Publicerad 2022-05-31

”Jag vill fortsätta så länge som jag orkar – jag älskar att laga bra och hälsosam mat!”

Östersunds kommun har målet att bli bästa kommun för kvinnor att driva företag i. I en artikelserie lyfter vi fram några av kommunens alla kvinnliga företagare, som kan inspirera andra som vill ta steget. Här möter vi Wiphawi Chaikhampa kom till Sverige från Thailand 2006. Nu har hon drivit Wippas Thaimat i snart 14 år.

Wippa står i köket och lagar mat. På hyllorna syns mängder av rostfria redskap, och på spisen flera stekpannor.

• Varför bestämde du dig för att starta eget inom just matlagning?

– Jag tycker så mycket om att laga mat; hälsosam och riktigt bra thailändsk mat. Och det var något jag kände att jag verkligen kunde eftersom vi drev en familjerestaurang i Thailand.

• Vad är roligast med företagandet tycker du?

– Det är jätteroligt att jag träffar så många människor. Jag blir glad både av att laga maten och av att mina kunder tycker om den. Dessutom är det härligt att kunderna kommer tillbaka gång på gång och tipsar andra om att komma hit. Jag vill fortsätta med det här länge till – så länge jag har ”power” att jobba!

• Du har tre anställda i dag, var det lätt eller svårt att hitta rätt personal?

– Det var lite svårt, men nu har jag hittat rätt. Det är viktigt för mig att alla trivs tillsammans med varandra och med kunderna. Personalen måste också ha hjärtat i det här och verkligen vilja laga riktigt bra mat, inte bara slänga ihop något snabbt. Vi ska bara laga sådant som vi själva vill äta.

• Finns det något som är svårt med att vara egenföretagare?

– För mig är språket det svåraste. Jag har ibland svårt att läsa och förstå alla papper som ska fyllas i och skickas in. Men min man, som också har företag, hjälper mig och pratar med till exempel Skatteverket om jag undrar något.

• Vad skulle du säga till någon som funderar på att starta eget men inte vet om hon klarar det?

– Jag skulle säga att man måste prova, man kan inte låta bli för att man är rädd för att inte lyckas. Om man har hjärtat i det kommer de att bli bra, och går det inte får man testa något annat. Det är inga som helst problem att vara kvinna och egenföretagare – vi kan jobba minst lika hårt som män!

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-06-17