Publicerad 2022-07-26

Förberedelser i full gång inför flyktingmottagande

I nästa vecka välkomnar Östersunds kommun de första ukrainska flyktingarna som kommer hit i ett organiserat mottagande. Nu pågår förberedelserna för att göra mottagandet så smidigt och välkomnande som möjligt för det tjugotalet flyktingar som blir de första att anlända.

Ett hjärta i Ukrainas färger, gult och blått, och texten Östersund och Ukraina.

Boende, skola, öppen förskola, tolkar och fritidsverksamhet är några av de saker kommunens verksamheter jobbar med att ordna för de nya kommuninvånarna. Men det tas även fram planer för hur de ska kunna matcha sina kompetenser med de behov som finns hos lokala företag, för att så småningom komma i sysselsättning.

– Det är mycket bra att den solidariska fördelningen av flyktingar över landet nu kommer igång på allvar. Vi har haft en bra dialog med Migrationsverket och är redo att ta emot på ett fint sätt efter hårt arbete på kort tid av våra medarbetare, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Fler flyktingar väntas

I augusti väntas ytterligare ett 80-tal flyktingar komma till Östersund. Även för dessa är bostäder förberedda. Hur många av dem som behöver skola vet vi inte då dessa inte aviserats till oss ännu.

Innan årets slut är det upp till 192 personer som kommer erbjudas boende i vår kommun. Siffran kommer från det fördelningstal som Migrationsverket har fastställt enligt den nya lag som reglerar fördelningen av flyktingar mellan kommuner.

Kompetens som kan gynna företag

– Östersunds kommun är naturligtvis redo att ta emot det antal som fördelats till oss. Jag räknar med att alla östersundare gör vad de kan för att välkomna de som flytt kriget och söker skydd hos oss. Med dessa nya invånare kommer bland annat nya elever och kamrater till skolorna och kompetens som vi hoppas ska gagna företag och organisationer i Östersund, säger Anders Wennerberg.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-07-27