Publicerad 2021-03-31

Gör något kul på påsklovet

Det är dags för påsklov och alla barn är lediga. Här hittar du tips på saker som du kan göra under lovet. Nu när vardagen kan se lite annorlunda ut är det extra viktigt att aktivera sig och röra på sig. Så passa på att göra saker du tycker är roligt!

vinterdag med lekande barn

Du vet väl att kommunen erbjuder en värdefull fritid med många olika typer av utomhusaktiviteter? Så ut och njut av den femte årstiden! Foto: Göran Strand

Det finns mycket kul att hitta på i Östersund, även om några av våra verksamheter har fått stänga på grund av coronarestriktionerna. Allt beroende på vad det är för väder och vad som passar just dig bäst. Kom bara ihåg att fortsätta att följa de allmänna råden och att hålla avstånd, även utomhus. Vi tar vårt ansvar för att minska risken för smittspridning på allvar och förväntar oss att du gör det också.

Sista chansen att ha kul i våra skidbackar innan de stänger för säsongen

Under påskhelgen och påsklovet har Gustavsbergsbacken öppet nästan alla dagar. Ladängen ger möjlighet till en hel del kvällsåkning. Litsbacken är stängd för säsongen, mildvädret har tärt för hårt på snötäcket där. Efter påsklovet stänger vi alla backar för allmänheten för säsongen. Läs mer om våra skidbackar härlänk till annan webbplats

Friluftsbingo, pinnbröd och utflykter med solgropar på hemmaplan

Eftersom det är friluftslivets år vill vi inspirera fler att hitta ut till våra naturområden. Luften är fri och det finns mycket kul att upptäcka i naturen och i din närmiljö. Varför inte prova på ett friluftsbingo? Låt barnen få små uppdrag som att hämta en kotte, ett barr, ett löv. Eller leta efter en myrstack, olika sorters träd, älgspillning, stenar och så vidare. Ett lekfullt tävlingsmoment är ett roligt sätt att få barnen i rörelse.

Bingobrickor med spännande aktiviteter!

Friluftsbingo är perfekt att ha med sig i mobilen. Eller ladda hem och skriv ut om du vill, så barnen själva kan kryssa över vad de har hittat eller gjort. Här får du tips och inspiration med några roliga och utmanande bingobrickor:

friluftsbingo fyra brickor

En fikapaus på utflyken är en höjdpunkt för de flesta och det behöver heller inte vara så avancerat eller kräva stora förberedelser. Gör det enkelt, då blir utflykten av. Varför inte göra klassikern pinnbröd? Leta upp närmsta eldplats och njut.

Recept på pinnbröd:

  • 5 deciliter vetemjöl
  • 2 kryddmått salt
  • 2 teskedar bakpulver
  • 2 deciliter vatten
  • Tips: ta med smör, kanel och socker så smakar pinnbrödet som en varm kanelbulle.

Med hjälp av Naturkartan länk till annan webbplats kan du till exempel hitta var naturreservat, grillplatser och vindskydd finns. Varför inte passa på att hitta ett nytt smultronställe under påsklovet.

Bynäsetlänk till annan webbplats är ett givet utflyktstips året runt, men det kan vara lika mysigt att gå till närmaste park.

Läs mer om friluftslivets år 2021länk till annan webbplats

Läs mer om projektet luften är frilänk till annan webbplats

Fira påsk i Vinterparken

I Vinterparkenlänk till annan webbplats kommer det finnas påskaktiviteter för hela familjen. Kom ner och måla påskkort, hjälp oss med den stora påsktavlan eller gå vår påskiga tipspromenad!

Påsklovsaktiviteter på fritidsgårdarna och biblioteken

Häng på någon av fritidsgårdarnalänk till annan webbplats eller testa Digifritids - Rädda barnenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Eller passa på att låna ett gäng böcker på biblioteket? Under påsklovet har du också möjlighet att lära dig koda i Scratch och delta i äggjakten utanför biblioteken i Brunflo, Torvalla och Lit.

Digital workshop med spelprogrammering i Scratch

Barnen deltar hemifrån och föranmälan krävs för det är begränsat antal platser. Från 10 år.
Läs mer om att programmera spel i scratchlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kom ihåg att du kan beställa take away - kassar för barn. Under påsklovet följer någon rolig överraskning med i kassarna. Läs mer på www.ostersundsbibliotek.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2021-04-01