Starta förening

Här kan du läsa om hur du startar en idrotts- respektive kulturförening.

Starta idrottsförening

För att starta en idrottsförening fyller du i en e-tjänst på kommunens webb. Genom att använda e-tjänsten får du all information du behöver om att starta en förening i Östersunds kommun.

Starta idrottsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmäl din idrottsförening till kommunens föreningsregister

Efter att du startat din idrottsförening måste du anmäla föreningen till kommunens förenings­register. Anmäl din förening via kommunens kundcenter på telefon 063‑14 30 00 eller via mejl kundcenter@ostersund.se.

När föreningen finns i kommunens förenings­register får ni ett specifikt förenings­nummer och möjlighet att få ett startbidrag på 2 000 kronor. För att ni ska kunna komma igång med er idrotts­verksamhet behöver ni ofta en kontakt med kommunens Förenings­service. Det kan till exempel gälla frågor om hyra av lokaler, bidrag med mera. Kontakta Förenings­service via Kundcenter på telefon 063‑14 30 00.

Bli medlem i Riksidrotts­förbundet om idrotts­föreningen vill söka bidrag

En idrottsförening behöver inte vara ansluten till Riks­idrotts­förbundet. Vill din förening däremot kunna söka bidrag i Östersunds kommun måste föreningen vara med i Riks­idrotts­förbundet.

Du ansöker inte om medlemskap direkt till Riksidrotts­förbundet utan ansöker istället om att bli medlem i ett eller flera av Riksidrotts­förbundets medlems­förbund - Special­idrotts­förbund.

Ansökan gör du hos Riksidrottsförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riksidrottsförbundet har ingen medlems­avgift och de föreningar som är anslutna har rätt till det statliga lokala aktivitets­stödet (också kallas LOK‑stöd).

När du bildar föreningen kan du vända dig till Riksidrotts­förbundets distrikts­idrotts­förbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få hjälp och råd. Det kan även vara lämpligt att kontakta det special­idrotts­förbund som du vill söka medlem­skap i.

Hos Riksidrottsförbundet hittar du mer information om vad du bör tänka på när du startar en idrottsförening. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ideell idrottsförening behöver inte registreras

En ideell förening behöver inte vara registrerad hos kommunen. Den behöver inte heller ha organisations­­nummer. En ideell förening behöver bara ha:

  • Stadgar
  • Styrelse
  • Urskiljbart namn

Om föreningen ansöker om och får medlemskap i förbund inom Riksidrottsförbundet, tilldelas föreningen ett idrottsinternt föreningsnummer som är unikt för föreningen. Föreningsnumret, som är fyr- eller femsiffrigt, används i kontakter inom idrotts­rörelsen.

Starta kulturförening

Registrera din kulturförening via kommunens e-tjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Genom att använda e-tjänsten får du all information du behöver om att starta en kulturförening i Östersunds kommun.

Som uppmuntran för att starta förenings­verksamhet inom kultur­området kan du ansöka om start­bidrag på 2 000 kronor hos Kultur- och fritids­­nämnden. Din registrering räknas som ansökan, så du behöver inte ansöka om startbidraget separat.

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2021-09-14