Publicerad 2023-04-28

Skolplaneringsverktyget och utredningsdatabasen nominerade till GötaPriset

Nu är det klart vilka som går vidare i tävlingen om GötaPriset 2023, priset till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentlig sektor. 21 projekt har valts ut bland över hundra anmälda bidrag. Två bidrag är från Östersunds kommun: skolplaneringsverktyget och utredningsdatabasen.

Skolplaneringsverktyget är ett nytt digitalt verktygför att planera hur kommunens skolstruktur ska se ut. Till exempel var skolor och förskolor bör ligga och hur många elever skolorna behöver ha plats för.

I verktyget matchas ålder och adress på kommunens barn med våra olika förskolor och skolor utifrån att alla ska ha så nära som möjligt. Där finns också möjlighet att ta hänsyn till framtida befolkningsförändringar genom befolkningsprognosen och mycket annat.

Nu är skolplaneringsverktyget nominerat till GötaPriset.

— Jag är hedrad och glad över nomineringen till Götapriset 2023 för Skolplaneringsverktyget. Att planera för en långsiktigt robust, hållbar och konstnadseffektiv struktur för förskola och grundskola är en angelägenhet för både växande och krympande kommuner, säger Jenny Jernström, strateg fysisk planering. Hon var den som lämnade en idé till Digiresan om att utveckla kommunens skolstrukturplanering med hjälp av ett geografiskt informationssystem (GIS).

Utredningsdatabasen nominerad

Innan utredningsdatabasen fanns Östersunds kommuns tekniska utredningar inom amhällsbyggnadsprocessen i olika analoga arkiv, olika verksamhetssystem och på olika diskar. Detta gjorde att handläggare la mycket tid på att leta efter utredningar och ibland även ta fram nya utredningar trots att samma utredningar redan gjorts i andra ärenden.

Genom att samla in, strukturera och digitaliera tekniska utredningar inom samhällsbyggnadsprocessen har Torbjörn Rost, chef på kart och lantmäteriavdelningen på Östersunds kommun, med medarbetare skapat Utredningsdatabasen. Den gör det möjligt för handläggare att lätt hitta alla utredningar som behövs när de arbetar med olika samhällsbyggadsprocesser.

— När arbetet med utredningsdatabasen drog igång lovade jag att projektet skulle få ett pris, nu är vi ett steg närmare, säger Torbjörn Rost, avdelningschef kart- och lantmäteri på Östersunds kommun.— Det är fantastiskt roligt att vi är nominerade med två olika förbättringar! Och jag har en känsla av att det bara är början med tanke på att Digiresan fick in 201 förbättringsidéer, säger Anders Wennerberg, kommundirektör Östersunds kommun.

Götapriset delas ut på Svenska Mässan

Priset delas ut under Kvalitetsmässans invigningskväll den 21 november på Svenska Mässan i Göteborg. Förutom äran belönas det vinnande projektet med 100.000 kronor. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.

GötaPriset har sedan 1989 delats ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentligt sektor.

Vinnaren av GötaPriset utses av en jury bestående av; Eva Hessman, stadsdirektör Göteborgs Stad, Håkan Sandahl, regiondirektör Västra Götalandsregionen, Monica Sonde, avdelningschef Sveriges Kommuner och Regioner, Berit Lindholm, vd för SIQ, Sten Tolgfors, landshövding Länsstyrelsen i Västra Götaland, Susanne Rappmann, biskop Svenska Kyrkan och Henrik Edman, direktör Kvalitetsmässan.

Bakom GötaPriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Regioner, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska Kyrkan.

För ytterligare information kontakta:

Torbjörn Rost, avdelningschef kart- och lantmäteri, Östersunds kommun:
070 53 57 313

Jenny Jernström, strateg fysisk planering, Östersunds kommun: 063-14 47 09

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-04-28