Publicerad 2021-08-26

Lugnviksskolan på Stadionvägen redo att välkomna eleverna

Det är ljust, fräscht och allt är på plats i klassrum och övriga lokaler. Skolgården är förberedd för bollspel och lek. Lugnviksskolans rektor Håkan Olofsson visar nöjt runt i de nya, tillfälliga skollokalerna på Stadionvägen. Två dagar före skolstart pågår de sista förberedelserna. Lärare och annan personal är på plats, annars väntar tomma klassrum och korridorer på att fyllas av eleverna. Se bildspel inifrån nya skolan längre ner.

Lungnviksskolans rektor visar skolgården och lekplatsen

– Det känns fantastiskt att flytta in här. Allt är nytt och fräscht och alla är peppade att komma i gång. Det känns som att vi börjar bygga något nytt bra, flytten hit är ett slags avstamp mot vår nya skola, säger rektor Håkan Olofsson när han visar runt i lokalerna.

Ombyggnaden av den gamla skolan i Lugnvik har precis börjat. Under två år ska den totalrenoveras och byggas ut. Under tiden går eleverna alltså i tillfälliga lokaler – de yngre på Mariavägen i det som tidigare hette Odenslundskolan. Och de äldre här på Stadionvägen, ett stenkast från Skidstadion.

– Det är 250 elever av våra elever som kommer hit, medan 150 går på Mariavägen, förklarar rektor Olofsson.

Lyft för inomhusluften

På avstånd ser den grå och fyrkantig ut, den E-formade byggnadskroppen längst upp i sluttningen. Utvändigt är det tydligt att det är moduler som byggts ihop, invändigt känns det som vilken ny byggnad som helst.

– Det är bara genom diskreta skarvar i golvet som man kan se att det är olika delar som fogats ihop, berättar Håkan Olofsson och pekar på golvet i den nya matsalen.

Den ligger i den del av byggnaden som vetter mot Skidstadion och har att tillhörande mottagningskök för maten som lagas på Palmkrantsskolan. Mjölkstationerna, buffévagnen och rader av bord och stolar står redo för första lunchen.

– Det är mer plats här än vi hade i vår gamla matsal, så det blir bra. Och ventilationen i hela byggnaden är fantastisk, säger rektorn nöjt och konstaterar att bra inomhusluft kanske blir den mest välgörande skillnaden mot den gamla skolan.

Naturen en tillgång

Utanför fönstren pågår det avslutande arbetet. En lekpaviljong på en av utegårdarna får ett tak. Konstgräset på nya multiarenan rullas ut. Det enda som inte är helt färdigt vid skolstart är idrottshallen, där återstår några veckors arbete innan lektionerna där kan dra i gång.

– Men vi inleder alltid terminen med en utomhusperiod, så det är inget konstigt med det, säger rektor Olofsson.

Fakta Lugnviksskolan på Stadionvägen:

  • Årskurs 4-6 har klassrum på bottenplan, medan elever i årskurs 7-9 och särskolans 6-9 håller till på plan två. Plan två har även planeringsrum för lärare, omklädningsrum, administration och elevhälsa.
  • Två utegårdar mellan huskropparna rymmer bland annat lekställning, gungor, basketplan, bänkar och en väderskyddad paviljong.
  • Utomhus finns även multiarena med konstgräs för olika typer av bollspel, samt en större gräsklädd yta för all möjlig lek.
  • Skolan ligger på behörigt avstånd från trafiken och cykel- och gångbanor leder hela vägen fram. Det finns en särskild ”hämta och lämna-zon” längs Stadionvägen, nära infarten till Skidstadions parkering.
  • Busslinje 7 fungerar som skolbuss från Lugnvik, förbi skolan på Stadionvägen (hållplats Lägdevägen) och vidare mot Mariavägen. Ändhållplats är Parkskolan.
  • Skolan har fritids för inskrivna elever (inskrivning och månadsavgift är nytt för hösten 2021). Dessutom finns klubbverksamhet i Grizzlyhuset i Lugnvik, den drivs av idrottsföreningen.
Sidan uppdaterad 2021-08-26