Förhindra fallskador - träningsfilmer

Att hålla sig fysiskt aktiv är bästa försäkringen mot att drabbas av en allvarlig fallskada när du blir äldre. Här presenterar vi olika träningsfilmer med bra övningar för styrka och balans.

Många studier visar att fysisk träning minskar risken för dig att falla. Och om du ändå faller är risken att du bryter något, mycket mindre om du är tränad.

Här hittar du olika typer av träningsfilmer med enkla rörelser.

För att se filmerna i fullskärm trycker du på pilarna nere i högra hörnet på filmerna.

För att komma ur helskärmsläge trycker du på Esc knappen på tangentbordet uppe till vänster.

Sittande rörelser

SeniorLive: Sittande rörelser 1

SeniorLive: Sittande rörelser 3

SeniorLive: Sittande rörelser 5

SeniorLive: Sittande rörelser 2

SeniorLive: Sittande rörelser 4

SeniorLive: Sittande rörelser 6

Stadig och balanserad

SeniorLive: Stadig och balanserad 1

SeniorLive: Stadig och balanserad 3

SeniorLive: Stadig och balanserad 5

SeniorLive: Stadig och balanserad 2

SeniorLive: Stadig och balanserad 4

Benstark

SeniorLive: Benstark 1

SeniorLive: Benstark 3

SeniorLive: Benstark 5

SeniorLive: Benstark 2

SeniorLive: Benstark 4

SeniorLive: Benstark 6

Så tränar du med filmerna

Försök att komma igång och gör styrke- och balansövningar minst tre gånger i veckan, men gärna varje dag. Man kan träna med alla filmerna i rad eller bara en, beroende på vad man orkar och vill.

Här följer ytterligare några råd:

  • Övningarna ska vara lite utmanande men vad som är utmanande är väldigt individuellt. Börja gärna med att genomföra alla övningar med stöd, exempelvis en stadig stol eller köksbänken.
  • När du känner dig säker på att du kan genomföra en övning med stöd bör du sträva efter att gradvis minska hur mycket stöd du tar med händerna. Det kan du göra genom att du släpper ett finger i taget för att se om du fortfarande kan hålla balansen. Börja släppa lillfingret, sedan ringfingret osv. Se till att du behärskar balansen i varje steg innan du går vidare till nästa.
  • Om de stående övningarna känns för svåra kan man börja med bara de sittande övningarna och sedan eventuellt prova sig fram med de stående övningarna när man känner sig säkrare.

Individuellt anpassade träningsråd

Om du har specifika balanssvårigheter eller andra fysiska bekymmer eller funderingar bör du ta kontakt med en fysioterapeut för att få individuellt anpassade träningsråd. Kontakta då din hälsocentral. Om du har daglig hjälp av hemtjänst kan du få hjälp av kommunens fysioterapeut.

Gym och träningsanläggningar har också ofta bra service med tränare som kan hjälpa till med träningsprogram och goda råd. Individuell träning passar vissa medan träning i grupp kan vara bra för motivationen för andra. Ett träningskort och regelbunden fysisk aktivitet kan vara en bra investering i sin egen hälsa som lönar sig på sikt!

Sidan uppdaterad 2023-07-25