Publicerad 2021-07-02

Juli: Sova ute

Månadens tema för friluftslivets år är sova ute. Julinätterna är ljusa och brukar vara hyfsat varma, det är därför en bra tid att prova på att sova utomhus. Under friluftslivets år vill vi inspirera fler att hitta ut.

Ett tält ute i naturen

Har du någonsin provat på att sova ute med bara stjärnhimlen ovanför? Det är en speciell frihetskänsla som alla borde prova på. Att blicka rakt ut i universum och förundras över det oändliga och vår egen litenhet innan sömnen tar överhanden.

Vad menas med att sova utomhus?

De flesta tänker nog på att sova i tält med liggunderlag och sovsäck när de hör orden sova utomhus. Men det finns många andra sätt att tillbringa en natt utomhus.

På senare år har det blivit populärt att sova i en speciell hängmatta, en så kallad campinghängmatta/campinghammock som du fäster mellan två träd. Fördelen med dessa är att det räcker med två trädstammar oavsett hur ojämn marken under är.

Det går också att sätta upp speciella trädtält. Ett sånt fäster du mellan tre trädstammar och belöningen blir att övernatta svävande ovanför marken. Oerhört läckert. Trädtält finns till exempel att hyra i Surfbukten nere i Badhusparken.

Ett annat alternativ kan vara att leta upp ett glamping-ställe som erbjuder lite lyxigare varianter av camping.

Men enklast av allt är förmodligen att bara lägga ut en madrass på balkongen eller altanen och sova med ditt vanliga täcke och ha natthimlen som en läcker kuliss ovanför. Det behöver inte vara svårare än så att skapa ett äventyr i vardagen.

Här kommer fem enkla tips till dig som vill sova ute

1. Kolla väderprognosen

Använd flera appar för att kolla vädret innan. Kommer det regna? Blåsa? Från vilket håll? Kanske går det att sätta upp ett tält i lä, sova under tak, i ett vindskydd eller vänta på ett bättre tillfälle? Det kan också vara otroligt mysigt att tälta när det regnar.

2. Tänk på ljus och ljud

En anledning till att många har svårt att somna utomhus är att det kan vara för ljust och att du hör ljud som du inte är van att höra. I ett tält blir öronen lätt extra uppmärksamma och fantasin skenar lätt iväg. Ett tips är att använda ögonbindel om du är ljuskänslig. Blir ljuden för jobbiga kan du använda ett par öronproppar.

Glöm inte heller bort att tänka på morgonljuset. Solen går upp i öster och temperaturen ökar ganska snabbt i ett tält. Heta sommarnätter kan det vara klokt att ställa tältet så att det står i skugga på morgonen för att undvika att vakna av värmeslag. Kalla nätter kan du tänka tvärtom och istället nyttja solens varma strålar.

3. Skydda dig mot insekter

Blodtörstiga myggor och knott kan förstöra vilken nattsömn som helst. Det är bra om du har ett tält med myggnät, eller kan sätta upp ett löst myggnät ovanför din hängmatta/madrass. Tänk på att skydda huvudet som sticker upp ur en sovsäck i det fria och ha tillgång till myggspray.

4. Tälta med barn kan vara en riktig höjdpunkt!

Många barn tycker att det är fantastiskt spännande att sova utomhus. Men i början kan det vara nästan för spännande och svårt att komma till ro. Då är det bra om du provar nära hemmet de första gångerna så att det är lätt att gå in om det skulle behövas.

5. Isolera dig från markkylan

För att inte frysa är det bra med något isolerande under dig. Ett bra liggunderlag gör natten mera bekväm men dess främsta uppgift är att hålla dig varm genom att isolera från kyla underifrån. Det gäller oavsett om du hänger i luften eller ligger på marken.

Viktigt att tänka på vid tältning

Att tälta går lika bra att i trädgården, en skogsdunge, på en camping eller ute på fjället.

Enligt allemansrätten får du tälta något enstaka dygn ute i naturen. Men tänk på att om ni är många som tältar i stora grupper med många tält, behöver ni fråga markägaren om lov först. Risken för markskador och sanitära olägenheter är större då.

Se filmen från Svenskt Frilutsliv om allemansrätten

I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser.

De flesta kommuner har bestämmelser om camping i de lokala ordningsföreskrifterna. Det kan handla om förbud att tälta i parker, idrottsområden eller liknande.
Östersunds kommuns lokala föreskrifter

Sopor

Nedskräpning i naturen är inte tillåtet. Lämna platsen som du själv vill finna den.

Du hittar närmaste skräpkorg här

Tänk på att skräpkorgarna i våra parker och naturområden är inte dimensionerade för allas picknicksopor. Visst finns det plats för dina picknicksopor i din ryggsäck eller picknick-korg?

Göra upp eld

Så länge det inte råder eldningsförbud får du elda i naturen. Men du måste vara väldigt försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skada mark, djur och växter. I appen Brandrisk Ute eller på räddningstjänstens hemsida kan du kolla om det är eldningsförbud.

Använd helst iordningställda eldplatser som du hittar på naturkartan.

Tänk på att välja ett lämpligt underlag om du eldar, som grus eller sand. Undvik mossa, torvmark eller jordig skogsmark där elden lätt kan sprida sig eller ligga kvar och pyra nere i marken för flamma upp långt senare. Det är inte tillåtet att elda direkt på, eller intill berghällar och större stenblock! De kan spricka.

Det går bra att ta nedfallna kottar, löst liggande pinnar och grenar på marken till elden. Men du får inte hugga, riva eller såga ner träd och buskar. Du får inte heller ta ris, grenar eller näver från levande träd eller använda nedfallna träd som ved.

Bild på tält i en trädgård

Tänk på att göra det enkelt för dig. För små barn kan det vara ett stort äventyr att tälta hemma på gräsmattan

Friluftslivets år

Branschorganisationen Svenskt friluftsliv har tagit initiativ till att införa ett Friluftslivets år 2021 tillsammans med Naturvårdsverket. Syftet är att få fler att prova på friluftsliv och samtidigt öka medvetenheten om allemansrätten och friluftslivets värden. De främsta målgrupperna är skolbarn i årskurs 4-6, nyanlända och beslutsfattare.

- Vi gillar det vi ser, en ökning av människor ute i naturen. Att så många har hittat ut är toppen och kan vi med Friluftslivets år få än fler att komma ut är det ännu bättre.
Ta med en vän eller nya vänner, ute är det lättare att hålla avstånd! Luften är fri, ut och njut, säger Jens Tirén, friluftslivsutvecklare på Östersunds kommun.

Östersunds kommun kommer inte arrangera egna aktiviteter i anslutning till Friluftslivets år. Däremot har kommunen ansökt och fått pengar till en projektledarroll som ska samordna och hjälpa kommunens föreningar att arrangera olika friluftsaktiviteter. Projektledarens roll är att rekrytera och stötta föreningar att genomföra olika aktiviteter som syftar till att få ut fler människor i friska luften. Särskilt unga och nyanlända personer. I uppdraget ingår att ta fram underlag och utlysa bidrag som föreningar kan söka för att genomföra aktiviteter. Under hösten planeras ett friluftsforum äga rum i någon form.

Olika teman varje månad

Varje månad har ett tema och tanken är att koppla olika friluftsaktiviteter till dessa teman. Här är en lista med de olika teman som vi kommer att uppmärksamma både i Östersund och i hela landet:

  • Juli Sova ute
  • Augusti Jag har aldrig…
  • September Gilla friluftslivet
  • Oktober Lära ute
  • November Må bra ute
  • December Dialog friluftsliv

Läs mer om projektet luften är fri

luften är fri

Vi söker föreningar som är intresserade av projektet

Vi vill skapa möten där vi kan få till synergieffekter mellan föreningarna och kommunen, men även mellan föreningarna. Det finns mycket att vinna på att samla klokskapen och idéerna som vi vet finns hos många av eldsjälarna bakom varje förening. Det här är en unik möjlighet att synas och få gehör. Hör av er till oss.

Kontakta Ann-Mari Darj, projektledare Friluftslivets år för Östersunds kommun

Mejl: annmari@eljest.se
Telefon: 072-725 76 67

Sidan uppdaterad 2021-10-12