Publicerad 2021-09-22

De får Östersunds kulturpris och idrottsledarpris 2021

I år går priserna till Drejeriet och till Bengt Boogh, Östersund-Frösö Fäktklubb. Det beslutade Kultur- och fritidsnämnden på dagens sammanträde.

händer som formar ett hjärta

Östersunds kulturpris 2021 går till Drejeriet

Motivering:

”I över 30 år har konsthantverkskooperativ Drejeriet via sin butik i centrala Östersund erbjudit konst och konsthantverk av hög kvalitet. Drejeriet startades1987 med fem medlemmar som idag har vuxit till femton som alla bor och verkar eller har nära anknytning till Jämtland/Härjedalen.

I sitt galleri visar de glas och keramik av samtida professionella konstnärer och konsthantverkare, både lokala som nationella. Butik och galleri utgör en av Östersunds intressantaste kulturplattformar där både boende och besökare i staden kan ta del av spännande förnyelse inom konsthantverk”.

Idrottsledarpriset 2021 går till Bengt Boogh, Östersund-Frösö Fäktklubb

Motivering­:

Trots att Bengt är knappt 50 år har han nästan 30 års ledarerfarenhet bakom sig. Det som sticker ut är hans ledarfilosofi, från vad den var och till vad den har blivit. Från ledare inom flygvapnet till ledare inom idrotten via utbildningar inom både Bosöns folkidrottsskola och GIH:s elittränarutbildning.

Det vi ser idag är en ambitiös idrottsledare som är mycket mån om sin klubb och sina medlemmar. Alla får samma chans att träna utifrån sina ambitioner och förutsättningar. Sammanhållningen bland fäktarna är unik i Sverige. Östersund-Frösö Fäktklubb har många andra klubbars ögon på sig som med avund ser på en välmående klubb med många medlemmar, där mjuka värden skattas högt av Bengt.

Han flyttade fokus från medaljjakt till att jobba långsiktigt och inte bara träna upp fäktare bara för sakens skull, utan hellre att fler ska få chansen till en meningsfull fritid inom fäktsporten. Att ge möjlighet för medlemmarna växa som fäktare och även som människor”.

Fakta om priserna

Kultur- och fritidsnämndens idrottsledarpris och Östersunds kulturpris har i flera år delats ut till personer inom kultur eller idrotten som Östersunds kommun vill uppmärksamma och hylla.

Kulturpriset delas ut till en eller flera personer som kommunen vill hedra för viktiga insatser inom kulturens område.

Idrottsledarpriset avser att lyfta fram och synliggöra ideella idrottsledare i Östersunds kommun, vars ledarskap, engagemang och kunskap har stor betydelse för barn och ungdomars möjligheter att utöva idrott inom idrottsrörelsen i kommunen.

Priserna är ett diplom samt en prissumma på 10 000 kronor.

Länk till Kulturpriset

Länk till Idrottsledarpriset

Sidan uppdaterad 2021-09-22