Folkhälsoenkäten "Hälsa på lika villkor"
Under våren uppmanas 9 600 invånare i Jämtland Härjedalen att delta i folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor. De är Folkhälsomyndighetens återkommande nationella undersökning om hälsa och levnadsvanor som återigen ska genomföras.

- Undersökningen gjordes senast för 4 år. Vi har under den tiden upplevt en pandemi och det kommer nog att prägla resultatet en hel del på olika sätt. Förhoppningsvis får vi många svar och kan utifrån de föreslå åtgärder till politiken, säger Helene Olsson Sandal, utvecklingsstrateg på Östersunds kommun.
Med hjälp av undersökningen får Region Jämtland Härjedalen och länets åtta kommuner ett bra underlag för planering och prioritering av hälsofrämjande insatser.
Genomförs var fjärde år
– Genom enkäten får vi kunskap om hälsoläget i befolkningen och vi kan synliggöra skillnader mellan olika grupper. Utifrån det kan vi sedan göra riktade insatser för en god och jämlik hälsa, säger Hanna Viklund, folkhälsosamordnare på Region Jämtland Härjedalen.
Undersökningen genomförs vart fjärde år. Region Jämtland Härjedalen har sedan 2006 kompletterat den genom att skicka ut ett extra antal enkäter i länet för att få ett så bra underlag som möjligt.
Slumpmässigt urval
– Resultatet av undersökningen leder till konkreta insatser och förbättringar när det gäller jämlik hälsa. Därför hoppas vi att så många som möjligt tar sig tid att svara på undersökningen, och därigenom är med och påverkar vilka satsningar som ska göras, säger Hanna Viklund.
Under vecka sex kommer 9 600 slumpmässigt utvalda länsinvånare över 16 år få brev med information och inloggningsuppgifter till enkäten, som finns tillgänglig digitalt på både svenska och engelska.
För mer information:
Senaste årens satsningar:
De senaste åren har Östersunds kommun genomfört en rad olika satsningar som kan bidra till bättre folkhälsa. Här är några exempel:
- En utvecklingsstrategi för Torvalla: Strategi utveckling Torvalla
- En utvecklingsplan för Brunflo: Utvecklingsplan Brunflo
- Östersund arbetar i ett projekt kring äldrevänlig kommun: Östersund - en kommun för aktivt och hälsosamt liv och åldrande
- Projekt har också pågått för personer som bor på LSS boenden utifrån folkhälsoläget där personer deltagit i ett projekt för att öka hälsa och fysisk aktivitet.
- Champa Lots o Champa arena - ett projekt som kommunen deltagit i för att öka delaktigheten i aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Champa | Champa Lots & Champa Arena
- För att göra anläggningar tillgängliga från början - för att öka delaktighet har ett tvåårigt Vinnovaprojekt pågått. Med hjälp av medborgarna kan vi skapa tillgänglighet på riktigt!
- Kommunen jobbar på olika sätt för att motverka utanförskap: Samarbete med civila samhället
- Vi har nya riktlinjer för jämställdhet och en för nationella minoriteter: Riktlinje-nationella-minoriteter.pdf (ostersund.se) samt Jämställdhet - Östersund.se (ostersund.se)
- Den tobaksförebyggande metoden Tobaksfri Duo
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera