Publicerad 2021-11-01

November: Må bra ute

Att må bra ute är temat för november under Friluftslivets år. Ett extra viktigt tema under en period som många tycker är den jobbigaste på hela året.

Höstbild

Vi vill inspirera fler att hitta ut. November betyder att vintern står för dörren och det är mörkt. Solen orkar knappt titta över horisonten och temperaturen faller. Nu är det viktigare än någonsin att ta sig ut och få en stund utomhus.

Forskningen säger att du mår bra av friluftsliv. Kanske har du själv upplevt en känsla av tillfredsställelse efter en tur ute i naturen. Friluftslivets inverkan på vår hälsa är en av de viktigaste delarna som vi vill lyfta fram under det här året.

På sidan forskning på luftenarfri.nu finns en sammanställning av den forskning som gjorts kring friluftsliv och fysisk aktivitet utomhus. På sidan om hälsofördelar finns mycket information om vilken direkt inverkan friluftslivet har på folkhälsan.

Gör det enkelt och hjälps åt

Trots att många tycker att det är som svårast att komma ut den här årstiden är det nu vi behöver den där extra laddningen som mest. Och det finns olika knep vi kan ta till för att lyckas.

  • Påminn varandra. Locka med kollegan ut i dagsljuset under en lunchpromenad. Får du inte med dig sällskap så gå själv. Kanske med en ljudbok eller musik i öronen? Eller lyssna på inget alls för stund.
  • Se till att vara utomhus på helgen. När du är ledig från annat så ta vara på chansen att komma ut en lite längre stund. Kanske ta med sig lite ved och göra en brasa?
  • Välj en promenad eller cykeltur framför bilen på en kortare sträcka.

Det viktiga friluftslivet under pandemin

Studier kring friluftsvanor under pandemin visar att fler hittat ut i naturen. Det har i sin tur gett ett stort mervärde i en tillvaro som annars inneburit mycket stillasittande och isolering. Friluftslivet bidrar både till mer rörelse, sociala kontakter och ett välmående av att byta hemmamiljö mot utemiljö. På mistrasportandoutdoors.se finns sammanställningar av studier som gjorts kring friluftsvanor under pandemin.

Tonåringar och naturen

Att få med sin tonåring på utflykt kan vara en utmaning. Samtidigt vet vi att barn ärver sina friluftsvanor. Så det finns mycket att vinna på att ha ett aktivt friluftsliv eftersom det främjar hälsa, inlärning, koncentration och motorik.

Ett hett tips för att få med tonåringar ut i naturen är att göra det till något nytt och spännande.

  • Kanske övernatta utomhus. Utan tält.
  • Tillaga en trerätters middag över öppen eld.
  • Prova på geocaching - en slags GPS-skattjakt.

En investering i folkhälsan

Genom att investera i friluftsliv, oavsett om du är privatperson, arbetsgivare, vårdnadshavare eller inom skolvärlden, bidrar du till en bättre folkhälsa. Att arrangera friluftsdagar på jobbet, i skolan eller få in det som en del i daglig verksamhet ger mervärde till verksamheten och personerna som är i den. Ur ett samhällsperspektiv bidrar ett ökat friluftsliv positivt miljömässigt, ekonomiskt och socialt.

Så ut och njut! Kom ihåg att även en kvart utomhus gör mycket större skillnad i mående och ork än du tror, och om du kan göra det till en vana så har du mycket vunnet.

närbild på natur

Friluftslivets år

Branschorganisationen Svenskt friluftsliv har tagit initiativ till att införa ett Friluftslivets år 2021 tillsammans med Naturvårdsverket. Syftet är att få fler att prova på friluftsliv och samtidigt öka medvetenheten om allemansrätten och friluftslivets värden. De främsta målgrupperna är skolbarn i årskurs 4-6, nyanlända och beslutsfattare.

- Vi gillar det vi ser, en ökning av människor ute i naturen. Att så många har hittat ut är toppen och kan vi med Friluftslivets år få än fler att komma ut är det ännu bättre.
Ta med en vän eller nya vänner, ute är det lättare att hålla avstånd! Luften är fri, ut och njut, säger Jens Tirén, friluftslivsutvecklare på Östersunds kommun.

Östersunds kommun kommer inte arrangera egna aktiviteter i anslutning till Friluftslivets år. Däremot har kommunen ansökt och fått pengar till en projektledarroll som ska samordna och hjälpa kommunens föreningar att arrangera olika friluftsaktiviteter. Projektledarens roll är att rekrytera och stötta föreningar att genomföra olika aktiviteter som syftar till att få ut fler människor i friska luften. Särskilt unga och nyanlända personer. I uppdraget ingår att ta fram underlag och utlysa bidrag som föreningar kan söka för att genomföra aktiviteter. Under hösten planeras ett friluftsforum äga rum i någon form.

Olika teman varje månad

Varje månad har ett tema och tanken är att koppla olika friluftsaktiviteter till dessa teman. Här är en lista med de olika teman som vi kommer att uppmärksamma både i Östersund och i hela landet:

  • November Må bra ute
  • December Dialog friluftsliv

Läs mer om projektet luften är fri

luften är fri

Vi söker fortfarande föreningar som är intresserade av projektet

Vi vill skapa möten där vi kan få till synergieffekter mellan föreningarna och kommunen, men även mellan föreningarna. Det finns mycket att vinna på att samla klokskapen och idéerna som vi vet finns hos många av eldsjälarna bakom varje förening. Det här är en unik möjlighet att synas och få gehör. Hör av er till oss.

Kontakta Ann-Mari Darj, projektledare Friluftslivets år för Östersunds kommun

Mejl
Telefon

Sidan uppdaterad 2021-11-01