Publicerad 2022-03-01

Håll avstånd till snöslungorna!

Nu städar vi bort snö. Våra chaufförer vädjar till alla trafikanter att släppa fram snöslungor och andra tunga arbetsfordon. Och att hålla avstånd.

Foto: En snöslunga som slungar snö på ett lastbilsflak

I det fina vårvintervädret passar det bra att köra bort snö. Det gör vi med snöslungor som går i långa tåg med flera tunga fordon: en lastbil kör först, tätt följd av en snöslunga och därefter kommer en väghyvel eller en traktor som städar upp. Lastbilsflaket fylls snabbt och då kör nästa lastbil fram. Det är minst tre arbetsfordon i farten. Då är det viktigt att dessa tunga fordon i arbete släpps fram i trafiken och kan arbeta på ett lugnt och säkert sätt.

Foto: En man i varselkläder står i solskenet framför en  snöslunga

– Det är inte "bara" att komma med de här grejerna! säger Torgny Brandvold, chaufför på GataFritid, Östersunds kommun.

– Om varje bilist kunde ge oss 15 sekunder av sin tid, om de kunde släppa fram oss i korsningar så vi får jobba klart, vädjar Torgny. Som det är nu får vi stanna hela tiden. Och då är det inte bara ett fordon som ska stanna, utan det är minst tre.

Cyklister som bara ska fram

– Och det finns cyklister som ..., börjar Torgny och suckar. Ja, de är värre än bilisterna. De bara kommer och ska bara fram. Och det går fort. Det har hänt att vi plötsligt haft en cyklist mellan lastbilen och slungan.

– Och alltför många gångtrafikanter går och tittar ned i telefonen eller går med hörlurar, berättar Torgny.

Torgny och hans kollegor önskar sig uppmärksamhet och hänsyn från alla trafikanter när de jobbar ute i trafiken. Chaufförerna har radiokontakt med varandra och de får ständigt varningar från lastbilen som går först. Det är varningar om hinder på sidorna av gatan men också om andra trafikanter som dyker upp och ska fram. Och det kan gå fort. Ibland hinner inte lastbilschauffören varna för ouppmärksamma trafikanter.

– Inte underligt om man är trött på kvällarna, suckar Torgny.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-03-01