Mottagande av nyanlända

Du som är ny i Östersund kan få hjälp av kommunens inte­gra­tions­­­service under din första tid här. Vårt mål är att du ska trivas i kommunen och vilja stanna kvar hos oss.

Fokus för Integrationsservice är stöd och service till nyanlända flyktingar, men i mån av tid erbjuds även service till övriga invandrare.

Målet är att ge goda förutsättningar till integration. Det handlar om att främja både förståelse för och delaktighet, i det svenska samhället. Den långsiktiga målsättningen är att du ska trivas i kommunen och välja att stanna här.

Nyanländ flykting

Integrationsservice ansvarar för mottagandet och förmedlar en första bostad till flyktingar med uppehållstillstånd. Som nyanländ får du genomgå en introduktion som innehåller praktisk hjälp, information, råd och vägledning under den första tiden som ny i Östersund och Sverige.

Integrationsfrämjande aktiviteter

Integrationsservice jobbar även med integrationsfrämjande aktiviteter, som exempelvis:

Ladies Villa

Ladies Villa är en öppen mötesplats för dig som invandrar- eller flyktingkvinna. Du är välkommen att ta med dina barn till träffarna. Här får du träna på det svenska språket, och öka kunskapen om det svenska samhället och delta i olika typer av aktiviteter. Ladies Villa är ett samarbets­projekt med Röda Korset. Det finns tolkstöd vid behov.

Du får vara med på bland annat:

 • studiebesök
 • föreläsningar
 • språkträning/litteratur på lätt svenska
 • skapande verksamhet

Vi träffas på Integrationsservice, på Kyrkgatan 49 i Östersund, tisdagar och torsdagar, klockan 13.00 till 16.00.

Språkvän

Många invandrare och flyktingar saknar svenska vänner men vill ha det. Samtidigt finns det många svenskar som vill lära känna människor från andra länder och kulturer. Genom att bli språkvänner kan dessa människor mötas.

Språkvän - mer information om uppdraget och hur du anmäler ditt intresse

Tematräffar

Du som är nyinflyttad i Östersunds kommun och har uppehållstillstånd är välkommen att anmäla dig till våra tematräffar. Under dessa träffar får du information om sådant som är bra för dig som nyinflyttad att känna till.

Träffarnas olika teman:

 • Välkommen till Östersund
 • Att leva och bo
 • Myndigheter och lagar i Sverige
 • Hälsa
 • Kultur och fritid
 • Ekonomi
 • Information till föräldrar och barn

Anmäl dig till en tematräfflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler aktiviteter

Östersunds bibliotek

Biblioteket erbjuder många aktiviteter för nyanlända. Bland annat språkstöd (måndagar, klockan 17-19 och torsdagar, klockan 13-15), hjälp att lära sig om datorer, Internet med mera (tisdagar, klockan 13-15 och torsdagar, klockan 10-12) och läxhjälp för vuxna, i samarbete med Röda korset.

Östersunds bibliotek - På gånglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Röda korset

Röda korset erbjuder också många aktiviteter för nyanlända, i egen regi eller i samverkan med andra. Till exempel anordnar de ett språkcafé tillsammans med Studiefrämjandet på lördagarna, klockan 11.30-13.30, i "Blå Rummet" på Nedre Vattugatan 8.

Röda korset Östersund - Social verksamhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kyrkor

Betelkyrkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har språkcafé tisdagar, klockan 18.30, på Kyrkgatan 51.

Sidan uppdaterad 2018-05-16