Publicerad 2022-01-12

Mycket regn på isiga gator - vad kan du göra själv?

Torsdag 13 januari förväntas det komma upp emot 30 millimeter regn.
- Det är ett ovanligt fenomen här i Jämtland och vi vet inte riktigt vilka konsekvenser det kan få när den mängden regn faller på istäckta gator, säger Tore Johansson, utredningsingenjör på Avfall VA.

För att undvika stora mängder regn- och smältvatten på din fastighet så kan du som medborgare göra en insats. Hacka fram närmaste gallerbrunn så att vattnet kan rinna undan, exempelvis med spett eller spade.

Hacka en ränna i isen eller bygg en ränna av snö och styr vattnet mot närmaste gallerbrunn, eller led vattnet förbi din fastighet längs vägar eller ut mot obebyggda ytor. Tänk på att inte styra vattenflöden mot din granne, omkringliggande bebyggelse, infrastruktur och andra markområden där det kan skapa problem för andra.

Om du inte vet var närmaste gallerbrunn ligger kan du, om du har möjlighet, använda dig av Google maps Street view där brunnarna syns.

Två typer av gallerbrunnar

Det är bara gallerbrunnar (sådana på bilden) som hjälper vattnet att rinna undan.

Endast gallerbrunnar ska hackas fram

- Det är bara gallerbrunnarna som ska hackas fram. Inte brunnarna som har lock, förtydligar Tore.

Hittar du inte brunnen eller har problem med mycket vatten som du inte kan leda undan själv, kontakta Östersunds kommun på 063-14 30 00 (efter arbetstid blir du hänvisad vidare).


Gallerbrunn med grön cirkel och andra brunnar med röda kryss

Det är endast gallerbrunnarna (utmärkt med grön cirkel) som ska hackas fram för att leda undan vatten.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2022-01-12