Publicerad 2020-12-10

”Bekanta dofter och smakrika mellanmål ökar matlusten hos våra äldre”

Under det senaste året har enhetschefen och hennes kollegor inom äldrematen i Östersund jobbat hårt med att utveckla och förbättra maten på kommunens äldreboenden. Bland annat har nya fikabrödsalternativ och mellanmål tagits fram – som smakar bättre, innehåller mer näring och dessutom ökar trivseln! 

Små shotsglas med rosa innehåll.

Enhetschef Linnea Hellström berättar;

– Vi lagar och skickar lunch och middag till våra särskilda boenden. Övriga mål, som frukost, mellanmål, kvällsmål och nattmål, beställer personalen på respektive äldreboende från en webbutik där vi är har cirka 500 produkter. Det är framför allt de produkterna som vi bytt ut mot bättre alternativ.

Under 2019 gjordes matsvinnsmätningar då man bland annat tog reda på vilken mat som beställdes mest av, vilken typ av mat som slängdes och vad de äldre tyckte var extra gott.

– Vi kunde tydligt se att det inte spelar någon roll hur fin mat vi lägger på en tallrik om en person mår dåligt och inte vill äta, konstaterar, Linnéa. Då blir de mindre målen, mellan huvudmåltiderna, desto viktigare.

Fokus lades framför allt på att öka proteininnehållet i butikens produkter. Bland annat plockades en hel del småkakor bort ur sortimentet och ersattes av proteinberikad kakdeg som avdelningarna själva kan baka ut.

Dofter från barndomen kan ge fantastisk effekt

– Det finns riktigt häftig forskning som visar att om en dement person känner igen en doft från barndomen så kan demensen försvinna för en stund, och just doften av nybakade kakor är något som de allra flesta bär med sig.

Även ett smaksatt, proteinberikat smör finns numera i sortimentet. Genom att bre smöret mellan två naturella rån får de boende ett mer närings- och energirikt fikaalternativ än de färdiga rån i påse som tidigare gick att köpa.

– Vad många inte vet är att en gammal, sjuk person behöver nästan lika mycket energi som en elitidrottare. Kroppen behöver framför allt proteiner för att läka eventuella sår.

De senaste produkterna som nu testas är ”shots” och ”sängfösare” som består av proteinpulver, matolja och smaksättning, mixat till en mjuk och krämig konsistens. Ett enda snapsglas innehåller hela 400 kalorier och är ett perfekt alternativ för dem som väger väldigt lite och har svårt att svälja.

– Effekterna av de nya mellanmålen är tydliga och de boende både är både piggare och tycker maten är godare.

Nominerade av White Guide

Kommunens arbete med äldrematen får uppmärksamhet även utanför kommungränsen. Tidigare i år nominerades Ingela Håkansson, tidigare boendechef på Ängegården, av White Guide Senior i kategorin Årets boendechef och kom på en meriterande fjärdeplats.

– White Guide intervjuade både medarbetare och boende på Ängegården. De imponerades av hur vi samverkar kring både matsvinn och produktutveckling, och av att vi verkligen vågar tänka nytt. Ingela nominerades välförtjänt för sitt sätt att leda det särskilda boendet, berättar Linnéa.

Linné konstaterar att såhär under pandemin är måltidssituationen för de äldre viktigare än någonsin.

– Måltiden är helt enkelt ett sätt att bryta ensamheten och hitta de små glädjeämnena i vardagen.

Linnea Hellström,enhetschef för äldrematen.

Linnea Hellström,enhetschef för äldrematen.

Bild på i bakgrundenen en ananaspaj i förgrunden en silltårta.

Exempel på för- och efterrätter i timbalform. I bakgrundenen en ananaspaj i förgrunden en silltårta. Timbal = mjuk lätt-tuggad kost.

Sidan uppdaterad 2020-12-10