Publicerad 2024-03-01

Är din arbetsplats cykelvänlig?

Bra förutsättningar är en nyckel för att få fler att cykelpendla till och från arbetet. Har din arbetsplats vad som krävs för att bli Cykelvänligast? Just nu pågår en nationell kampanj där du kan anmäla din arbetsplats och få verktyg för att bli Cykelvänligast.

Närbild på röd cykel

Vill du att din arbetsplats ska bli mer cykelvänlig?

Anmäl er på plattformen cykelvanligast.se. Där finns också mer information om hur man går tillväga för att delta och vad som erbjuds. Deltagandet är kostnadsfritt. Du som anställd kan enkelt tipsa chefen om Cykelvänligast genom ett förifyllt mailformulär på cykelvanligast.se

Så här går det till:

  • Utse en kontaktperson på din arbetsplats
  • Registrera arbetplatsen på cykelvanligast.se
  • Fyll i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är idag.
    • Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare.
  • Börja plocka fler kriterier och bli cykelvänligare. Ett kriterium kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller att det finns dusch och omklädningsrum.

- Oavsett hur liten eller stor arbetsplatsen är så finns det möjlighet för alla att bli mer cykelvänliga och vinna utmärkelser. Genom att delta kan arbetsplatser i Östersunds kommun skapa en bättre arbetsmiljö för sina medarbetare och samtidigt bidra till en stärkt folkhälsa och minskad klimatpåverkan, säger Isabella Thöger, verksamhetschef på Cykelfrämjandet.

Goda förutsättningar nyckeln till framgång

Ungefär hälften av svenskarna har mindre än fem kilometer till jobbet, vilket innebär en resa som för många inte tar längre än 20 minuter med cykel. För att fler ska vilja cykla till och från jobbet är det viktigt att man som anställd känner att resan funkar från dörr till dörr.

- Att göra det enklare och mer attraktivt att välja cykeln är förutom hälsovinsterna en viktig pusselbit i vårt arbete att bli fossilbränslefria 2030, säger Helena Jansson, energi- och klimatrådgivare på Östersunds kommun.

Nedan ser du tips som kan få fler att välja cykeln:

Tips för att bli en cykelvänligare arbetsplats!

  • Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången.
  • Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt!
  • Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel.
  • Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag.

Ta del av fler tips på cykelvanligast.se.

Många fördelar med cykelvänlig arbetsplats

Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär friskare medarbetare, lägre stressnivåer, stärkt miljöprofil och stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Plattformen Cykelvänligast erbjuder coachning, exponering, nätverk, inspirationsföreläsningar, tävlingar och utmaningar till alla arbetsplatser som deltar.

Om Cykelvänligast

Cykelvänligast är en plattform för stöd och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt att välja cykeln. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med 3 regioner och 32 kommuner, däribland Östersund. Detta är den första nationella plattformen för arbetsplatser att få hjälp med att bli cykelvänligare. Alla arbetsplatser i landet är välkomna att anmäla sig och deltagandet är kostnadsfritt.

Cykelfrämjandet är en ideell förening som verkar för att fler ska kunna uppleva alla de fördelar ökad cykling ger. Vi arbetar också för säkrare och attraktivare villkor för dem som redan cyklar. Läs mer på cykelframjandet.se.

Svenska Cykelstäder är en förening av kommuner och regioner som målmedvetet arbetar för ökad, bättre och säkrare cykling. Ordinarie medlemmar är 36 svenska kommuner och 6 regioner som vill göra vardagscyklingen mer attraktiv. Föreningen stöds av 8 associerade medlemmar. Den gemensamma visionen är att hälften av alla resor som är kortare än fem kilometer ska ske med cykel. Läs mer på svenskacykelstader.se.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-03-01