Publicerad 2022-02-07

Från snickare till frisör - med hjälp av kommunens matchning fick han fast jobb

När han inte längre kunde jobba som snickare behövde han hitta ett nytt jobb. Han fick då kontakt med kommunens matchningskoordinator, som blev ett stort stöd. Nu har han fast jobb på en frisörsalong i Östersund.

bild på en frisörs ben i jeans och gul tröja. Personen har ett förkläde och ett bälte med frisörattiraljer såsom saxar och hårkammar.

Bilden är en genrebild från en bildbyrå.

Hicham Issa och hans äldste son kom till Sverige från Syrien 2015. Ett år tidigare hade frun Mahdia och yngsta sonen flyttat hit. På plats i sitt nya hemland prioriterade Hicham att gå en kurs i svenska och att ta svenskt körkort, sedan var det dags att söka jobb.

– Jag är utbildad snickare och har drivit egen hårsalong i Syrien. Ganska direkt fick jag därför tips om ett jobb som snickare i Krokom och jobbade där i ett par år. Tyvärr sa ryggen ifrån och jag var tvungen att hitta en annan typ av jobb, berättar han.

bild på Hicham och Mahdia. Hicham ler in i kameran och håller armen om Mahdia, som står till höger om honom. Mahida lutar huvudet mot Hicham och ler in mot kameran.

Hicham Issa med sin fru Mahdia.

Hicham fick då kontakt med Mohamed Natour som var matchningskoordinator på kommunen, ett arbete som handlar om att matcha arbetslösa med lediga tjänster.

– Mohamed talar arabiska, vet hur Sverige och kommunen fungerar, har koll på vilka regler som gäller på arbetsmarknaden och så vidare, så han var till stor hjälp för mig. Jag kunde fråga honom om allt och fick hans värdefulla feedback. Han har varit väldigt hjälpsam, säger Hicham.

Med Mohameds hjälp fick Hicham jobb på en hårsalong i centrala Östersund och där jobbar han fortfarande.

– Jag vill gärna tipsa andra nyinflyttade och arbetssökande om att ta kontakt med kommunen och ta emot den hjälp som finns att få där. Det är väldigt värdefullt!

Matchningskontoret hjälper företag att hitta rätt personal

Matchningskontoret hjälper arbetsgivare med rekryteringsbehov, eller med möjlighet att ta emot en praktikant, att hitta rätt person. Fokus ligger på utrikesfödda som ofta saknar kontakter och därmed har svårare att komma in på arbetsmarknaden.

Läs mer om Matchningskontoret här

Kontakt för företag

Daniel Enevärn, matchnings­koordinator på Näringslivskontoret, 070‑883 96 86.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-02-07