Publicerad 2023-08-29

En studieresa in i framtiden

Med Ecosystems etablering i Östersund skapas ett unikt datacenter drivet av förnybar energi, som dessutom levererar värme till livsmedelsproduktion. Det låter förstås häftigt, men hur fungerar det i praktiken? Det fick ett 30-tal företag och tjänstepersoner från Östersund veta när kommunen arrangerade en studieresa till EcoDataCenter i Falun och WA3RMs växthusbygge i Frövi. Häng med.

studiebesökfolksamling i gula säkerhetsvästar

I Frövi undanför Lindesberg byggs Sveriges första året runt-producerade Växthus. Produktionsstart är beräknad till mars 2024.

När EcoDataCenter och WA3RM besökte kommunens företagarfrukost i maj var det många företag som blev intresserade av att veta mer. Kommunen lovade att anordna en studieresa som nu är genomförd. Både EcoDataCenter i Falun och WA3RMs växthusbygge i Frövi fick nämligen påhälsning från företagare i Östersund under veckan som gick.

– Det finns goda förutsättningar att göra affärer. EcoDataCenter har i hög utsträckning använt lokala företag vid bygget i Falun, sa Niklas Daoson, kommunstyrelsens ordförande, när han hälsade välkommen på bussen.

Ett 30-tal företagare och tjänstepersoner hade valt att följa med på resan i syfte att knyta kontakter och få en bättre förståelse för vad etableringen i Östersund kommer innebära.

– Inom vårt område, där vi levererar fiber, är det viktigt att vara tidigt ute och förstå verksamheten. Vi kan vara en bättre leverantör om vi är proaktiva och förstår EcoDataCenters behov. Därför hänger vi med på studieresan, sa Martina Lundholm från GlobalConnect i Östersund och fick medhåll av Steven Andersson på Marklunds el i Östersund:

– Det är en intressant satsning som ligger väldigt rätt i tiden. Helheten med det cirkulära tänket är det mest intressanta, men jag vill förstås också höra mer om branschspecifika frågor, till exempel installationer. En så här stor satsning ger ringar på vattnet och jag hoppas att vi kan bidra på något sätt, direkt eller indirekt, sa Steven Andersson.

Vid Falu Gruva tog representanter från EcoDataCenter och Falu kommun emot. Under lunchen berättade Linda Norén, näringslivschef, om erfarenheterna från EcoDataCenters etablering och hon lyfte särskilt det goda samarbetet mellan alla inblandade parter.

Från Falu gruva, med sin tusenåriga historia, var det bara ett stenkast till industriområdet Ingarvet där EcoDataCenters stora datahallar breder ut sig. Siten är inte färdigställd, ungefär hälften av hallarna är i drift eller under uppbyggnad. Det är alltså fortfarande en byggarbetsplats med en hel del liv och rörelse. Från datahallarna hörs dock ingenting, inte när man står utanför. På insidan är det däremot oväntat högljutt med alla servrar som surrar.

Utrustningen alstrar också stora mängder värme som återvinns genom ett samarbete med Falu Energi och Vatten som ligger granne med siten. Detta är ett exempel på EcoDataCenters hållbarhetstänk. Ett annat är att datacentret i Falun byggs av lokala entreprenörer och till stora delar i trä vilket ger en låg klimatpåverkan.

– Jag är imponerad över deras ambitioner när det gäller hållbarhet, det återkommer i allt de presenterar, sa Anna Eklöf, ny vd på Peak Innovation efter besöket.

 

studiebesök

EcoDataCenters site i Falun är inte färdigställd, ungefär hälften av hallarna är i drift eller under uppbyggnad.

Per Enzell från Coromatic uppskattade den uttalade målsättningen att jobba med lokala entreprenörer.

– Det känns verkligen som att de bryr dig om platsen där de verkar, vilket känns lovande inför etableringen i Östersund, sa Per Enzell.

Efter besöket i Falun rullade bussen vidare mot Örebro där dagens intryck skulle bearbetas under en god natts sömn. Nästa morgon stod WA3RMs växthusbygge i Frövi på agendan och precis som dagen innan fick besökarna även träffa kommunrepresentanter, denna gång från Lindesberg.

Dagens höjdpunkt var själva bygget, där Sveriges första året runt-producerande växthus håller på att färdigställas. Det är knappt 20 fotbollsplaner stort, det vill säga 100 000 kvadratmeter, och ska producera 8 000 ton tomater årligen. Medan WA3RM bygger själva växthuset, står det holländska företaget Food Ventures för driften, detta med en planerad produktionsstart i mars 2024.

I den första etappen ska upp emot 100 personer rekryteras, merparten av dessa kommer att skörda och packa tomater. Även om vissa delar, till exempel bevattningen, är automatiserad sker mycket av arbetet på ett växthus manuellt.

– Att se det här växthusbygget ger en förståelse för storheten med etableringen i Östersund som ju kommer bli mycket större. På de frågor som alla olika företagare ställer är det tydligt att en massa tankar har sats i gång, för min egen del när det gäller kompetensförsörjning, säger Pär Jonsson på rekryteringskonsult Poolia.

För att värma upp växthuset kommer WA3RM att använda restvärme från Billeruds pappersbruk i Frövi. I Östersund ska restvärmen komma från EcoDataCenter.

Det var lite trötta men nöjda deltagare som påbörjade resan hemåt mot Östersund efter den avslutande lunchen i Lindesberg.

– Jag är jättenöjd med dagarna. Det har varit både intressant och nyttigt att få träffa företagen och se byggena. Det har blivit tydligare vilken omfattning vi pratar om för Östersund. Det har också varit bra att det har funnits tid att ställa lite mer detaljerade frågor för att få en förståelse för tekniken och det vi eventuellt skulle kunna bidra med, summerade Steven Andersson, Marklunds el.

Även Martina Lundholm hade fått en god förståelse för vad som väntar i Östersund.

– Från att ha sett PowerPoints till att nu se det på riktigt är stor skillnad. Känslan nu är att detta är på riktigt! Det kommer verkligen att bli av, sa Martina Lundholm.

Kvinna med brunt hår och glasögon

Från att ha sett PowerPoints till att nu se det på riktigt är stor skillnad, säger Martina Lundholm efter besöken hos EcoDataCenter och WAR3M.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-01-19