Dagens samiska befolkning

Idag finns en permanent samisk befolkning spridd över hela Sverige, även i Staare. De kan ha väldigt olika bakgrund; några är ättlingar efter sockenlappar, andra efter fjällsamer som stannat kvar på vinterlandet eller tagit upp nybyggen.

Ytterligare andra har flyttat till Staare från andra delar av det samiska området, kanske på grund av arbete, studier eller kärlek. I Staare finns sedan 1976 en sameförening, Staaren Sibrie.

Sedan 2010 är Staare samisk förvaltningskommun. Det innebär ett årligt statsbidrag och ansvar bland annat för att samer ska ha rätt till förskoleverksamhet och äldrevård helt eller till stor del på samiska, och att samer ska kunna använda sitt eget språk i kontakter med kommunen och regionen.

I förgrunden två personer i samisk dräkt. den ena har en rödrutig sjal över axlarna och en blå klänning samt röd mössa. Den andra personen har en lila klänning med en blå sjal och en lurvig mössa. I bakgrunden Rådhuset med två samiska flaggor på flaggstänger framför.

Foto: Göran Strand

Person i samisk dräkt och brun täckjacka går förbi ett skyltfönster.Förstora bilden

Foto: Göran Strand

Närbild på näbbsko och kolt.Förstora bilden

Foto: Göran Strand

 Två kvinnor i samisk folkdräkt. De har båda blåa klänningar med en röd och grön rand nertill och röd hög huvudbonad. Ena kvinnan har en vit och rödrutig sjal över axlarna och den andra har en röd och grönrutig sjal.Förstora bilden

Foto: Göran Strand

Två personer, en i svart jacka och en i samisk dräkt.

Foto: Göran Strand

Sidan uppdaterad 2021-04-12