Publicerad 2021-11-22

Avfallsminimering – de små valen som gör stor skillnad

Sopsorterar du? Fantastiskt! Vill du kliva upp till nästa nivå? Då är avfallsminimering något för dig. Eller tycker du att det här med sopsortering är ganska tråkigt? Perfekt! Då är avfallsminimering något för dig också.

Barn och vuxna som badar i äventyrsbassängen.

Avfallsminimering innebär att man gör enkla val i vardagen som skapar mindre avfall. Det kan vara så små saker som att:

  • Ta med sig en egen kasse när man handlar i stället för att köpa en ny
  • Handla frukt och grönt utan plast på
  • Använda teklämma eller tesil i stället för tepåse

Det här är tre exempel på avfallsminimering! En flergångspåse är både billigt och lätt att ta med sig. Och hur nödvändigt är det med plast på grönsakerna egentligen? Med hjälp av teklämman så slipper du fylla matavfallspåsen med blöta tepåsar.

Många små val ger stort resultat

- Det här kan verka som väldigt små saker, men det är det som är själva grejen! Det är de små valen som gör skillnad, säger Ingela Persson, kommunikatör på Avfall VA. Massor med små val blir ett stort resultat. Tänk om hela Östersund skulle börja använda återanvändbara plastlådor och bivaxdukar istället för plastfolie och fryspåsar? Mängden plast i vårt avfall skulle minska ordentligt.

Den här veckan pågår EU-projektet ”Europa minskar avfallet”. Det startades 2009 och har olika teman varje år. Det här året är temat ”Hållbara samhällen” och fokuserar på allt det som företag, kommuner, skolor och den enskilda medborgaren kan göra.

- Det här med avfallsminimering kan man ju såklart göra på flera olika nivåer. Börja med att alltid ha en flergångskasse med dig till affären. Om du redan brukar ha det, börja titta på om du kan dra ner på engångsgrejer hemma. Tvättbara trasor och tvättlappar istället för våtservetter kanske? Eller egen mugg till take away kaffet? Det finns faktiskt kaffefilter i tyg, kanske värt att testa?

”Expertnivån” är att tänka rätt när man handlar

Men det riktiga arbetet ligger inte i att se över vad man slänger, utan vad man köper.

- Avfall skapas ju inte bara när vi slänger något, utan även när vi tillverkar något. Ett par nya byxor skapar ungefär 25 kilo avfall i tillverkningsprocessen. En ny laptop skapar 1 200 kilo och en ny mobiltelefon 86 kilo avfall. Att handla begagnat och bara det vi behöver är verkligen att ligga på expertnivån. Det är ganska svårt i dagens samhälle där vi hela tiden uppmuntras till att köpa nytt, konstaterar Ingela.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-11-22