Välkommen till Anhörigveckan 2021!
Har du en närstående som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa är i behov av ditt stöd? Du som anhörig är viktig och gör en betydelsefull insats! Östersunds kommun hälsar dig välkommen till Anhörigveckan, 4-8 oktober!

Vi håller till på Mötesplatsen Prästgatan 58 (där annat ej anges i programmet).
Föreläsningarna har begränsat antal platser och vi hjälps åt att komma ihåg att hålla avstånd.
Välkommen!
Program
Länk till programmet i utskriftsformat Pdf, 729.8 kB.
Måndag
10:00 På scenen: Lise Hjemgaard Svensson inviger veckan
11:00 På scenen: Föredrag med kuratorerna Cecilia Barchéus Bergman och Helena Söderlund – Vem är anhörig och vad gör anhörigrollen med en?
Cecilia Barchéus Bergman är kommunens anhörigkurator och hon presenterar vad som gör en till “anhörig”. Vad innebär begreppet anhörig och vilka omfattas av definitionen?
Helena Söderlund är kurator i kommunens demensteam. Hon presenterar varför demenssjukdomen kallas “de anhörigas sjukdom” och hur anhörigrollen kan påverka ens liv och hur man kan förhålla sig till situationen.
12:00 Lunch
13:00 På scenen: Presentation av anhörigstödets olika verksamheter i kommunen
Margaretha Glad arbetar som anhörigavlösare och delar med sig av sina erfarenheter.
14:00 På scenen: Musikunderhållning med Trebadurerna och fika (kanelbullens dag)
Tisdag
13:00 Stads/konstvandring på stan med Gunilla Nilsson Edler
Startar på Prästgatan 58.
Lokalt dagsprogram för respektive mötesplats i kommunen
Onsdag
11:00-15:00 Workshop/anhörigmässa
11:00 På scenen: Biblioteket - föredrag/högläsning och boktips
En presentation av olika boktips för anhöriga och den verksamhet som biblioteket erbjuder. En möjlighet att ställa frågor och få tips.
13:00 På scenen: Konst som egenterapi med Marie Bergwall
13–15 Grupprum: Prova på att måla på känsla med akrylfärg
Alla kan måla men få tror sig kunna. Marie delar med sig hur man kan måla med känslorna. Våga prova utan att det behöver bli något, utan prestation. Att måla kan vara ett fint sätt att ta hand om sig själv och sitt mående. Kom och testa.
14:00 och 15:00 På scenen: Mediyoga med Maritha Markusson
Mediyoga, även kallad medicinsk yoga, är en svensk yogaform, utformad som en terapeutisk yogaform med utgångspunkt i kundaliniyoga. Yogaformen används på många svenska vårdcentraler. Kärnan i MediYoga är att skapa ökad balans fysiskt, mentalt och emotionellt.
MediYoga kan definieras som en form av body-mind träning, en helhetsträning som stillar sinnet, ökar kroppsmedvetenheten och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem men som också bidrar till ökad rörlighet, flexibilitet och styrka. MediYogan är inte är en yogaform med fokus enbart på det fysiologiska utan på alla aspekter av människan som energivarelse.
Torsdag
13:00 På scenen: Matiné - “What they had”
Film med Hilary Swank om att vara anhörig till en demenssjuk familjemedlem.
Om filmen: Bridget återvänder hem efter sin brors uppmaning att ta itu med sin mammas förändring och hennes pappas ovilja att släppa livet de haft tillsammans.
14:30 fika och mingelsamtal om filmen med demensteamet
18:00 På scenen: Föreläsning med Johanna Höst "Jag är knäpp men inte så knäpp”
Hur är det att leva med en kronisk psykiatrisk sjukdom och hur ska man bete sig som anhörig? Johanna Höst kommer med sin föreläsning ”Jag är knäpp men inte så knäpp” att berätta om sitt liv med psykisk ohälsa, hur hon var på väg att ta sitt liv när livet förändrades och hur hon idag lever och mår ganska bra.
Lokalt dagsprogram för respektive mötesplats i kommunen
Fredag
Lokalt dagsprogram för respektive mötesplats i kommunen
Regionens digitala vecka om psykisk hälsa
Under vecka 40 pågår också regionens digitala vecka om psykisk hälsa. Här kan du läsa mer om den: Länk till sidan Temavecka v40 på regionjh.se