Publicerad 2021-10-13

Vi byter matavfallspåsar för ett renare matavfall

De gröna bioplastpåsarna för matavfall är snart ett minne blott. I höst kommer kommunen helt att sluta dela ut bioplastpåsarna, och i stället gå över till att dela ut matavfallspåsar i papper.

kompoststräng med mängder av plastpåsar och annat skräp

Bilden visar en av våra kompoststrängar och hur mycket skräp som hamnar där.

– Vi är inte ensamma om att använda papperspåsar, det är det många kommuner som gör, säger Pernilla Cederlöf, kommunikatör för Avfall VA på Östersunds kommun.

Påsarna ska bytas ut av två anledningar. Den ena är att den rötgasanläggning som ska byggas för att producera gas av kommunens matavfall inte klarar av bioplastpåsarna.

– Dels tar de för lång tid att bryta ner för att processen ska fungera men i andra anläggningar har man också sett att bioplastpåsarna tvinnar ihop sig till sega rep som trasslar in sig i maskineriet. Det funkar inte så bra, helt enkelt, förklarar Pernilla.

Den andra anledningen är att försöka minska mängden plast och skräp i matavfallet. Under våren kunde man läsa om detta i lokaltidningarna.

– Vi vill att den jord som bildas när vi komposterar matavfallet ska kunna gå tillbaka till kretsloppet och användas av våra odlare i länet, eller som anläggningsjord i kommunen. Det går inte om det är mycket plastrester i den, säger Pernilla.

Hjälper att göra rätt

– Vi hoppas att införandet av papperspåsen ska göra att det känns mer onaturligt att slänga någon form av plast i matavfallet. Det kan ju vara lätt att bli lurad av att påsar av återvunnen plast eller sockerrör funkar i komposten, det gör de inte. Vilken papperspåse som helst är bättre än en plastpåse, säger Ingela Persson, kommunikatör för Avfall VA.

När rötgasanläggningen kommer igång måste matavfallet vara renare än vad det är nu. Mycket plast och skräp i matavfallet gör att rötgasprocessen inte funkar som den ska.

– Målet är att rötgasanläggningen ska stå klar till sista december 2024, så vi har till dess på oss att bli duktigare på att sortera. Vi tror att många vill göra rätt men inte riktigt vet hur de ska göra.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-10-13