Mål för ett aktivt liv

I Östersunds kommun finns mycket goda förutsättningar för en meningsfull fritid och ett aktivt liv.

Östersunds kommun har ett rikt och tillgängligt kulturutbud som skapar en känsla av gemen­skap i en växande kommun. Tillgången till en meningsfull och aktiv fritid ska vara tillgänglig på lika villkor för alla invånare. Utbudet ska omfatta såväl kulturella som idrottsliga upplevelser.

Östersund ska vara en stad där kulturella upplevelser är ständigt närvarande och där gatu­bild­en inbjuder till aktiviteter. Kommunen och övriga samhällsaktörer ska tillsammans främja kultur­ella initiativ både i staden och på landsbygden. Invånarna i hela kommunen ska ha goda möjligheter att uppleva och skapa kultur. Möjligheterna att ta del av professionell kultur, som utställningar och konsthantverk, ska vara goda. Lokaler och mötesplatser ska finnas i hela kommunen.

I Östersunds kommun går elit- och breddidrott hand i hand. Kommunens utbud och samlade kunskap gör Östersund attraktiv för evenemang. Flera evenemang i kombination med en väx­ande befolkning leder till att efterfrågan på anläggningar och lokaler ökar. Kommunen behöver arbeta för en lösning som möjliggör bästa användande av anläggningarna.

Spontanidrott, möjlighet till rörelse, friluftsliv och rekreation ska vara en viktig del av kom­mun­ens samhällsplanering. I Östersunds kommun ska det alltid vara nära till naturupplevelser. Friluftslivet är en del av Östersunds unika själ. Östberget ska fortsätta utvecklas för aktiviteter året runt. Kommunen ska tillsammans med övriga samhällsaktörer samverka för att utvecklas till en attraktiv upplevelsekommun.

Fritidsgårdsverksamheten behöver hela tiden utvecklas i takt med samtiden. Aktiviteter och utbud ska anpassas efter ungdomars behov och intressen. Fritidsgårdarna ska utvecklas till­sammans med mobila teamet och kulturskolan. Fritiden ska vara meningsfull och tillgänglig för barn och ungdomar i hela kommunen.

Stödet till föreningar och folkbildning ska värnas och utvecklas. Biblioteken är viktiga för folk­bild­ningen och kulturen. Samverkan, dialog och föreningsengagemang är ledord. Genom samverkan med föreningslivet skapas bättre förutsättningar för en meningsfull fritid.

Det här gör vi för att nå målet

Uppdrag från fullmäktige

Nämndernas egna uppdrag

Nyckeltal

Investeringar

Reinvesteringar i anläggningar och maskiner, inventarier och konst har genomförts. Inom ramen för utvecklingsplan Torvalla har investeringar påbörjats i form av en konstgräsplan, ett nytt elljusspår samt en ny mötesplats. Utifrån utvecklingsplan Brunflo har insatser gjorts på Kastalskolans sporthall. Arbetet med att rusta upp elljusspår/skidlek i Brunflo och intilliggande vallabod har påbörjats. Brunflos småbåtshamn och badplats har färdigställts. I Häggenås har arbetet med att upprätta en hockeyrink och förråd påbörjats. Hyresgästanpassningar har påbörjats på Östersunds arena vilka planeras vara klara under år 2025.

För att nå målet har vi bland annat:

Sidan uppdaterad 2025-03-17