Skidstadion i Östersund

På Östersunds Skidstadion finns det uppemot 89 kilometer vanliga spår att välja mellan. Här hittar du tävlingsspår, elljus­spår, motions­­­spår och rullskidbana av varierande längd och svår­ighetsgrad.

I de elljusspår som finns inne på stadion tänds lamporna klockan 07.00 och släcks klockan 22.00.

Övriga elljusspår har endast skym­nings­ljus från eftermiddagen och släcks klockan 22.00

Öppettider för omklädningsrum

På bottenvåningen i Mediacenter på Skid­stadion har du tillgång till om­kläd­nings­rum med dusch.

Omklädningsrum, dusch och bastu stängd på Mediacenter. Detta gäller tills vidare.

Värmestuga

Värmestugan är stängd för att minska risken för smitt­spridning av covid-19.

Ingen märkning
Ingen märkning
Avgiftsfri

1,7 km

Ej aktuell

Kommentar från spårpersonal

2021-04-16

Skidstadioninformation fredag den 16/4.

Vi har under morgonen och förmiddagen varit ute och preparerat Konstsnöspåren, Torråsen och Spikbodarna. Även Odensala har fixats till, även om det inte syns på spårkartan.

Barmarksfläckar på vissa partier och lite skräp här och där, men inget som bör förstöra er skidtur så länge ni är uppmärksam.

Skidbroar och tunnlar har sparsamt med snö så var försiktig även på dessa ställen.

Trevlig helg,

/PPÖSS

2021-04-09

Skidstadioninformation fredag den 9 apr.

Vi fortsätter att preparera konstsnöspåren ett tag till. Dock kommer prepareringen att göras under morgonen mån-fre. Ingen preparering på helger alltså.

I och med denna justering av preparering är det från och med i morgon gratis längdskidåkning som gäller på våra konstsnöspår fram till dess att vi "stänger" butiken.

Samtliga spår och sträckor som endast har natursnö är i så dåligt skick att vi inte längre gör någon preparering av dessa något mer denna säsong.

Det kommer ske avverkning på bortre delen av "Rannås-5:an, alltså sträckan efter Rannåstjärn, på väg tillbaka mot snölagret. I detta område ska ingen vara och störa arbetet.

Ha en trevlig helg,

/PPÖSS

2021-04-01

Skidstadioninformation torsdag den 1 april.

Inför påsken har vi idag preparerats Spikbodarna (ej 2,5 km) och Odensala. Igår kördes spåret till Torråsen. Ingen mer körning kommer ske under påsk av dessa spår. Hur det blir efter helgen vet vi inte idag.

Det ser bra ut på många ställen men det kommer nu i snabb takt fram barmark, skräp o s v.

Vi har slutat preparera över Rannåstjärn så det är dubbel åkriktning från snölagret som gäller för att ta sig mot Torråsen.

Det förekommer en hel del isiga partier så det gäller att ni tar det varsamt, framför allt i utförskörning.

Våra skidbroar har knappt någon snö kvar och i tunnlarna under E14 och 87:an är det barmark.

För er som vill ha kanonfina spår rekommenderar vi våra betalspår här på Östersunds Skidstadion. Dessa konstsnöspår kommer att hållas igång ett tag till.

Glad skidpåsk på er,

//PPÖSS

2021-03-23

Skidstadioninformation tisdag den 23 mars.

Det väder vi har nu gör att natursnöspåren tar mycket stryk. Vi preparerade vissa av dessa så sent som igår, men det går knappt att se. Nere på Rannåstjärn är det med mest blött och isigt.

Vi har inte bestämt när nästa preparering blir av.

Konstsnöspåren körs däremot som vanligt varje dygn.

Fredag 26 mars - Söndag 28 mars är det Skidskytte-SM här på skidstadion, men det börjar redan på torsdag med officiell träning.

Klicka på länken för mer detaljerad information. https://www.smskidskytteostersund.se/tavling/länk till annan webbplats

Man kommer använda samma område/spår som under världscuptävlingarna förra helgen.

EARTH HOUR!

Lördag den 27 mars är det Earth Hour, vilket innebär att vi kommer släcka vår spårbelysning klockan 20.30.

Ha en bra dag,

//PPÖSS

2021-03-16

Nu är det inte mer än 3 dagar kvar till avslutningen i Skidskyttevärldscupen startar här på Östersunds Skidstadion.

KOM IHÅG ATT DESSA TÄVLINGAR ÄR PUBLIKFRIA.

Skidstadionområdet och tävlingsbanor är avstängda till måndag morgon.

Arbete i detta område kommer fortsätta under nästa vecka då allt ska återställas. Var uppmärksam och försiktig så det inte uppstår några olyckor.

Vi vill också trycka på att det INTE är tillåtet att passera avspärrningar. Om det vid något tillfälle råkar finnas en öppning i ett avspärrningsnät eller staket så innebär det att arrangören har öppnat för att utföra arbete, inte att någon obehörig ska passera igenom.

Under denna vecka kommer vi att underhålla övriga spår så mycket vi hinner, allt för att ni ska kunna erbjudas fortsatt fin skidåkning.

Ha en fortsatt bra skidvecka,

//PPÖSS

2021-03-12

Skidstadioninformation fredag den 12 mars.

Samtliga våra skidspår har preparerats under dagen. Detta inkluderar Lugnvik och anslutningen till/från Torvalla. Skicket på spåren är bra, men fortfarande med lite skräp här och där.

VI vill också påminna er om att ta det lugnt vid tunnlarna. Det börjar bli grusigt på dessa ställen.

Den stundande världscupavslutningen i skidskytte här på Östersunds Skidstadion börjar märkas av allt mer.

Detta innebär såklart att för varje dag närmare tävling så blir tillgängligheten för icke tävlande mer begränsad vad gäller parkering, allmän vallabod, tävlings- och träningsspår.

Utan att i skrivandets stund ha exakta detaljer så rekommenderar vi ändå er som vill åka skidor att under tiden 15 mars - 21 mars välja något/några av de spår som det inte tävlas/tränas på.

Alla natursnöspår samt spåren runt och kring Björnberget kommer vara öppna hela tiden. För åkning i Björnbergetområdet rekommenderas ni att kliva på ovanför Arctura Lodge & Konferens (följ gångvägen en bit upp) eller vid Solliden.

Efter denna tävlingsvecka kommer det genomföras SM i skidskytte helgen därpå.

Vi återkommer med mer information i början på nästa vecka.

Trevlig skidhelg,

//PPÖSS

2021-02-27

Skidstadioninformation den 27 februari.

Våra skidspår är i mycket bra skick, även om det i våra natursnöspår förekommer en del skräp i form av nedfallna kottar, kvistar och barr.

Det har varit febril aktivitet med att få bort fallna träd och sådana som vi direkt sett kan ha hotat ledningar, och även er åkare.

Vi vill dock uppmana till fortsatt uppmärksamhet och försiktighet när ni är ute i spåren så det inte sker något tillbud.

Nu till lite explosiv information:

Till veckan (1-5 mars) kommer det att genomföras sprängningar i det område uppe vid "Slalombacken"/Solliden där det ska byggas hus. Sprängningarna kommer ske mellan klockan 10.00 och 16.00. Vid varje sprängningstillfälle kommer spåret att spärras av under 5-10 minuter. Vakter kommer vara utplacerade.

Som många av er vet kommer det att bli världscupstävlingar i skidskytte här på Östersunds Skidstadion i slutet av mars månad.

Det kommer tävlas under tre dagar (19-21 mars) och mer information om just detta tar vi i separat inlägg.

Ha en trevlig skidhelg,

/PPÖSS

2021-02-12

Skidstadioninformation den 12 februari.

Samtliga våra skidspår har igår och/eller idag preparerats inför helgen.

Det vi vill trycka på extra mycket denna gång är faran som finns med alla dessa snötyngda träd. Vi uppmanar er alla att vara uppmärksam för fallande grenar och/eller träd. Vi har- och har haft personal ute för att ta bort både fallna träd och sådana som lutar, i första hand mot elledningar.

Om det faller träd över ledningar eller spår under helgen har vi ingen personal att tillgå för att röja. Det kommer få vänta till nästa vecka.

Ha en trevlig skidhelg, men se som sagt upp för träden,

/PPÖSS

2021-02-08

Skidstadioninformation den 8 februari.

Mängden snö som kommit har gjort att det fallit träd över våra spår på flera ställen. Vissa av dessa träd har lagt sig över våra elledningar till spårbelysningen.

Vi är väl medvetna om att det råder avbrott i belysningen på flera ställen, varvid felsökning pågår. Hur lång tid det kommer ta att ordna vet vi i nuläget inte.

Det kommer med största sannolikhet att falla fler träd och vi försöker hålla efter samt förebygga så gott vi hinner.

När det gäller spårstatusen i övrigt kan vi nog vara överens om att den är väldigt god. Att det slits är inte konstigt då mängden personer som är ute och åker är väldigt stor.

I dag körs Lugnviksspåret och i morgon tisdag kommer övriga natursnöspår att fixas till.

Ha en bra dag,

/PPÖSS


Så här arbetar vi med spårprepareringen

Vi eftersträvar att preparera betalspår och stadionområdet under nattetid/tidig morgon för att spåren ska hinna frysa på innan alla skidåkare börjar åka i dem. Vid ihållande snöfall avvaktar vi som regel att preparera. I annat fall kommer de nypistade spåren snöa igen omgående.

Vi börjar alltid på Östersunds skidstadion när vi preparerar spåren. Pistmaskinerna preparerar i en hastighet av cirka 4 km/h.

Vid temperaturer under -18°C preparerar vi inga spår. Pistmaskinerna utsätts då för alltför stora påfrestningar och slitage samtidigt som det av arbetmiljöskäl inte är lämpligt för vår personal att köra fyrhjuling.

Spårpreparering under vardagar

Först preparerar vi följande spår. Det sker normalt varje natt, måndag till fredag. Tidsåtgång för detta är cirka 6 timmar.

 • Stadionområdet
 • Konstsnöspåret
 • Motionsspår elljus 2,7 km (blå/gul)
 • Motionsspår 3,5 km (röd/gul)
 • Motionsspår 5 km (grön/gul)

Därefter arbetar vi oss med två pistmaskiner och en snöskoter med spårutrustning utåt i två riktningar och preparerar övriga spår:

 • Ena pistmaskinen går upp till Torråsen och preparerar då tre av motionsspåren samt Torråsenslingan.
 • Den andra pistmaskinen går upp till Spikbodarna varvid ytterligare tre motionsspår samt Spikbodarnas och Odensala motionsspår blir preparerade.
 • Snöskotern med tillhörande utrustning drar upp spåret som går mellan Odensala och Torvalla.

Dessa spår prepareras normalt 1-2 gånger/vecka. Tidsåtgång för respektive pistmaskin att preparera dessa spår är cirka 5-6 timmar.

Spårpreparering under helger

Som regel prepareras samtliga spår under fredagsdygnet. Om det snöar under helgen görs preparering efter snöfallet. Då prepareras:

 • Motionsspår, elljus 2,7 km
 • Motionsspår 3,5 km
 • Motionsspår 5 km

Spåravgifter

Samtliga spårkort betalas med Swish till nr 123 189 73 05 förutom säsongskorten som köps i ICA Maxis förbutik, Stadionbutiken vid Arctura, Landbys Lillänge eller via benify.se. Säsongskortet är personligt och det ska du bära med vid skidåkning. Stickprovskontroller förekommer.

Föreningar bokar via kommunens kundcenter 063-14 30 00.

Spåravgifter längdskidor 2020-2021

Spåravgifter längdskidor 2020-2021:
Typ av kortDagkortLör-sön7-dagarSäsongskort
Vuxen (från 18 år)70 kr/dag

120 kr

400 kr

900 kr
Ungdom (8-17 år)35 kr/dag

65 kr

200 kr

450 kr
Senior (från 65 år)40 kr/dag

70 kr

220 kr

480 kr
Barn (0-7 år)0 kr

0 kr

0 kr

0 kr

Spåravgifter skidskytte 2020-2021

Inskjutningstavlor ingår i priset.

Spåravgifter skidskytte 2020-2021:
Typ av kortDagkortLör-sön7-dagarSäsongskort
Vuxen (från 18 år)90 kr/dag

150 kr

600 kr

1 400 kr
Ungdom (8-17 år)45 kr/dag

80 kr

300 kr

650 kr
Senior (från 65 år)50 kr/dag

85 kr

320 kr

700 kr
Barn (0-7 år)0 kr

0 kr

0 kr

0 kr

Säsongsavgift tas ut under vintersäsongen från det att konst­snö­spåret/skidspåren öppnar till skidspåren inte prepareras längre. Säsongskortet gäller oavsett om det finns enbart konstsnö eller även natursnö.

Avgifterna gäller följande: Avgift tas ut på skjutbanan samt tränings- och tävlingsspåren i skidstadionområdet, det vill säga stadionområdet/konstsnöspåret inklusive stadionplatten, världscupspåren, motionsspår Björnberget 2,7 km (blå/gul), motionsspår Slalombacken 3,5 km (röd/gul) samt motionsspår elljus 5,0 km (grön/gul).

Undantag: Spårsträckor som går genom Rannåsens naturreservat, där är det avgiftsfri skidåkning. Det avgiftsfria området kommer att vara skyltat.

Skidspåren som ingår i Östersunds skidstadion

Evenemang vintersäsongen 2020-2021:

 • 26 november: Daniel Karlssons Minne - Längd INSTÄLLD!
 • 5-6 december: J/H-Cup - Skidskytte
 • 8 januari: JVM-test - Längd ERSÄTTS AV VW-CUP
 • 9-10 januari: SCANDIC-Cup - Längd ERSÄTTS AV VW-CUP
 • 16 januari: Östersund Ski-Marathon - Längd INSTÄLLD
 • 23 januari: Lilla Östersundsspelen - Längd

Notera att det mest troligt tillkommer ett antal tävlingar.

För dig som ska ut och åka i spåren

Här hittar du blandad information som kan vara bra att känna till innan du ger dig iväg ut i skidspåret.

Var kan jag kliva på spåret, med eller utan hund?

De flesta spår, utom spåren som tillåter hund samt skidspåren i Spikbodarna och Torråsen­slingan, börjar och slutar vid Sekretariatet inne på Skidstadion.

Vill du ta med dig hunden i spåret kan du antingen kliva på nere vid snölagret (infart från Litsvägen) alternativt vid gamla allmänna vallaboden i slutet på Skidstadion. Väljer du det senare alternativet finns det gott om parkeringsplatser på den nedre planen vid vallabods­området. Infart till denna parkering är vid norra grinden (längs Litsvägen) nedanför Skidstadion.

Karta över Skidstadionöppnas i nytt fönster

Barnpulka

Det är tillåtet att ta med persondragen barnpulka i alla spår förutsatt att skatedelen på spåren används.

Vindskydd

Längs spåren finns möjlighet till att ta en fikapaus vid vindskydden. Tänk på att om ni gör upp eld ska den släckas med vatten eller snö innan ni lämnar platsen.

Vallabod

Behöver du valla dina skidor så finns det en uppvärmd vallabod för allmänheten att använda nere vid Mediacenter eller så kan du hyra en egen bakom skjutvallen om det är många skidor som ska fixas eller på sommaren när cykeln behöver sig en genomgång.

Utrustning

STADIONBUTIKEN.se har en butik på skidstadion, där ni kan hyra längdutrustning. Den ligger i anslutning till ARCTURA

Måndag - fredag: 10.00 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 16.00

Telefon: 063-18 90 00

info@stadionbutiken.se

Synpunkter?

Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Löpning i spåren i och kring Skidstadion

Det finns spår för alla smaker - allt från fina elljusspår till mer utmanande spår för dig som vågar sig på att bli ”skitig upp till knäna".

Just nu bygger vi ut och ändrar de två löprundorna röda och blå/vita spåret i skogsmark. Du kan också springa i skidspåren vilka är omväxlande från grus till myr.

Terränglöpningsspår 4,9 kmöppnas i nytt fönster

Terränglöpningsspår 10,5 kmöppnas i nytt fönster

XC-bana för mountainbike

Du är välkommen att cykla i vår 12 km långa cross country (XC)-bana för mountainbike. Banan har varierad terräng och går på grusvägar, smala stigar och motions­spår. XC-banan tar cirka 50-60 minuter att cykla och stigningen är ungefär 180 höjdmeter där högsta partiet är efter 5 km. Det kan finnas blöta/leriga partier längs banan, mest på våren och vid nederbörd.

Start och mål är vid cykeltvätten vid Mediacentret.

Mountainbikebanan 12 kmöppnas i nytt fönster

Banprofil

Rullskidbana och skjutbanan under sommaren

Skidstadion har en hel del aktiviteter att erbjuda även under sommartid så som rullskidåkning, löpning och mountainbike.

Observera att du för allas säkerhet inte får promenera på banan eller framföra andra typer av fordon förutom rullskidor och inlines.

På Skidstadion hittar du en 8 kilometer lång rullskidbana för träning och tävling.

Rullskidbana

Klicka på bilden för att förstora den.

Priser

Östersunds skidstadion är en skidskyttearena av världsklass även under sommaren. Här kan du använda vår skjutvall i kombination med ett väl utbyggt rullskidbanenät.

Dagkort och säsongskort kan du köpa i förbutiken på ICA Maxi, i STADIONBUTIKEN vid Arctura samt LANDBYS Lillänge.

Du kan även betala dagkorten med swish: 123 189 73 05.

Priserna för dag- och säsongskort gäller endast för privatpersoner. Föreningar och företag bokar grupper via Kundcenter på telefon 063-14 30 00.

Barn och ungdom (0-17 år)
Betalar ingen avgift för att använda skjutbanan.

Vuxen (från 18 år)
20 kronor per dag eller 300 kronor för ett säsongskort.

Senior (från 65 år)
10 kronor per dag eller 150 kronor för ett säsongskort.

Priserna gäller 2020.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-04-16