finns mycket goda förutsättningar för en meningsfull fritid och ett aktivt liv.
Globala målen

Mål 3: God hälsa och välbefinnande
Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.