Evenemang

Östersund är en stor evenemangs­stad – sommar som vinter. Världs­cup och VM i skidskytte, fotbolls­turneringen Storsjöcupen och Sveriges största stadsfestival Stor­sjöyran är bara några exempel på när vi fyller staden med förväntans­fulla nationella och internationella besökare.

Närbild på tre skidskyttar som åker i skidspåret

VM i Skidskytte

2008 stod Östersund värd för VM i skidskytte. 2019 är det dags igen. Skidskytte-VM kommer till stan. Dessutom körs nästan varje år världs­cup­premiären på Öster­sunds Skidstadion, som får högsta betyg av besökarna.

Storsjöyran

Sveriges äldsta musik­festival och en gigantisk folkfest. Lika mycket som de tusentals åskåd­arna uppskattar 50-talet artister varje år, lika mycket talas det om krogstråket vid Badhus­parken och den stora finalen med presiden­tens tal på Stortorget.

Publikhav i förgrunden och scen i bakgrunden
Läktare med publik och ÖFK-flaggor som vajar

ÖFK i allsvenskan

För bara några år sedan sågs det som en utopi. Nu har vi ett jämtländskt fotbollslag som spelar i allsvenskan – dessutom med stor ackuratess. ÖFK har på Jämtkraft Arena blivit en skräck-motståndare för de flesta stor-lag och siktar nu mot Europa.

Melodi­festivalen

Äntligen, var det många som ropade när "Mellon" kom till Östersund 2015. I nybyggda Östersund Arena stortrivdes både artister, publik och produktionsbolag. Ett pampigt evenemang som gav mersmak.

Fullsatt arena inför Melodifestivalen
Två kälkhockyspelare på isen

EM i Kälk­hockey

I april 2016 arrangerades EM i kälk­hockey i Öster­sund Arena. Till­gäng­lig­heten gör arenan perfekt för para­sport. Därför finns det också planer på att arrangera ett mini­paralympics år 2021.

Fotbollsspelare under Storsjöcupen

Storsjöcupen

Storsjöcupen är Sveriges äldsta ungdoms­turnering i fotboll – men pigg som en växa­nde ton­åring. Med nästan 500 del­tag­ande lag från hela världen är cupen länets största evenemang alla kategorier.

Närbild på basketboll som ligger på golvet i sporthallen

Basketligan

Elitbasket på högsta nivå är tradition i Jämtland som har både dam- och herrlag i högsta ligorna. Efter omfattande reno­ver­ing är nu också Sporthallen en arena i högsta toppklass. 

Personer på scen under en paneldebatt

UCCN

Allt fler stora konferenser hittar till Öster­sund. 2016 minns vi framför allt Unesco-konferensen som lockade 250 inter­nation­ella delegater från städer i 54 länder från alla världsdelar till Öster­sund i början av september. Det kommer mera…

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska ungdomsspelen

Nordiska Ungdomsspelen är en tvådagars skidtävling i grenarna skidskytte, alpint, skidorientering och längdåkning för åldrarna 9-16 år. Men inte bara det utan även ett tillfälle att träffas och ha kul.

Två skoteråkare tävlar

Artic Cat Cup

Europas största och äldsta skotertävling avgörs på Gräfs­åsens motorstadion i Östersund. Det är många crossförares dröm att få lyfta den stora segerpokalen i Arctic Cat Cup, nästan som ett VM-guld!

Klunga av cykelåkare i förgrunden. Östersund och Storsjön i bakgrunden

Jämthjulingen

På cykel 40 kilometer runt Brunflo­viken med start vid Råd­huset. Cykellopp med motions- och tävlingsklass. Fin natur och glada händelser under loppet och vid målgången på Stor­torget, eller vad sägs om en hjullunch mitt i sommaren!

Två löpare i förgrunden och Oviksfjällen och Storsjön i bakgrunden

S:t Olavsloppet

Den natursköna lands­vägs­stafetten som 30-årsjubilerar 2017. S:t Olavsloppet pågår i fyra dagar längs S:t Olavsleden från Öster­sund till slutmålet Trond­heim (varannat år springer man andra hållet). Alla kan vara med i folkfesten oavsett ålder och löpstyrka.

Arrangera evenemang

Vi på Evenemangslotsen hjälper dig som funderar på att arrangera ett evenemang i Östersund.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig på sidan Arrangera evenemang.

Hälsningar Karin och Putte

Karin Henriksson och Putte Eby på Evenemangslotsen
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2018-10-23