Publicerad 2020-12-01

Sprängämnesexperter på väg till Lit och Lugnvik

Under onsdagsförmiddagen kommer en sprängämnesexpert, polis och en låssmed att undersöka sprängkistan vid återvinningscentralen i Lit.

Avspärrning

I ett första steg kommer de att öppna kistan och se vad den innehåller.

  • Om den är tom kommer sprängkistan att forslas bort.
  • Om den innehåller små mängder explosivt material kan det eventuellt bli aktuellt med en kontrollerad sprängning på plats. I sådant fall kommer platsen att spärras av med de säkerhetsavstånd som experter på plats tar beslut om.
  • Om den innehåller större mängder explosivt material kommer den att tas från platsen enligt gängse säkerhetsrutiner. Innehållet kommer sedan att tas om hand på en avskild plats där innehållet kan destrueras.

Enligt experternas direktiv

- I det här läget agerar vi såklart helt enligt de direktiv som experterna ger oss. Alla inblandade arbetar enligt principen att det absolut inte ska vara någon fara för allmänheten i Lit, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Kistan hittades under det pågående arbetet med att lokalisera och inventera sprängkistor i kommunen efter förra veckans sprängolycka i Lugnvik.

- Efter att det blev känt att det fanns en kista även i Lit har vi fått in tips om att den verkar ha funnits där under mycket lång tid. Det väcker en del frågor, men hindrar naturligtvis inte att den ska tas om hand och forslas bort på ett säkert sätt, säger Anders Wennerberg.

Expert till Lugnvik

Under fredagen kommer en sprängämnesexpert att syna platsen där olyckan inträffade norr om Lugnvik förra veckan.

Experten har redan börjat bedöma hur saneringen kan ske, samt om det behövs ytterligare avspärrningarna i området.

- Vi vet inte än vilken tidshorisont vi ska arbeta efter när det gäller själva saneringen. Vintern är på väg med snö som täcker marken och det kan betyda att saneringen får vänta till våren. Förhoppningsvis får vi svar på fredag, säger Anders Wennerberg.

Säkrast möjliga sätt

Kommunen arbetar nu enligt stabsprincip med anledning av utvecklingen i Lugnvik och Lit.

- Vi samverkar med polis, räddningstjänst och tillresta sprängämnesexperter. Vår personal arbetar hårt för att hantera inventering, planera sanering och ombesörja avspärrningar. Vårt fokus är helt och hållet på att allt som görs ska ske på säkraste möjliga sätt, både för allmänheten, vår personal och de som vi samarbetar med, säger Anders Wennerberg.

Här hittar du frågor och svar

Vi har sammanställt frågor och svar som rör utvecklingen i Lugnvik och Lit på kommunens hemsida.
De har sammanställts utifrån inkommande frågeställningar från allmänheten till vårt Kundcenter.

Länk till Frågor och svar

Sidan uppdaterad 2020-12-01