Publicerad 2021-03-05

Friluftslivets år 2021

I år är det friluftslivets år i Östersund och i hela landet. Det vill vi uppmärksamma! Vi vill gärna inspirera fler att hitta ut till våra naturområden. Under året kommer vi att lyfta fram friluftstips och annat utifrån olika månadsteman.

luften är fri

Luften är fri. Inför sportlovsveckan vill vi tipsa lite extra om att passa på att gå ut och njuta av den friska luften.

Branschorganisationen Svenskt friluftsliv har tagit initiativ till att införa ett Friluftslivets år 2021 tillsammans med Naturvårdsverket. Syftet är att få fler att prova på friluftsliv och samtidigt öka medvetenheten om allemansrätten och friluftslivets värden. De främsta målgrupperna är skolbarn i årskurs 4-6, nyanlända och beslutsfattare.

- Vi gillar det vi ser, en ökning av människor ute i naturen. Om det är på grund av Coronan så för viruset i alla fall något positivt med sig. Att så många har hittat ut är toppen och kan vi med Friluftslivets år få än fler att komma ut är det ännu bättre.
Att Friluftslivets år infaller under Coronatider kanske inte är så dumt ändå? Ta med en vän eller nya vänner, ute är det lättare att hålla avstånd! Luften är fri, ut och njut, säger Jens Tirén, friluftslivsutvecklare på Östersunds kommun.

Östersunds kommun kommer inte arrangera egna aktiviteter i anslutning till Friluftslivets år. Däremot har kommunen ansökt och fått pengar till en projektledarroll som ska samordna och hjälpa kommunens föreningar att arrangera olika friluftsaktiviteter. Projektledarens roll är att rekrytera och stötta föreningar att genomföra olika aktiviteter som syftar till att få ut fler människor i friska luften. Särskilt unga och nyanlända personer. I uppdraget ingår att ta fram underlag och utlysa bidrag som föreningar kan söka för att genomföra aktiviteter. Under hösten planeras ett friluftsforum äga rum i någon form.

- Jag tycker att det känns fantastiskt att få jobba med en hjärtefråga på flera olika plan under det kommande året. Dels att få nya grupper att upptäcka det fantastiska med friluftsliv och dels att få jobba med föreningslivet. Så länge jag kan minnas har jag själv varit medlem i olika föreningar och föreningslivet ligger mig varmt om hjärtat, säger Ann-Mari Darj, projektledare för Friluftslivets år.

Olika teman varje månad

Varje månad har ett tema och tanken är att koppla olika friluftsaktiviteter till dessa teman. Här är en lista med de olika teman som vi kommer att uppmärksamma både i Östersund och i hela landet:

  • Mars Friluftskompis
  • April Hela Sveriges friluftsdag
  • Maj Friluftsliv i skyddad natur
  • Juni Äta ute
  • Juli Sova ute
  • Augusti Jag har aldrig…
  • September Gilla friluftslivet
  • Oktober Lära ute
  • November Må bra ute
  • December Dialog friluftsliv

Läs mer om projektet luften är fri


Vi söker föreningar som är intresserade av projektet

Vi vill skapa möten där vi kan få till synergieffekter mellan föreningarna och kommunen, men även mellan föreningarna. Det finns mycket att vinna på att samla klokskapen och idéerna som vi vet finns hos många av eldsjälarna bakom varje förening. Det här är en unik möjlighet att synas och få gehör. Hör av er till oss.

Kontakta Ann-Mari Darj, projektledare Friluftslivets år för Östersunds kommun

Mejl: annmari@eljest.se
Telefon: 072-725 76 67

Ann-Mari Darj

Ann-Mari Darj. Foto: privat

Sidan uppdaterad 2021-10-12