Demens

Demens innebär att man på olika sätt får svårt att minnas och tänka, samt att förstå sin omgivning.

Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra så kallande kognitiva förmågor som på­verkas negativt. Även oro, nedstämdhet och beteendeförändringar kan tillhöra sjukdoms­bilden.

Sammantaget leder symptomen till att personen har svårt att klara sin tillvaro utan stöd från anhöriga.

Stöd från kommunen

Kommunen erbjuder stöd till personer med demens och till närstående som vårdar en anhörig med demenssjukdom. Östersunds kommun erbjuder:

Orosanmälan

Är du orolig för en annan person som bor i Östersunds kommun?

Det kan handla om ett barn som far illa. Det kan också handla om en vuxen som du tror utsätts för fysisk eller psykisk misshandel - eller någon som är på väg in i missbruk.

Du kan enkelt göra en orosanmälan via den här e-tjänsten

Du kan också välja att kontakta Kundcenter 063-14 30 00 eller kundcenter@ostersund.se

Via Kundcenter kan du även göra en orosanmälan för någon som har svårt att klara sig själv på grund av psykisk ohälsa, demenssjukdom eller annan sjukdom.

Du kan vara anonym. Det gäller både för orosanmälan via e-tjänsten eller om du väljer att ringa. Det går också bra att skicka ett brev. Vill du inte att ditt telefonnummer ska visas slår du #31# före telefonnumret.

Om du har funderingar kan du ringa till Kundcenter för att rådgöra innan du bestämmer dig för om du vill göra en orosanmälan. Vill du bara ha rådgivning är det viktigt att du inte lämnar några uppgifter om personen din oro gäller. 

Vid behov av akut hjälp - ring 112.

Sidan uppdaterad 2024-02-20