Publicerad 2021-08-19

Hämta matavfallspåsar på biblioteket

Nu är det lättare att få tag i rätt påsar till matavfall, för du kan hämta matavfallspåsar på biblioteken; i Lit, Brunflo, Torvalla och Östersund. Hämta en rulle bioplastpåsar eller en bunt papperspåsar i taget. Bioplastpåsarna blir sköra med tiden så det är ingen idé att samla på sig många.

I Östersunds kommun sorterar vi ut matavfallet för att kompostera det. Till det behöver vi särskilda påsar som bryts ner i vår kompost på Gräfsåsens avfallsanläggning. Sådana påsar kan hushållen hämta på återvinningscentralerna eller kundcenter om man inte har ett soprum där det finns matavfallspåsar. Men vi vill göra det lättare för hushållen att få tag i rätt påsar, så därför finns de nu också på biblioteken. Förhoppningen är att det ska bli färre felaktiga påsar i matavfallet när det är lättare att få tag i rätt påsar.

I höst kommer vi att byta till papperspåsar till matavfallet. Papperspåsarna kommer att fungera i biogasanläggningen när den är klar, vilket inte bioplastpåsarna gör. Bioplastpåsarna rötas inte tillräckligt snabbt. Med papperspåsarna blir det också mera tydligt att det inte ska vara någon plast alls i matavfallet.

På ostersund.se/matavfall kan du läsa mera om vad som är matavfall och om knep för att få matavfallspåsen att hålla inomhus och i kärlet för matavfall både sommar och vinter. Du vet väl att du betalar en årsavgift för matavfallet, så ställ ut det kärlet vid varje tillfälle för tömning.

En grön soptunna utan framsida, fylld med buntar av papperspåsar till matavfall. Bredvid finns en röd låda med bioplastpåsar i. 
Sidan uppdaterad 2022-01-04