Publicerad 2021-09-01

Under projektet Friluftslivets år genomfördes en aktivitet för nyanlända till Rönngården

Östersunds kommun sponsrade tillsammans med Rädda Barnen en aktivitet till Rönngården i Lits-Böle den 29 augusti. Det var Lisa-nätverket, Öppna förskolan Torvalla med flera som organiserade aktiviteten, med Ulla Landmark och Hamdiya Omer i spetsen. I första hand riktades den till nyanlända svenskar och barnfamiljer. Nyanlända och barn är de främsta målgrupperna inom Friluftslivets år, där steget ut till naturen och friluftslivet är som störst.

Människor på en sommaräng

Under friluftslivets år vill vi inspirera fler att hitta ut.

Totalt deltog 22 barn och 17 vuxna, och nästan alla var nyanlända svenskar

Sensommarvädret visade sig från sin allra bästa sida när Berit Henriksson, som driver Rönngården, tog emot hela gänget med öppna armar. Alla försågs med korgar och så gick vandringen längs ängskanten till skogs. De flesta hade varken hört talats om eller provsmakat krusbär eller vinbär tidigare.

Berit berättade om många olika blommor och örter som går att äta eller förädla på andra sätt. Någon tyckte att det kändes som att vandra runt på kaffeplantagen hemma i Eritrea.

Framme vid en skogsglänta kände sig alla som hemma. Det lagades bland annat nässelpannkakor över öppen eld. Deltagarna fick också laga blåbärssylt och varje familj fick med sig hem en varsin burk med sylt.

Människor på en sommaräng

Berit Henriksson, som driver Rönngården, berättar om växter och bär.

Friluftslivets år

Branschorganisationen Svenskt friluftsliv har tagit initiativ till att införa ett Friluftslivets år 2021 tillsammans med Naturvårdsverket. Syftet är att få fler att prova på friluftsliv och samtidigt öka medvetenheten om allemansrätten och friluftslivets värden. De främsta målgrupperna är skolbarn i årskurs 4-6, nyanlända och beslutsfattare.

- Vi gillar det vi ser, en ökning av människor ute i naturen. Att så många har hittat ut är toppen och kan vi med Friluftslivets år få än fler att komma ut är det ännu bättre.
Ta med en vän eller nya vänner, ute är det lättare att hålla avstånd! Luften är fri, ut och njut, säger Jens Tirén, friluftslivsutvecklare på Östersunds kommun.

Läs mer om projektet luften är fri

luften är fri

Vi söker föreningar. Det finns fortfarande pengar och stöd att söka för att arrangera friluftsaktiviteter under hösten

Vi vill skapa möten där vi kan få till synergieffekter mellan föreningarna och kommunen, men även mellan föreningarna. Det finns mycket att vinna på att samla klokskapen och idéerna som vi vet finns hos många av eldsjälarna bakom varje förening. Det här är en unik möjlighet att synas och få gehör. Hör av er till oss.

Kontakta Ann-Mari Darj, projektledare Friluftslivets år för Östersunds kommun

Mejl: annmari@eljest.se
Telefon: 072-725 76 67

Sidan uppdaterad 2021-10-12