Publicerad 2021-10-05

Oktober: Lära ute

Månadens tema för Friluftslivets år är "Lära ute". Vi vill inspirera fler att hitta ut och visa på alla goda värden friluftslivet bär med sig - särskilt för barnen. Målet är självklart att alla ska ta del av friluftslivet, men framför allt bland barn finns det tyvärr många idag som inte kommer ut alls.

En flagga framför Mount Everest

Vi vill inspirera fler att hitta ut. Korpen ligger bakom utmaningen Skoleverest. Genom att välja en backe nära skolan kan skolklasser tillsammans samla ihop samma antal höjdmeter som motsvarar höjden på Mount Everest.

Skolan spelar en huvudroll för att alla barn ska få kunskap om naturen och möjlighet att prova friluftsliv. Skolan och utomhusundervisning står i fokus i oktober under Friluftslivets år.

Barn i årskurs 4-6 är en extra viktig grupp att lyfta fram och satsa på under friluftslivets år. I den här åldern blir barn mer stillasittande vilket ökar risker för fysisk och psykisk ohälsa. Det visar den kunskapssammanställning som Luften är fri har gjort. Allemansrätten ingår i kursplanen för elever i mellanstadiet. Kunskap om allemansrätten är en viktig förutsättning för att komma ut.

Skoleverest – Tillsammans mot världens högsta topp!

Genom utmaningen Skoleverest ges alla elever möjligheten att bestiga världens högsta berg tillsammans som klass. Skolan väljer själv en lämplig backe i närheten, skriver in dess höjdmeter, lägger till klassen och sen är det bara dra igång. Vilken skola klarar flest vändor? Syftet med utmaningen är att skapa en rolig, enkel och lärande motionsaktivitet för Sveriges skolelever. Korpen ligger bakom denna utmaning, läs mer på skoleverest.se

Skolportalen på luftenarfri.nu

På luftenarfri.nu/skolan finns forskning, utbildningsmaterial och lärarstöd med massor av bra tips på skolaktiviteter utomhus. Till skolportalen

gillanaturen.se

Gillanaturen.se samlas inspiration till undervisning om och i naturen. Här finns aktiviteter och övningar som kan genomföras i vardagsnära natur utan avancerad utrustning. Under september och oktober 2021 pågår Gilla naturens fototävling där mellanstadieklasser kan vara med och tävla med sina bästa tips för att #måbrainaturen, #lärainaturen eller #hjälpanaturen.

Friluftslivets år

Branschorganisationen Svenskt friluftsliv har tagit initiativ till att införa ett Friluftslivets år 2021 tillsammans med Naturvårdsverket. Syftet är att få fler att prova på friluftsliv och samtidigt öka medvetenheten om allemansrätten och friluftslivets värden. De främsta målgrupperna är skolbarn i årskurs 4-6, nyanlända och beslutsfattare.

- Vi gillar det vi ser, en ökning av människor ute i naturen. Att så många har hittat ut är toppen och kan vi med Friluftslivets år få än fler att komma ut är det ännu bättre.
Ta med en vän eller nya vänner, ute är det lättare att hålla avstånd! Luften är fri, ut och njut, säger Jens Tirén, friluftslivsutvecklare på Östersunds kommun.

Östersunds kommun kommer inte arrangera egna aktiviteter i anslutning till Friluftslivets år. Däremot har kommunen ansökt och fått pengar till en projektledarroll som ska samordna och hjälpa kommunens föreningar att arrangera olika friluftsaktiviteter. Projektledarens roll är att rekrytera och stötta föreningar att genomföra olika aktiviteter som syftar till att få ut fler människor i friska luften. Särskilt unga och nyanlända personer. I uppdraget ingår att ta fram underlag och utlysa bidrag som föreningar kan söka för att genomföra aktiviteter. Under hösten planeras ett friluftsforum äga rum i någon form.

Olika teman varje månad

Varje månad har ett tema och tanken är att koppla olika friluftsaktiviteter till dessa teman. Här är en lista med de olika teman som vi kommer att uppmärksamma både i Östersund och i hela landet:

  • Oktober Lära ute
  • November Må bra ute
  • December Dialog friluftsliv

Läs mer om projektet luften är fri

luften är fri

Vi söker fortfarande föreningar som är intresserade av projektet

Vi vill skapa möten där vi kan få till synergieffekter mellan föreningarna och kommunen, men även mellan föreningarna. Det finns mycket att vinna på att samla klokskapen och idéerna som vi vet finns hos många av eldsjälarna bakom varje förening. Det här är en unik möjlighet att synas och få gehör. Hör av er till oss.

Kontakta Ann-Mari Darj, projektledare Friluftslivets år för Östersunds kommun

Mejl
Telefon

Sidan uppdaterad 2021-10-05