Publicerad 2022-08-25

Östersund klättrar i ranking av cykelkommuner

Östersund fortsätter att klättra i topplistan över de bästa cykelkommunerna. Nu ligger vi på fjärde plats bland mellanstora kommuner och åttonde plats totalt. Det stod klart när årets resultat av Kommunvelometern presenterades.

Cyklist längs vattnet på Frösön

- Jättekul att vårt arbete och våra satsningar på cykling står sig bra jämfört med resten av riket, säger Maria Olsson, Samhällsbyggnad på Östersunds kommun.

Kommunvelometern mäter och jämför kommunernas insatser för cykling under föregående år. Syftet är att kunna jämföra nuläget i en kommun gentemot andra kommuner, se förändringar över tid samt belysa områden där det finns förbättringspotential.

Tyck till om cykling i Östersund senast 31 augusti

Samtidigt pågår ytterligare en cykelundersökning, Cyklistvelometern. Det är en nöjdhetsundersökning där cyklisterna själva tycker till om cyklingen i sin stad. Undersökningen genomförs med hjälp av en enkät som du når via länken.

Helsingborg toppar kommunvelometern

Helsingborg toppar listan när Cykelfrämjandet jämför kommunernas insatser för ökad cykling. Bland mellanstora kommuner vinner Trollhättan medan Håbo är i topp bland de mindre. Under 2021 investerade de 55 deltagande kommunerna i snitt 296 kronor per invånare i cykelinfrastruktur.

– Det är glädjande att se att samtliga deltagande kommuner genomfört en mängd åtgärder för ökad cykling och att många har ambitiösa planer för kommande år. Det vinner både kommunerna och deras invånare på, säger Per Hasselberg, ordförande för Cykelfrämjandet.

Topplista 2022

Alla kommuner

1. Helsingborg
2. Trollhättan
3. Lund

Stora kommuner (över 100 000 invånare)

1. Helsingborg
2. Lund
3. Uppsala

Mellanstora kommuner (50 000 till 100 000 invånare)

1. Trollhättan
2. Karlstad
3. Varberg
(4. Östersund)

Små kommuner (färre än 50 000 invånare)

1. Håbo
2. Danderyd
3. Tranås


Om Kommunvelometern

Kommunvelometern är Cykelfrämjandets stora nationella granskning som mäter och jämför kommunernas insatser för cykling under föregående år. Granskningen används bland annat av lokala politiker och trafikplanerare för att se hur deras kommun står sig i jämförelse med andra.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-11-07