Publicerad 2022-04-19

”Det kvinnliga nätverket hjälpte mig att hitta tron på mig själv som företagare och chef”

Östersunds kommun har målet att bli bästa kommun för kvinnor att driva företag i. I en artikelserie lyfter vi fram några av kommunens alla kvinnliga företagare, som kan inspirera andra som vill ta steget. Här möter vi Anita Munther, som tillsammans med sin man driver KAPAB Sågspecialisten.

Emil jobbar fokuserat i förgrunden, en leende Anita övervakar i bakgrunden.

Anita tillsammans med sonen Emil som arbetar med att kapa sågblad.

Du äger och driver KAPAB tillsammans med din man, hur började er företagarresa?

– Det var en slump. Vi jobbade båda på Lenko och när de skulle sälja ut sin grossistverksamhet, med tillverkning av bland annat bandsågblad, tyckte min man att vi skulle köpa den. Jag sa nej hur många gånger som helst, men till slut lyckades han övertyga mig.

Var det självklart att du skulle bli vd?

– Nja, även där hade vi en lång diskussion. Jag var skeptiskt till att bli chef över de anställda som följde med företaget, alltså mina tidigare kollegor. Jag sa till Per att jag ger det max fem år, men nu har det alltså gått 20. Jag lärde mig så mycket under de där första fem åren – att lösa konflikter, att stå upp för verksamheten och att tro på mig själv som chef – och då kändes det ju bara kul att fortsätta.

Vad var svårast i början?

– Framför allt famlade jag väldigt mycket i chefsrollen. Jag var osäker på om jag dög som chef, jag tyckte inte om att gå in i konflikter och jag hade svårt att göra mig sedd och hörd i den här mansdominerade branschen.

Hur gjorde du för att hitta tryggheten i chefsrollen?

– En väldigt viktig pusselbit var att jag gick med i ett nätverk för kvinnliga företagare. Vi sågs regelbundet, gick på föreläsningar, träffade inspiratörer och pratade massor med varandra. Successivt började jag lita mer och mer på mig själv som chef och tro på att jag hade potentialen att driva företaget. Jag har bland annat jobbat inom barnomsorgen tidigare och har en fritidspedagogutbildning, och när jag insåg att jag faktiskt kan dra nytta av den hittade jag en trygghet i det. Utan nätverket hade jag helt enkelt inte varit där jag är idag. De gav mig styrkan att stå upp för det jag trodde på och att gå vidare med mina idéer.

Med facit i hand, vad gjorde du för ”fel” i början?

– Jag trodde att jag behövde bli någon annan för att vara chef, att jag var tvungen att spela en viss roll. Men så fort jag insåg att det räcker att vara mig själv blev allt mycket bättre. Då utstrålade jag en trygghet som gjorde att man både såg och hörde mig.

Hur mäter du ditt företags framgång?

– Jag ser det som en framgång att vi fortfarande finns kvar. Det är inte brist på konkurrens, men de större företagen har längre leveranstider och kan inte fixa den typen av speciallösningar som vi kan. Att vi har kunder som återkommit i alla 20 år, tack vare vår kvalitet och service, det är framgång för mig.

Vad vill du säga till kvinnor som är osäkra på om de klarar rollen som företagare?

– Tro på dig själv. Tänk ut vad du vill göra och låt inte folk tala om för dig att du inte kan. Ta hjälp av andra, hitta nätverk och prata med någon utomstående som kan se på verksamheten med helt andra ögon. Och sist men inte minst; det är tillåtet att göra misstag!

Få hjälp av Näringslivskontoret

Näringslivet är en viktig del i kommunen och ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för Östersunds utveckling och framtid. Vi på kommunen vill förenkla företagarlivet och erbjuder därför stöd och aktiviteter för dig som företagare.

Näringslivskontoret

Artiklar i artikelserien om kvinnliga företagare

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-05-10