Publicerad 2022-01-27

Ny hantering av kemikalier på återvinningscentralen i Odenskog

Efter nyår ska kemikalier lämnas direkt till personal i en liten bod i stället för i backar och lådor.
– Vi vill få bättre koll på vad som lämnas in så att vi kan ta hand om det på ett bra och säkert sätt, säger Joakim Björklund, arbetsledare på Avfall Återvinning.

Kemikalieboden på ÅVC Odenskog

Så här ser den nya kemikalieboden ut på ÅVC Odenskog.

De senaste åren har det varit ett par incidenter på återvinningscentralen i Odenskog där okända ämnen läckt ut på marken och i containrar och i ett fall blev det till och med rökutveckling. Vid ett flertal tillfällen har personalen tvingats utrymma besökare och stänga centralen i väntan på räddningstjänsten.

– Om det börjar läcka ur en omärkt burk eller flaska som lämnats som bland kemikalierna och vi inte omedelbart kan lista ut vad det är så måste vi ta det säkra före det osäkra, säger Joakim.

Viktigt att veta innehållet

Kemikalier ska lämnas tydligt uppmärkta eller i sin originalförpackning men det är inte alltid det ser ut så.

– I kemikalieboden lämnar man sitt avfall direkt till personalen. Då har vi chans att fråga vad det är i omärkta flaskor och kan själva märka upp dem. Men det händer att kunden själv inte vet vad det är i utan har hittat det när man städat ut garaget. Då kan vi tillsammans försöka lista ut vad det är. Vart stod burken eller flaskan när hen hittade den? Stod den bland målargrejer eller bildelar? Då kan vi i alla fall få en uppfattning om vad det rör sig om.

Genom att göra om kemikalieinlämningen hoppas man på att återvinningscentralen blir tryggare både för besökare och personal.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-01-27