- Östersund.se
- / Omsorg och hjälp
- / Familj, barn och ungdom
- / Stöd till familjer och föräldrar
- / Förälder Östersund
- / Vanliga frågor om Förälder Östersund
Vanliga frågor om Förälder Östersund
Här hittar du vanliga frågor och svar om Förälder Östersund och den verksamhet som vi bedriver.
Frågor och svar
Vad gör man på en ”Föräldraskapskurs?”
Svar: När du är med i en av våra kurser leds gruppen av utbildade ledare som ser till att ni går igenom allt material så som det är tänkt. Som deltagare väljer du själv hur aktiv du vill vara men du kan förvänta dig att det finns möjlighet till samtal med andra föräldrar för att dela erfarenheter, input från forskning om föräldra- barnrelationer samt konkreta tips att pröva hemma. De flesta av våra kurser utgår från ett färdigt material och ”program”. Du kan hitta flera av de kurser vi erbjuder även i andra kommuner eller städer och om du gör det så kommer de att se likadana ut även där.
Varför har kommunen föräldragrupper och kurser?
Svar: Trots att vi vänder oss till föräldrar och andra vuxna så är det egentligen för barnens skull som vi erbjuder grupper, kurser och föreläsningar. Barns relationer till sina föräldrar och andra anhöriga har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. Ibland kan man som förälder behöva stöd och inspiration från andra håll samt träffa andra föräldrar att diskutera med. Det kan vara perioder då det är svårare i relationen med barnen, eller när att man som vuxen vill ha mer kunskap kring barns behov och utveckling.
Att som vuxen försöka skapa så bra relationer till sitt/sina barn som möjligt kan ”vaccinera” barnet genom att ge det motståndskraft mot svårigheter som hen möter i sitt liv.
Måste man gå en kurs för att lyckas i sitt föräldraskap?
Svar: Vi tror inte att någon behöver vara en ”perfekt” förälder för att det ska vara bra för barnet. Och att gå en kurs passar kanske inte för alla. Men det vi hoppas med våra grupper är att föräldrar ska bli stärkta i sådant det redan gör som är bra, och att de kanske får lite fler tips och idéer för att kunna göra ännu mer bra. Som deltagare väljer du själv vad du tar till dig av och inte.
Vad menar ni med ”viktig vuxen”?
Svar: Idag ser familjer väldigt olika ut. Den ena familjen är inte den andra lik, och det är skönt att det finns en mångfald! Tyvärr har inte språket hängt med riktigt. Vi vänder oss ju till vuxna som har föräldraroll eller föräldraliknande roll (utan att behöva vara biologisk förälder eller vårdnadshavare). Alltså vad vi kan kalla en ”viktig vuxen” för ett eller flera barn.
Vad är skillnaden mellan olika kurser? Hur vet man vilken man ska välja?
Svar: Med vissa kurser är det ganska lätt eftersom de riktar sig till föräldrar som har barn i en viss ålder. Vissa andra kurser, som t e x BIFF (Barn i Föräldrars Fokus) har en tydlig målgrupp; separerade/skilda föräldrar. Men sen vet vi att det kan vara svårt ibland att veta skillnaden mellan t e x ABC och Komet. Det enklaste sättet att göra en skillnad mellan dem är att Komet kan passa extra bra för den eller de föräldrar som tycker att det är besvärligt med konflikter med barnet. Går du en Kometkurs behöver du också ta dig lite mer tid till hemuppgifter för att få ut mesta möjliga av kursen. ABC är en kortare kurs som kan passa om du tycker att det mesta funkar men att du ibland hamnar i vardagssituationer som du vill ha en bättre lösning på. ABC passar också bättre om du inte kan avsätta lika många tillfällen.
Blir du osäker på vilken kurs som passar dig – ta gärna kontakt med oss så försöker vi reda ut vad som kan passa bäst!
Gör ni något mer för föräldrar?
Svar: Varje termin försöker vi arrangera en eller flera föreläsningar med aktuella teman. Det kan vara sådant som vi fått många förfrågningar kring, föräldraskapsfrågor som är aktuella i media eller andra teman som passar. Är det något du är intresserad av – hör gärna av dig. Ju fler idéer vi får in desto bättre kan vi matcha det föräldrar vill ha och behöver! Du kan även följa oss på Facebook där vi lägger ut tips och kunskap om familjeliv varvat med information om lokala evenemang.
Är grupperna på kvällstid?
Svar: Många av våra grupper är kvällstid men vi försöker även lägga en del kurser på andra tider, exempelvis eftermiddagar. Människors liv ser olika ut och därmed är det olika tider som funkar för olika människor. Vi vill försöka matcha det så gott det går. Vi försöker även att erbjuda barnvakt vid några grupper samt tolk eller språkstöd om det behövs.
Kontakt
- För mer information om våra kurser och utbildningar är du välkommen att kontakta oss på Familjelotsen.
- E-post
- 063 - 14 40 57
- Telefontider
- Måndag 8.30 - 10.00
- Torsdag 12.30 - 14.00
- Vi har röstbrevlåda som vi lyssnar av regelbundet.
- Besök
- Besök tar vi emot efter tidsbokning. Vi finns på Postgränd 8A, i centrala Östersund.
- Följ gärna Förälder Östersund på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.