Skidstadion i Östersund

På Östersunds Skidstadion finns det uppemot 89 kilometer vanliga spår att välja mellan. Här hittar du tävlingsspår, elljus­spår, motions­­­spår och rullskidbana av varierande längd och svår­ighetsgrad.

I de elljusspår som finns inne på stadion tänds lamporna klockan 07.00 och släcks klockan 22.00.

Övriga elljusspår har endast skym­nings­ljus från eftermiddagen och släcks klockan 22.00

Öppettider för omklädningsrum

På bottenvåningen i Mediacenter på Skid­stadion har du tillgång till om­kläd­nings­rum med dusch.

Omklädningsrum, dusch och bastu stängd på Mediacenter. Detta gäller tills vidare.

Värmestuga

Värmestugan är stängd för att minska risken för smitt­spridning av covid-19.

Ingen märkning
Ingen märkning
Avgiftsfri

1,7 km

Ej aktuell

Kommentar från spårpersonal

2021-01-08

Skidstadioninformation den 8 januari.

Normalt sett får vi i god tid innan, information om tider för träningar och tävlingar så att det går att planera verksamheten och även få ut rätt information till er som läser våra inlägg.

Nu är det så att i dag fredag och i morgon lördag ska det vara officiella träningar inför helgens tävlingar här på skidstadion. Dessa pågår till 18.00 resp. dag.

Detta medföra att icke deltagande bör vara någon annanstans än på stadionområdet och tävlingsspåren och åka skidor vid dessa tillfällen. Då har vi alla tur att samtliga våra skidspår är preparerade inför helgen. Tidiga snö-spåren är också tillgängliga i helgen.

Om allt fungerar som det ska så är transpondrarna igång i samtliga maskiner så att ni kan gå in på hemsidan för att kika på när det är preparerat.

Även om det i stort sett är kalasfint i alla spår så finns det ställen där det ännu inte trillat ner tillräckligt med snö, så fortsätt att var uppmärksam när ni åker.

Om inget särskilt händer, kommer detta vara sista inlägget från vår sida tills nästa vecka, fast som Korpral Gifting sade: "Orsa Kompani lovar ingenting bestämt"!

Trevlig helg,

//PPÖSS

2021-01-07

Skidstadioninformation den 7 januari.

Härmed måste vi revidera det förra inlägget som lades ut den 5 januari.

Det gäller de tider vi angav, som visat sig inte stämma. Tävlingarna beräknas vara klara till ungefär klockan 13.00 samtliga tävlingsdagar.

Övrig information hoppas vi fortfarande stämmer, och förbli intakt.

//PPÖSS

2021-01-05

Skidstadioninformation den 5 januari.

Här kommer lite information om läget med våra skidspår och en del om en av de få tävlingar som kommer köras här på Östersunds Skidstadion denna vinter. Vi kommer däremot inte att säga något om det här med spårstatus på hemsidan mer än att det är på gång.

SPÅRLÄGE:

Samtliga våra skidspår, Lugnvik inkluderad, har preparerats och är i fullt åkbart skick. Den enda sträckan som inte är iordningställd är från snölagret och ner/över Rannåstjärn.

Vi kommer troligen att göra en ny preparering under fredagen.

TÄVLING:

Till helgen, närmare bestämt fredag den 8 januari till söndag den 10 januari kommer det att tävlas i längdskidåkning på Skidstadion.

Det kommer redan under torsdagen att vara officiell träning, men det ska inte innebära några större hinder för er som inte ska deltaga i träningen.

Under fredagen kommer tävlingen att gå över Björnberget, vilket innebär att det inte rekommenderas att vara där uppe mellan 06.00 och 11.00.

Lördagen och söndagens tävlingar går enbart på våra tävlingsspår och påverkar således inte Björnberget eller Slalombacken. Dessa tävlingar bedöms vara avklarade senast klockan 11.00 respektive dag.

Stora parkeringen (Sågplan) vid Mediacenter kommer under helgen vara full av tävlingsdeltagare, åtminstone fram till lunch varje dag.

Det finns gott om parkeringsmöjligheter ovanför stora läktaren.

Arrangören kommer ha personal ute som guidar och hänvisar er till lämpliga platser.

Om ni har några frågor rörande dessa tävling ska ni kontakta tävlingsledningen:

https://www.ostersundssk.se/.../Inbjudan-Volkswagen-Cup...länk till annan webbplats

Ha det bra ute i skidspåret,

//PPÖSS

2020-12-30

Skidstadioninformation den 30 december.

Snön fortsätter att falla och skall så göra de kommande två dygnen, vilket innebär bättre förutsättningar att få iordning alla våra skidspår.

Nu stundar nyår och vi har inte en obegränsad mängd med personal, men vi vet ju hur mycket ni gillar att åka skidor så det blir preparering enligt nedan.

I morgon nyårsafton åker vi under tidig förmiddag ut med 1 pistmaskin och preparerar från Skidstadion upp till Torråsen samt Torråsenslingan.

Den andra maskinen åker från Skidstadion till Spikbodarna, där 2,5- och 5 km spåren prepareras och sedan vidare till Odensala.

Utöver detta har såklart betalspåren pistats under sena natten/tidig morgon.

Ovanstående preparering har vi för avsikt att upprepa under nyårsdagen.

Sedan blir det ingen körning av natursnöspåren förrän tidigast måndag. Konstsnöspåren prepareras dock som vanligt varje natt.

Idag har för övrigt Lugnviksspåret preparerats, med riktigt gott resultat.

Hur vi än väljer att i tid gå ut med pistmaskinerna så kommer det under rådande väder bli så att det inte är perfekt för alla.

Viktigt att tänka på när ni kommer ikapp pistmaskinen är att inte åka upp precis bakom. Håll åtminstone 10-15 m avstånd och invänta klartecken från föraren att ni kan passera. Försök aldrig passera en pistmaskin i rörelse, om det inte kan ske på ett säkert sätt.

Gott slut & Gott nytt år!

/PPÖSS


Så här arbetar vi med spårprepareringen

Vi eftersträvar att preparera betalspår och stadionområdet under nattetid/tidig morgon för att spåren ska hinna frysa på innan alla skidåkare börjar åka i dem. Vid ihållande snöfall avvaktar vi som regel att preparera. I annat fall kommer de nypistade spåren snöa igen omgående.

Vi börjar alltid på Östersunds skidstadion när vi preparerar spåren. Pistmaskinerna preparerar i en hastighet av cirka 4 km/h.

Vid temperaturer under -18°C preparerar vi inga spår. Pistmaskinerna utsätts då för alltför stora påfrestningar och slitage samtidigt som det av arbetmiljöskäl inte är lämpligt för vår personal att köra fyrhjuling.

Spårpreparering under vardagar

Först preparerar vi följande spår. Det sker normalt varje natt, måndag till fredag. Tidsåtgång för detta är cirka 6 timmar.

 • Stadionområdet
 • Konstsnöspåret
 • Motionsspår elljus 2,7 km (blå/gul)
 • Motionsspår 3,5 km (röd/gul)
 • Motionsspår 5 km (grön/gul)

Därefter arbetar vi oss med två pistmaskiner och en snöskoter med spårutrustning utåt i två riktningar och preparerar övriga spår:

 • Ena pistmaskinen går upp till Torråsen och preparerar då tre av motionsspåren samt Torråsenslingan.
 • Den andra pistmaskinen går upp till Spikbodarna varvid ytterligare tre motionsspår samt Spikbodarnas och Odensala motionsspår blir preparerade.
 • Snöskotern med tillhörande utrustning drar upp spåret som går mellan Odensala och Torvalla.

Dessa spår prepareras normalt 1-2 gånger/vecka. Tidsåtgång för respektive pistmaskin att preparera dessa spår är cirka 5-6 timmar.

Spårpreparering under helger

Som regel prepareras samtliga spår under fredagsdygnet. Om det snöar under helgen görs preparering efter snöfallet. Då prepareras:

 • Motionsspår, elljus 2,7 km
 • Motionsspår 3,5 km
 • Motionsspår 5 km

Spåravgifter

Samtliga spårkort betalas med Swish till nr 123 189 73 05 förutom säsongskorten som köps i ICA Maxis förbutik, Stadionbutiken vid Arctura, Landbys Lillänge eller via benify.se. Säsongskortet är personligt och det ska du bära med vid skidåkning. Stickprovskontroller förekommer.

Föreningar bokar via kommunens kundcenter 063-14 30 00.

Spåravgifter längdskidor 2020-2021

Spåravgifter längdskidor 2020-2021:
Typ av kortDagkortLör-sön7-dagarSäsongskort
Vuxen (från 18 år)70 kr/dag

120 kr

400 kr

900 kr
Ungdom (8-17 år)35 kr/dag

65 kr

200 kr

450 kr
Senior (från 65 år)40 kr/dag

70 kr

220 kr

480 kr
Barn (0-7 år)0 kr

0 kr

0 kr

0 kr

Spåravgifter skidskytte 2020-2021

Inskjutningstavlor ingår i priset.

Spåravgifter skidskytte 2020-2021:
Typ av kortDagkortLör-sön7-dagarSäsongskort
Vuxen (från 18 år)90 kr/dag

150 kr

600 kr

1 400 kr
Ungdom (8-17 år)45 kr/dag

80 kr

300 kr

650 kr
Senior (från 65 år)50 kr/dag

85 kr

320 kr

700 kr
Barn (0-7 år)0 kr

0 kr

0 kr

0 kr

Säsongsavgift tas ut under vintersäsongen från det att konst­snö­spåret/skidspåren öppnar till skidspåren inte prepareras längre. Säsongskortet gäller oavsett om det finns enbart konstsnö eller även natursnö.

Avgifterna gäller följande: Avgift tas ut på skjutbanan samt tränings- och tävlingsspåren i skidstadionområdet, det vill säga stadionområdet/konstsnöspåret inklusive stadionplatten, världscupspåren, motionsspår Björnberget 2,7 km (blå/gul), motionsspår Slalombacken 3,5 km (röd/gul) samt motionsspår elljus 5,0 km (grön/gul).

Undantag: Spårsträckor som går genom Rannåsens naturreservat, där är det avgiftsfri skidåkning. Det avgiftsfria området kommer att vara skyltat.

Skidspåren som ingår i Östersunds skidstadion

Evenemang vintersäsongen 2020-2021:

 • 26 november: Daniel Karlssons Minne - Längd INSTÄLLD!
 • 5-6 december: J/H-Cup - Skidskytte
 • 8 januari: JVM-test - Längd ERSÄTTS AV VW-CUP
 • 9-10 januari: SCANDIC-Cup - Längd ERSÄTTS AV VW-CUP
 • 16 januari: Östersund Ski-Marathon - Längd INSTÄLLD
 • 23 januari: Lilla Östersundsspelen - Längd

Notera att det mest troligt tillkommer ett antal tävlingar.

För dig som ska ut och åka i spåren

Här hittar du blandad information som kan vara bra att känna till innan du ger dig iväg ut i skidspåret.

Var kan jag kliva på spåret, med eller utan hund?

De flesta spår, utom spåren som tillåter hund samt skidspåren i Spikbodarna och Torråsen­slingan, börjar och slutar vid Sekretariatet inne på Skidstadion.

Vill du ta med dig hunden i spåret kan du antingen kliva på nere vid snölagret (infart från Litsvägen) alternativt vid gamla allmänna vallaboden i slutet på Skidstadion. Väljer du det senare alternativet finns det gott om parkeringsplatser på den nedre planen vid vallabods­området. Infart till denna parkering är vid norra grinden (längs Litsvägen) nedanför Skidstadion.

Karta över Skidstadionöppnas i nytt fönster

Barnpulka

Det är tillåtet att ta med persondragen barnpulka i alla spår förutsatt att skatedelen på spåren används.

Vindskydd

Längs spåren finns möjlighet till att ta en fikapaus vid vindskydden. Tänk på att om ni gör upp eld ska den släckas med vatten eller snö innan ni lämnar platsen.

Vallabod

Behöver du valla dina skidor så finns det en uppvärmd vallabod för allmänheten att använda nere vid Mediacenter eller så kan du hyra en egen bakom skjutvallen om det är många skidor som ska fixas eller på sommaren när cykeln behöver sig en genomgång.

Utrustning

Intersport har en shop vid Skidstadion där du har möjlighet att hyra utrustning.

Öppettider

Måndag - fredag: 12.00 - 18.00
Lördag - söndag: 10.00 - 15.00

Telefon: 063-57 46 00

Återbetalning av spårkort för rullskidåkning

Alla som köpt spårkort för rullskidåkning på Östersunds skidstadion under perioden 1 juni 2018 – 10 augusti 2020 har nu möjlighet att få återbetalning av den avgiften.

Det har i efterhand visat sig att Östersunds kommuns beslut att ta ut spåravgifter var fel, eftersom rullskidbanans sträckning går genom Rannåsens naturreservat, och tillgång till naturreservat enligt lag ska vara kostnadsfri.

Här får du instruktioner för hur du ansöker om att få din avgift återbetald.

 • I den ifyllningsbara PDF-blanketten (se nedan) skriver du din ansökan. Blanketten går att fylla i före utskrift, eller skrivas ut direkt och fyllas i för hand. Den ska sedan undertecknas, vilket endast kan göras på en utskriven blankett.
 • Det går att besöka kommunens kundcenter för att få blanketten utskriven, och fylla i den och lämna på plats.
 • När du skrivit ut blanketten, fyllt i alla uppgifter samt undertecknat kan du antingen scanna pappret eller fotografera av det. Ett tips: Använd blixtfuktionen i mobilens kamerafunktion. Det brukar ge skarpa och tydliga bilder. Maila sedan scanningsfilen eller bilden tillsammans med en lika skarp bild på ditt giltiga kvitto/köpbevis.
 • OBS: Oavsett hur blanketten fylls i eller lämnas in måste alltid kvitto, köpbevis eller bankutdrag bifogas. Annars underkänns ansökan.
 • Det går att mejla, posta eller lämna ansökan i kommunens brevlåda. All information om var du skickar eller lämnar finns i ansökningsblanketten.
 • Observera att ansökan måste vara inlämnad senast 19 mars 2021.

Ladda ner blankett för återbetalning av spåravgift för rullskidåkningPDF

Synpunkter?

Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Löpning i spåren i och kring Skidstadion

Det finns spår för alla smaker - allt från fina elljusspår till mer utmanande spår för dig som vågar sig på att bli ”skitig upp till knäna".

Just nu bygger vi ut och ändrar de två löprundorna röda och blå/vita spåret i skogsmark. Du kan också springa i skidspåren vilka är omväxlande från grus till myr.

Terränglöpningsspår 4,9 kmöppnas i nytt fönster

Terränglöpningsspår 10,5 kmöppnas i nytt fönster

XC-bana för mountainbike

Du är välkommen att cykla i vår 12 km långa cross country (XC)-bana för mountainbike. Banan har varierad terräng och går på grusvägar, smala stigar och motions­spår. XC-banan tar cirka 50-60 minuter att cykla och stigningen är ungefär 180 höjdmeter där högsta partiet är efter 5 km. Det kan finnas blöta/leriga partier längs banan, mest på våren och vid nederbörd.

Start och mål är vid cykeltvätten vid Mediacentret.

Mountainbikebanan 12 kmöppnas i nytt fönster

Banprofil

Rullskidbana och skjutbanan under sommaren

Skidstadion har en hel del aktiviteter att erbjuda även under sommartid så som rullskidåkning, löpning och mountainbike.

Observera att du för allas säkerhet inte får promenera på banan eller framföra andra typer av fordon förutom rullskidor och inlines.

På Skidstadion hittar du en 8 kilometer lång rullskidbana för träning och tävling.

Rullskidbana

Klicka på bilden för att förstora den.

Priser

Östersunds skidstadion är en skidskyttearena av världsklass även under sommaren. Här kan du använda vår skjutvall i kombination med ett väl utbyggt rullskidbanenät.

Dagkort och säsongskort kan du köpa i förbutiken på ICA Maxi, i STADIONBUTIKEN vid Arctura samt LANDBYS Lillänge.

Du kan även betala dagkorten med swish: 123 189 73 05.

Priserna för dag- och säsongskort gäller endast för privatpersoner. Föreningar och företag bokar grupper via Kundcenter på telefon 063-14 30 00.

Barn och ungdom (0-17 år)
Betalar ingen avgift för att använda skjutbanan.

Vuxen (från 18 år)
20 kronor per dag eller 300 kronor för ett säsongskort.

Senior (från 65 år)
10 kronor per dag eller 150 kronor för ett säsongskort.

Priserna gäller 2020.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-01-08