Publicerad 2021-02-24

Synsam flyttar produktion till Östersund – 200 nya arbetstillfällen skapas

Dagens glada nyhet: Synsam Group flyttar hem sin glasögonproduktion från Asien till Sverige, och företagets fabrik- och innovationscenter uppförs i Östersund. Det beräknas ge 200 nya arbetstillfällen.

Nyheten presenteras i dag vid en presskonferens på Frösö Park där ”Hangar 90”, som tillhört Jämtlands flygflottilj, nu transformeras till ett toppmodernt innovationscenter och produktionsanläggning för glasögon.

– Jag är mycket glad i dag. Synsam blir en av kommunens största privata arbetsgivare och med sitt hållbarhetsfokus passar de så bra in i framtidens innovativa och kreativa Östersund som nu växer fram, säger Bosse Svensson (C), kommunstyrelsens ordförande.

I oktober förra året såg det ut som att Synsams produktion skulle hamna i Ockelbo, men kommunens förslag underkändes av förvaltningsrätten. Därför blev det naturligt att återuppta och fördjupa dialogen med Östersund.

Hållbart alternativ

– Östersund har även tidigare funnits med i diskussionerna om en etablering. Jämtland är en expansiv region med en välutvecklad infrastruktur, och med naturen runt knuten. Flytten till Östersund passar också bra ur ett hållbarhetsperspektiv då vi kan återanvända en befintlig lokal, kommenterar Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group.

Synsams fabrik- och innovationscenter, som även kommer att inrymma ett utbildningscenter inom ögonhälsa, och vara en destination för både kunder och näringslivet, väntas stå klart för produktionsstart i början av 2022.

– Etableringen är en välkommen vitamininjektion av jämtländsk arbetsmarknad och innebär fortsatt utveckling av Frösö Park-området. De nya tillverkningsjobben är en etablering i en för länet ny bransch, vilket kan ge stora spridningseffekter. Vi välkomnar Synsam till Frösön och den unika anläggning som kommer att etableras här, säger kommunalrådet Pär Jönsson (M), ansvarig för näringslivsfrågor i Östersund.

Nya arbetstillfällen

– Jag är otroligt glad för etableringen! Så många nya arbetstillfällen i tillverkningsindustri är viktigt för Östersund och visar än en gång att vi fortsätter vara en attraktiv kommun. Jag är också tacksam för det goda samarbete vi har med näringslivet som hjälpt till att ro detta iland, säger Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg.

Synsam Groups fabrik på Frösö Park uppförs alltså i en hangarbyggnad på cirka 8 100 kvadratmeter. Produktionskapaciteten ligger på över 1 miljon par glasögon per år. Den totala investeringen för Synsam Group uppgår till cirka 250 miljoner kronor över tre års sikt.

– Det är sällsynt med stora nyetableringar inom tillverkningsindustri. Att Synsam väljer Östersund för denna strategiska satsning är ett välkommet kvitto på vårt långsiktiga arbete. Och det är fantastiskt kul att få vara med och landa denna etablering, säger Magnus Lindgren, etableringsansvarig på Östersunds kommun.

Sidan uppdaterad 2021-02-24